Şirketlerin beyni veri merkezleri ve iş sürekliliği: Veri Merkezi Taşıma Projeleri
BHT-Bilişim ve Haberleşme Teknolojileri şirketlerin faaliyetlerini etkin ve verimli olarak sürdürebilmeleri ve rekabetçi avantaja sahip olmaları için olmazsa olmaz bir duruma gelmiştir.
Benzetme yaparsak; hava ve su insan için ne ifade ediyorsa, bilişim hizmetleri de şirketler için aynı derece hayati öneme sahiptir.
Bilişim hizmetleri, bilgi işlem altyapıları üzerinden sağlanır. Bu alt yapının temel birimi, veri merkezleridir. Sunucular başta olmak üzere birçok bileşenden oluşan veri merkezleri, bilgiyi saklayan, işleyen ve şirketin sinir ağlarına pompalayan şirketin bilgi varlıklarının beyni olarak nitelendirilebilecek konumdadırlar. Şirketin varlığını ve devamlılığını doğrudan etkileyen ve BT altyapısı büyüdükçe vazgeçilmez hale gelen varlıklardır.
Özellikle büyük ölçekli kurumların (telekom, finans, BT başta olmak üzere) ana operasyon faaliyetlerinin parçası olan veri merkezlerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Veri merkezleri yatırımları uzun vadeli yatırımlardır; dolayısı ile bu amaçla kullanılacak alanların şirket veya servis sağlayıcıya ait olmasında fayda vardır.
Günümüzün rekabetçi ve müşteri odaklı yaklaşımının getirdiği çok önemli bir diğer kavram olan hizmet (servis) sürekliliği, veri merkezlerinden ayrı düşünülebilir değildir. İş sürekliliği başta olmak üzere, erişilebilirlik, performans, güvenlik ve erişim ana başlıklarını veri merkezlerinin yaşam döngüsü içinde her zaman göz önünde tutmak gerekir.
Günümüzün değişken koşullarının ortaya çıkardığı temel zorluklardan biri, şirketin yaşam döngüsü içinde sahip olduğu veya kullandığı veri merkezini bir yerden diğer bir yere taşımasıdır. Temel itici güç, teknoloji yenilemek, altyapıyı iyileştirmek veya geliştirmek veya düzenleyici kurul talebi (kanun, yönetmelik vb.) olabilir.
Taşıma, sadece fiziksel olarak BT ekipmanının hareketi şeklinde dar çerçevede değerlendirilmemelidir. Kurumun temel altyapısını oluşturan bilgi varlıklarının korunması, bu varlıkların zarar görmeden göçü ve baştan sonra bütün süreç boyunca bu altyapının farklı iş kollarına sunduğu çeşitli hizmetlerin devamı ve sürekliliği temeldir.
Çıkış noktası ne olursa olsun, veri merkezi taşıma (data center migration) olarak adlandırılabilecek bu tür projeler, şirketin farklı iş kollarına negatif etki ortaya çıkarmadan, iş ve servis sürekliliğini sağlama odaklı, karmaşık ve zor iş parçacıklarının bütünü olarak ele alınmalı ve tecrübeli yönetim ve uzman ekip ile yürütülmelidir.
Birçok şirketin kısıtlı ve normal iş yükü üzeri dolulukta kaynakları vardır. Karmaşık bir taşıma projesini planlamak ve gerçekleştirmek, devam eden kısıtlı kaynak tablosuna, verimlilik ve üretkenliğe, ayrıca iş sürekliliğine önemli ölçüde risk ekler. Yetersiz planlanmış ve zayıf yürütülmüş veri merkezi taşıma projeleri, işe negatif etki eder ve önemli ölçüde gelir kaybı nedeni olabilir. Herhangi bir başarılı projenin ön şartı, planlamak, uygun yetkinlikleri, metodolojileri ve özel uzmanlıkları kullanmaktır.
Herşeyden önce, taşıma projesini iş sürekliliğini odağa koyan ve planlı felaket yönetimi temel felsefesini benimseyen şekilde çerçevelendirmek gerekir. Bir felaket durumunda kullanılacak iş sürekliliği planı ortaya çıkarmakla, veri merkezi taşıma projesi yönetmek arasında çok fazla paralel en iyi pratik yaklaşımlar (best practices) bulunmaktadır.
Karmaşık ve iç ve dış paydaşı çok olan veri merkezi projelerine dönük en iyi pratik yaklaşım tavsiyelerinin bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Operasyon ve iş sürekliliği gerekliliklerini ve isteklerini başta net olarak tespit etmek
- Çoklu disiplinden oluşan proje takımı oluşturmak ve tecrübeli proje yöneticisi atamak
- İş sürekliliği yaklaşımını benimseyen teknoloji danışmanlık firması ile işbirliği yapmak
- Kendini ispat etmiş teknoloji göç metodolojisi araştırmak ve kullanmak
- Bilgi varlıklarını ve kritik parçacıklarını anlamak ve envanter oluşturmak
- Sistem/uygulama bağımlılıkları ve arayüzleri üzerine dokümanlar oluşturmak
- Ağ ve enerji geçiş planı geliştirmek ve taşıyıcı etkinlerini belirlemek
- Fiziksel taşıma stratejisini belirlemek ve adım adım uygulamak
- İş bitimi son durumu göz önüne alan şekilde başlamak ve ilerlemek
- Çoklu paydaş ve karmaşa düzeyine uygun detaylı proje planı oluşturma uygulamak
- Teknoloji ve iş birimlerinin uyumunu sağlamak, bilinir değişim yönetimi yürütmek
- İstenmeyenin olması durumlarına karşı yedek plan/aksiyon listesi oluşturmak
Sorunsuz ve kolay bir veri merkezi taşıma projesi gerçekleştirmek oldukça yüksek ve her zaman gerçekleşmeyecek bir beklentidir. Herşeyden önce proje takımının en iyi pratikleri biliyor ve uyguluyor olması, doğru yolda olması demektir.
Orta büyüklükteki bir şirket için bile aylar sürebilecek göç projesi, yürütme sırasında bazı sistemlerin eski yerinde, bazılarının yeni yerinde çalışmasını gerektiren zaman dilimleri içerir. Kurumun BT altyapısındaki sistemler, uygulamalar ve ağlar arasındaki karmaşık karşılıklı bağımlılıkları anlamak, proje planlamasının ve başarısının vazgeçilmez ana adımlarından biridir.
En önemlisi, bu tür karmaşık projelerde, temel veya projeye dönük şirket stratejisi kapsamında özenle düşünülmüş ve çalışılmış planlar ve bu planları ne olursa olsun uygulayacak, hizmet sürekliliğinin devamını sağlama odaklı ve işe adanmış profesyoneller gerekir.
BAĞLANTILAR