Medarbetare som mår bra bygger lönsamhet
Hälsa på jobbet skapar arbetsglädje, starka kundrelationer och lönsamhet. Men hur gör man för att skapa en vinnande arbetsplats där människor mår bra?
Med podcasten Health for wealth har det varit vår mission att besvara den frågan sen vi startade i mars 2016. I över hundra avsnitt har vi ställt frågor och diskuterat med dem som sitter på insikterna: experter, forskare och ledare som faktiskt lyckats.
Vi pratar högt och lågt från ekonomi till psykologi. Även om podden utgår från hur vi har det på jobbet handlar det om hållbar hälsa för hela människan i en både intressant och prövande tid med stora förändringar, hög prestationspress och gott om digitala distraktioner.
Vårt mål har hela tiden varit att rikta diskussionen om hälsa bort från hur människor väljer att äta eller träna, eller vilka trender som råder. Begreppet hälsotrend är missvisande. Det vi ser är istället en ganska osund prestationstrend som ibland gör våld på hälsobegreppet och skapar både förvirring och mycket onödig stress.
Fem vinnande faktorer
Eva Vingård som är professor emeritas i arbets- och miljömedicin på Uppsala universitet har listat fem faktorer som gör att medarbetare mår bra.
- Känsla av sammanhang.
- Balans mellan ansträngning och belöning.
- Närvarande chefer som har tid för sina medarbetare.
- Tydliga mål.
- Balans mellan arbete och fritid.
Friskfaktorer - varför, vad och hur
Vi som ligger bakom Health for wealth är Ann-Sofie Forsmark, hälsomanagementkonsult som driver företaget Formstark Resiliens och jag som är copywriter och kommunikationsstrateg. En av våra favoritmodeller är KASAM - känsla av sammanhang - och den är en väldigt bra utgångspunkt för att prata om hälsa på jobbet. Modellen finns till för att söka de friskfaktorer som förebygger ohälsa och håller oss friska - till skillnad från att reparera det som är sjukt.
Mycket förenklat kan KASAM förkortas som "varför, vad, hur". Den medarbetare som ser att det jobb man gör ingår i ett större sammanhang som man vill bidra till, förstår vad man förväntas göra och har förmåga och resurser att leverera det har goda förutsättningar att må bra och trivas på jobbet.
Sluta med aktiviteter - börja bygg en stark kultur
Det vi ser runt omkring oss nu är att företag gärna gör friskvårdsinsatser och anordnar stressföreläsningar för medarbetarna. Den sortens aktiviteter riktade till individen är mycket lättare att sjösätta än att förändra kulturen på en arbetsplats. Men de flesta människor vet att det är nyttigt att motionera och hur man äter bra. Och ska vi motverka stress och ohälsa behöver vi lyfta blicken och se hur hela organisationen fungerar: finns det ens utrymme för återhämtning?
Strategiska hälsosatsningar handlar om annat än träning och mat. Det handlar om att koppla hälsan till affärsplanen och satsa på långsiktig hållbarhet. Att inse att medarbetarnas motivation och möjlighet att hantera sin arbetssituation är grunden för att företaget ska vara både lönsamt och attraktivt som arbetsplats.
För att det ska fungera måste vi börja med kulturen - hur beter vi oss mot varandra? Bygger vi delaktighet, lyssnar vi på varandra, samverkar vi mer än vi konkurrerar? Och hur ser ledarskapet ut, har cheferna ett rimligt antal medarbetare och tid för dem i sin kalender? Finns det utrymme för medarbetare att fatta egna beslut?
Varmt välkommen att lyssna på oss om du vill hitta inspiration och insikter om strategisk hälsa i arbetslivet.
Kommunikatör på Roslagens Sparbank
5 årHelena Wittbom Detta gör Kelly and Pling mycket bra! ☀️😊
Egen företagare och utb. Medicinsk fotvårdsspecialist med 33 års erfarenheter i juridik, hudvård mm
5 årEn ren självklarhet
Rådgivare Organisatorisk och Social Arbetsmiljö, ROSA. Jag coachar och utbildar chefer, HR, fackliga, ledningsgrupper och styrelser. Välkommen att ringa 0705-242569 CV erhålles på begäran.
5 årMan måste börja i rätt ände om man vill att medarbetare och chefer ska må bra och prestera bra på jobbet. Jag anser att man måste börja med att bygga kulturen: Tillit, trygghet och förtroende. Det gör man INTE genom att fösa ihop medarbetare och låta dem göra olika samarbetsövningar under en halvdag. Inte heller genom att bjuda in någon skojig föreläsare som kanske är känd från TV. Nej, frågar ni mig så bygger man en frisk orgsnisationskultur genom att vi alla hälsar vänligt på varandra i korridoren på jobbet. (Cheferna måste föregå med gott exempel.) Våra grundläggande behov av att känna oss sedda, hörda, värdefulla och behövda, måste tillgodoses. Varje dag. När alla medarbetarna på arbetsplatsen känner att de är en i gänget, då kan man ev. göra roliga grejer tillsammans. Utan alkohol! Men glöm inte bort varför vi jobbar. Vi har en roll i organisationen, ett uppdrag och arbetsuppgifter som ska göras för att verksamhetsmålen ska nås. Men för att nå målen måste alla känna sig trygga och delaktiga. Det börjar med ett leende och ett Hej!
Verksamhetsutvecklare, Polismyndighetens nationella HR-kansli
5 årCould not agree more!!!
Intraprenör | möjliggörare | samskapare
5 årPrecis detta som #noblamekultur medför