Çalınan Araçtan Maliye Vergi Alıyor !

Çalınan Araçtan Maliye Vergi Alıyor !

Yılmaz Sezer

Yeminli Mali Müşavir

Güncel Group Yönetim Kurulu Başkanı

www.xtrlarge.com-Günceleme-28.09.2017


Şirketlerin aktifinde bulunan araçların çalınması halinde ;beklenilen ve istenilen  gerekli resmi işlemlerin yapılmasının ardından aracın kayıtlardan düşülmesi ve gider yazılması olarak düşünülüp değerlendirilmektedir.

Oysa Maliye Bakanlığı bu tartışmalı konuyu farklı değerlendirmekte ve uygulamaya düzenlemiş olduğu özelgelerle yön vermektedir. Çünkü vergi kanunlarımızda çalınan araçlara veya çalınan ticari mallara ilişkin nasıl bir uygulama yapılacağı  konusu düzenlenmemiştir. Vergi Kanunlarımızda, kıymeti düşen malların maliyet bedeli yerine emsal bedeli ile değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca;

"Amortismana tabi olup:

1. Yangın, deprem, su basması gibi afetler neticesinde değerini tamamen veya kısmen kaybeden;

2. Yeni icatlar dolayısiyle teknik verim ve kıymetleri düşerek tamamen veya kısmen kullanılmaz bir hale gelen;

3. Cebri çalışmaya tabi tutuldukları için normalden fazla aşınma ve yıpranmaya maruz kalan;

Menkul ve gayrimenkullerle haklara, mükelleflerin müracaatları üzerine ve ilgili Bakanlıkların mütalaası alınmak suretiyle, Maliye Bakanlığınca her işletme için işin mahiyetine göre ayrı ayrı belli edilen "Fevkalade ekonomik ve teknik amortisman nispetleri" uygulanır." hükümlerine de yer verilmiştir.

Vergi Kanunlarımızda yukarıda da görüleceği üzere çalınan taşıt araçları veya ticari mallara ilişkin bir düzenleme bulunmamakta, düzenleme sadece aşınma ve yıpranmaya bağlı yok olmalar ile doğal afetler nedeniyle kullanılamaz hale gelen veya yok olan iktisadi kıymetler  üzerine bir düzenleme yapılmıştır.

Söz konusu değerlerin yukarıda açıklanıldığı şekilde yok  olması halinde ise elde edilen sigorta tazminatının kar olarak yazılacağı yine Vergi Kanunlarımızda belirtilmiştir. Konuya ilişkin olarak Vergi Usul Kanunumuzda    "Yangın, deprem, sel, su basması gibi afetler yüzünden tamamen veya kısmen ziyaa uğrıyan amortismana tabi iktisadi kıymetler için alınan sigorta tazminatı bunların değerinden (Amortismanlı olanlarda ayrılmış olan amortisman çıktıktan sonra kalan değerden) fazla veya eksik olduğu takdirde farkı kar veya zarar hesabına geçirilir.

Şu kadar ki, alınan sigorta tazminatı ile ziyaa uğrıyan malların yenilenmesi işin mahiyetine göre zaruri bulunur veya bu hususta işletmeyi idare edenlerce karar verilmiş ve teşebbüse geçilmiş olursa bu takdirde tazminat fazlası, yenileme giderlerini karşılamak üzere, pasifte geçici bir hesapta azami üç yıl süre ile tutulabilir. Bu süre içinde kullanılmamış olan tazminat farkları kara ilave olunur." hükmü bulunmaktadır.

Çalışmalarınızda faydalı olacağını düşündüğümüz makalemizin devamını buradan okuyabilirsiniz.

Güncel Group


Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler