Ledarskap i realiteten: Glöm inte helheten!
Första gången jag pratade med amerikanska ingenjörer om ”Svenskt chefskap” blev jag själv förvånad. De berättade att de var rädda för svenska chefer. Hur kunde svenskt ”medbestämmande” ledarskap skapa ångest hos en grupp anställda? De amerikanska kollegorna beskrev att de inte förstod hur de förväntades agera när deras svenska chef knackade på deras dörr, frågade om de var lediga och bad att få sätta sig i besöksstolen. Därefter kunde chefen säga ”vi har ett problem i ett projekt” och fråga hur ingenjören, som expert inom området, tyckte att det skulle lösas. I liknande situationer i USA brukade de bli inkallade till chefen. Därefter tillsagda hur problemet skulle lösas. Sedan blev det så, rätt eller fel.
”One size doesn't fit all”
I konsultrollen ingår det att arbeta i olika organisationer. Det blir då tydligt att förväntningar på hur en chef skall agera även skiljer sig mellan olika organisationer inom Sverige. Det som anses vara ett dugligt ledarskap inom en myndighet behöver inte med självklarhet ses som gott ledarskap på en utvecklingsavdelning. Vad som uppfattas som ”bra” chefskap varierar bland annat efter situation och utifrån betraktarens förväntningar. När man är i en ny miljö tar det ett tag att lära sig att tolka det man ser och hör; allra först kan det kännas som att se omgivningen genom ett kalejdoskop. De amerikanska ingenjörerna hävdade att det tog ungefär två år att knäcka den svenska koden. Motsättningar i förväntningar på hur en chef skall agera och hur hen faktiskt agerar, kan skapa osäkerhet och leda till en dålig arbetsmiljö. Ändå framstår det som att ledarskapsforskningen utgår från att det finns ett ledarskap som fungerar i alla situationer och sammanhang.
Definiera ledarskap – en svår uppgift
Det har sagts att det finns lika många definitioner av ledarskap som det finns betraktare. Den som skriver in ”Leadership” i sökmotorn ”Google Scholar” får ca 4 970 000 träffar på mer eller mindre vetenskapliga artiklar (februari, 2022). Varje år tillkommer dessutom ett stort antal alster. Samtidigt tycks det ständigt florera oräkneliga nyproducerade ledarskapstrender av varierande kvalitet med praktiserande chefer som målgrupp. De stora variationerna i materialen kan lätt skapa en känsla av att de mer är grundade i tro än fakta.
Historiskt har forskningen haft stort fokus på chefens individuella egenskaper. Trots omfattande forskning kring personlighetsdrag har det övervägande resulterat i generella svar. En organisation är i motsats till en chefs egenskaper inte beständig. En verksamhet påverkas av flera omgivande faktorer och utvecklas över tid. En chef med starka egenskaper som inte överensstämmer med omgivningens krav kommer inte att kunna anpassa sin ledarstil och därmed inte vara effektiv. Därför har en del forskning gått vidare och intresserat sig mer för hur chefen agerar och anpassar sig i olika situationer. Det har visat sig påverka effekten mer än endast personlighetsdrag. Men även här har resultaten visat sig motstridiga. Det har på senare år medfört ett intresse för omgivningens påverkan på ledarskapet.
Finns det ett recept för gott ledarskap?
De allmänna teorierna kan sägas sträva efter att hitta ett grundrecept för ledarskap av typen ”gör så här, så leder det till det här”. Den forskning som har intresserat sig för att försöka beskriva vad chefer faktiskt gör i vardagen har visat att det finns ett gap mellan rådande teorier. Observationsstudier över chefers faktiska arbetssituation beskriver en krävande arbetsmiljö, mer styrd av andras prioriteringar än av chefens egna. Det medför att operativa uppgifter, till exempel förhandlingar, kommunikation och samverkan, starkt begränsar strategiskt arbete. De beslut som chefer i verksamheter tar beskrivs som reaktiva, grundade på känslor och intuition i stunden, snarare än som rationella överväganden. Ibland kan det låta som att ledarskapet på senare tid har förändrats mot team och självledarskap. Men studier av chefers vardag visar att lite har förändrats i organisationerna.
Fler observationsstudier krävs för att visa på det sanna ledarskapet
De idag vedertagna teorierna bidrar med god generell kunskap om ledarskap. Men i den stora ström av forskning och publikationer som varje år kommer om ledarskap är studier kring chefers vardag fortfarande få. En av de vanligaste forskningsmetoderna är fortfarande enkätstudier genomförda under en kortare period. Detta trots att vi vet att ledarskapet snarare är en process över tid, där ledare och följare växelvis påverkar varandra. För att skapa kunskapsmässig balans behöver fler studier bedrivas med närhet till ledaren, till exempel observationsstudier.
Chefen – betraktad och bedömd
Troligtvis kändes situationen som de amerikanska kollegorna beskrev för mig den där gången lika ansträngd för den chef som försökte lösa sin uppgift på det sätt som hen behärskade. Som chef kan det kännas som att stå på en scen och bli betraktad och bedömd. Det är viktigt att kunna analysera situationen, läsa av scenen och förstå hur du som chef i din roll förväntas agera:
Men som individer har vi ett begränsat antal grunddrag, de som ger oss vår personlighet, att handlingsmässigt växla mellan. Vi kan inte i långa perioder helt förställa oss likt en kameleont och vara någon vi inte är. En chef som uppfattas som duglig i en kontext kan därför på en annan scen uppfattas som mindre framgångsrik. Då är kanske det klokaste rådet att lära dig mer om dina egna styrkor och jobba med att utveckla dessa. Samtidigt som du bygger upp ett team runt dig som kompletterar dina förmågor. För som chef är du aldrig ensam på scenen, även om det känns så ibland!
Några tips i vardagen:
Behöver du hjälp med att se över rekryteringsprocesser, ge återkoppling till chefer i organisationen eller analysera om er organisation främjar det goda ledarskapet? Kontakta oss på Wise Consulting så berättar vi mer om hur vi kan stödja ert hållbara ledarskapsarbete.
Artikeln är skriven av Magnus Berglund, Senior HR-konsult på Wise Consulting.
Nedan några tips på fortsatt läsning:
Alvesson, M., Blom, M. & Sveningsson, S. (2017). Reflexivt ledarskap. (Första upplagan). Lund: Studentlitteratur. (Årets HR-bok 2017)
Alvesson, M. (2019). Waiting for Godot: Eight major problems in the odd field of leadership studies. Leadership, 15(1), 27–43.
Elvnäs, S. (2017). Effektfull: detaljerade studier av ledarskap - så ökar du effekten av din tid. Första utgåvan Stockholm: Volante
Hunter, S. T., Bedell-Avers, K. E. & Mumford, M. D. (2007). The typical leadership study: Assumptions, implications, and potential remedies. Leadership Quarterly, 18(5), 435–446. doi:10.1016/j.leaqua.2007.07.001.
Kotter, J. (1982). The General Managers. New York: Free Press
Tengblad, S. (2006). Is there a ‘new managerial work’? A comparison with Henry Mintzberg's classic study 30 years later. Journal of management studies, 43(7), 1437-1461.
Yukl, G.A. & Gardner, W.L. (2020). Leadership in organizations: (Ninth edition, Global edition.) Harlow: Pearson Education.
Senior HR / People and Organisation / HR-Chef / Senior HR Business Partner
2 årVäl skrivet Magnus Berglund
Quality & Growth Manager
2 årTack för en intressant artikel Magnus Berglund! Bra skrivet om ledarskap och olika förväntningar kopplat till detta.
Empower people, culture -and organizations | Build brands inside out | Strategic transformation partner | Leadership, team -and organization developer | Professional coach (ICF cert PCC & ACTC) | Learning designer |
2 årTack Magnus för välskriven artikel. Gillade särskilt beskrivning av chefsrollen som ”mångtusenkonstnär” ibland är vissa chefers roller verkligen omöjliga. Så även medarbetarnas. Så vi behöver verkligen vara där och leda varandra.
Quality & Growth Manager på Wise Consulting
2 årTack Magnus Berglund för intressant delning!
Chief Business Development Officer │ Castra Group
2 årTack Magnus Berglund för klokskap!