Vad är IPv6 och varför ska du bry dig?
Vad är en IPv6-adress?
Internet Protocol Version 6 är det senaste nätverksprotokollet som gör det möjligt för kommunikation att överföras över ett nätverk. Trots att det först konceptualiserades redan år 1998 började det först ersätta IPv4 år 2017.
IPv4 är ett 32-bitars decimalnummer som innehåller fyra nummersträngar som består upp till tre siffror. Dessa strängar används för att identifiera din enhet och plats. En typisk IPv4-adress ser ut så här: 192.168.0.1.
Om du vill ta reda på din IPv4-adress kan du göra det här.
År 2010 var dock alla variationer av unika IPv4-adresser i användning.
IPv6 är en 128-bitars adress som innehåller åtta strängar beståendes av fyra siffror som separeras av kolon. En typisk adress ser ut så här: 2018:0ab6:84a2:0000:0000:7a2b:0271:7435
Olika slags IPv6-adresser
De finns tre olika sorters IPv6-adresser.
- Enkelsändning – När en enda källa överför data till en enda mottagare.
- Flersändning – När en källa överför data till flera mottagare.
- Anycast – liknar flersändning men källan väljer bäst möjliga destination som mottagare.
Fördelar med IPv6
Fördelar:
- Fler tillgängliga adresser
- Förbättrade anslutningar för P2P-nätverk
- Snabbare hastigheter
- Automatisk konfigurering
- Routing-effektivitet
- Stark säkerhet
- Högre konvertering
Nackdelar:
- IPv4 är fortfarande mer populärt
- IPv6 och IPv4 kan inte kommunicera direkt med varandra utan behöver en server
- VPN-leverantörer har varit långsamma med att uppgradera servrar så att de har stöd för IPv6
På grund av alla fördelar med IPv6 använder de flesta nätverksingenjörer, datacenter, teknikföretag och mobiloperatörer IPv6. IPv6 används oftast bland yrkesverksamma i branschen och bör allt mer börja användas av vanliga användare också.
Läcker IPv6 din identitet?
När du använder en VPN-leverantör får du en alternativ IPv4-adress som skyddar din integritet och ger dig anonymitet på nätet. Om du försöker kommunicera med en IPv6-server finns det en risk att din verkliga IP-adress avslöjas, och därmed även din identitet.
Att använda en VPN som har skydd för IPv6-läckor gör att du bibehåller din säkerhet på nätet. Här är de 2 bästa valen när det kommer till VPN-leverantörer.
De 2 bästa VPN-tjänsterna som skyddar din IPv6-adress
1ExpressVPN
- Skydd mot IPv6-läckor
- Inga anslutningsloggar
- Obegränsad bandbredd
- Tillgång till mer än 2 000 serverplatser
- Lättanvänt gränssnitt
- 30 dagars pengarna tillbaka-garanti
ExpressVPN är inte bara en av de snabbaste på marknaden, de menar också allvar med säkerheten. De skyddar sina kunder med 256-bitars AES-kryptering, en automatisk kill switch och split tunneling. Man kan ansluta flera enheter samtidigt och har tillgång till en komplett 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, så du har inget att förlora om du vill testa deras tjänster.
Connection supports multiple devices simultaneously, and there is a complete 30-day money-back guarantee, so you have nothing to lose by giving them a shot.
Redaktörens anmärkning: Transparens är en av våra kärnvärden på WizCase, så du bör veta att vi ingår i samma ägargrupp som ExpressVPN. Detta påverkar dock inte vår granskningsprocess, eftersom vi följer en strikt testmetod.
2CyberGhost
- Skydd mot DNS- och IP-läckor
- Automatisk kill switch
- Inga loggar
- 256-bitars AES-kryptering
- Obegränsad bandbredd
- 30 dagars pengarna tillbaka-garanti
CyberGhost erbjuder mer än 3 000 servrar åt sina kunder. De erbjuder även säkerhet via innehållsblockerare och du kan använda upp till sju enheter samtidigt. CyberGhost erbjuder en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Redaktörens anmärkning: Transparens är en av våra kärnvärden på WizCase, så du bör veta att vi ingår i samma ägargrupp som CyberGhost VPN. Detta påverkar dock inte vår granskningsprocess, eftersom vi följer en strikt testmetod.
Testa din VPN för IPv6-läckor
Du kan hitta ett sådant test på nätet, men alla tester kan inte identifiera samtliga problem, exempelvis kortvariga återanslutningsläckor och liknande problem. Du behöver ett avancerat test för att kunna säkerställa att din VPN-tjänst fungerar som den ska.
- Anslut till din VPN-server och besök en testsida.
- Gör det du brukar göra och fortsätt att kolla adressen.
- För att se hur tunneln svarar på avbrott kan du koppla ned ditt WiFi eller dra ur din ethernetkabel medan VPN-tjänsten är igång. Testa sedan igen.
- Anslut igen och ladda flera olika hemsidor.
- Om du får ovanliga resultat medan du använder en VPN bör du rapportera dem till leverantören omedelbart.
Här är ett par andra testsidor som du kan använda.
Skydda dig själv på nätet
Använd en av de bästa VPN-tjänsterna för att behålla din integritet på nätet. Om du väljer ett av våra 2 alternativ kommer du inte behöva oroa dig för säkerheten.
Testa en av dessa VPN-tjänster utan att behöva oroa dig för någonting tack vare en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Lämna en kommentar
Avbryt