Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları İçin Çok Önemli Uyarılar!

bankingtrends.wordpress.com olarak Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları (EPK) için 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile ilgili kendi açımdan çok önemli gördüğüm bir uyarıyı yapmak istedim.

Yazıyı mutlaka ve mutlaka orjinal versiyonu üzerinden takip etmenizi öneririm, çalışma tablosu linkedln formatı nedeniyle tam anlaşılmıyor, söz konusu çalışmada 6493 sayılı Kanundaki Adli Cezaları görmeniz mümkün. Zannımca şu ana kadar işin bu boyutunu anlatan detaylı bir çalışma yapılmadı.

Ödeme ve EPK'lar için Kanunun düzenlediği Yaptırımları anlatarak sektör temsilcileri ve bu sektörlere girmeyi planlayan kişilere konunun regülasyon boyutunun en sevimsiz kısmını anlatmak istedim. Bunu bir sosyal sorumluluk olarak düşünün! 

Bu yazının geniş bir kitleye ulaşması için Siz Dostların bana yardımcı olacağını düşünüyorum. Kendi imkanlarım ölçüsünde bir farkındalık oluşturma gayeti içerisindeyim ancak Sizlerin de bu çalışmayı çevrenize ulaştırmasının amaca ulaşmamızda oldukça işe yarayacağını düşünüyorum.

Tablodan  da anlaşılacağı üzere Sistem İşleticileri, Ödeme Kuruluşları ve EPK’lar da aynen banka ve bankacıların olduğu gibi ciddi yaptırımlar ile karşı karşıyalar!

Bu yazıyı korkutma ya da ürkütme amacıyla yazmış değilim ancak teknoloji ile içiçe olan kişilere tabi oldukları mevzuatın olası sonuçlarından da haberdar olmalarının yarar sağlayacağı inancındayım. Umudum hiçkimsenin yukarıda yazılan suçlarla muhatap olmamasıdır.

Son dönemde özellikle ödeme hizmetleri tarafında bir hayli mesafe kattettik, birçok firmaya lisans verildi, bu yöndeki çalışmaların hızla sürdüğünü biliyoruz. 19.06.2016 itibarıyla 14 adet ödeme ve 6 adet EPK'nun BDDK lisansı varken birçok şirket ise lisans sırasında bekliyor.

Rekabet Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu’nun kitaplarında benim çok beğendiğim bir kalıp vardır; nimet-külfet dengesi. Yapılan bir iş ya da eylemin artıları olduğu gibi eksileri de olacaktır. Bu yazıda ben negatif tarafa ilişkin bir uyarı yapmanın daha iyi bir seçenek olduğu kanaatine vararak Kanunun “Yaptırımlar” başlıklı kısmının farkındalık oluşturması adına bir özetine yer verdim.

Özellikle Hindistan’ın son yıllardaki gelişimini izlediğimizde ülkenin Digital India adıyla oluşturduğu eylem planının çok işe yaradığını görüyoruz.( http://www.digitalindia.gov.in/ ) Hayatın neredeyse tüm alanlarını nesnelerin interneti (internet to things) mantığıyla dizayn eden bir planlama seti! Bizim de ülke olarak Devletin önderliğinde çok ciddi bir vizyon ve planlamaya ihtiyacımız olduğu kesin.

Bankacı dostların sosyal medyada paylaştığı Silikon Vadisi ziyaretlerine ilişkin görsellere dair naçizane bir öneri getirmek istiyorum. Bence Silikon Vadisi sadece ziyaret edilecek bir yer olmamalı, bu işe gönül ve para koyulacaksa mutlaka ve mutlaka orada şirket kurulmalı ya da satın alınmalı, atmosferi yakalamanın bununla mümkün hale geleceğini düşünüyorum. Yoksa 1-2 haftalık ziyaretlerle gerçekci bir amaca ulaşmak oldukça zor olsa gerek. Bir anekdot daha aktarıp asıl konumuza geçelim. Vakti müsait olanlar için Silicon Valley isimli diziyi şiddetle tavsiye ederim.

Yukarıda ifade etmeye çalıştıklarım malumun ilamı. 6493 sayılı Kanun ve bu Kanuna bağlı çıkartılan Yönetmelik ile birlikte regülasyonların oluşmaya başladığını söyleyebiliriz. Ben bu yazıda ödeme hizmeti kuruluşu ve EPK) hakkında külfet olabilecek bazı noktaları hatırlatmak istiyorum.

6493 sayılı Kanunun Yaptırımlar, Soruşturma ve Kovuşturma Usülü başlıklı 7 nci kısmına değinmek gereği hasıl oldu. Sektöre girip BDDK’dan lisans alan şirket sahip ve yöneticilerinin faaliyetlerini yürütürken ilgili hususları da  dikkate almalarında büyük yarar olacağı kanaatindeyim.

Yazıda 6493 sayılı Kanun sistematiği ile paralel olacak şekilde önce suç sonrasında ise cezalara ve cezaların muhataplarına yer vermek istedim.

Salih Erbaş

Genel Müdür - Exotoll

8y

Çok haklısınız Murat Bey ve hassas bir konuya ışık tutmuşsunuz. ÖK ve EPK lisanslı firmaların bu hususlara çok dikkat etmesi ve bu kanun kapsamına giren firmaların da mutlaka gerekli izinleri alması ileride yaşanması muhtemel ceza ve yaptırımların önüne geçecektir.

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler