1 Ayakkabı 1000 YIL da yok oluyor!
#MakeMoreGreen

1 Ayakkabı 1000 YIL da yok oluyor!

Yılda 24 milyar çiftin üzerinde ayakkabı üretimi yapılmaktadır.(1) Ve her sene ömrünü dolduran 20 milyon çift ayakkabı da çöpe gidiyor. Ama yok olmuyor! Peki ya sonra...?

Bir çift ayakkabının tüketim sonrası oluşturduğu ekolojik tehdidin yanında, üretimi sırasında da çevreyi olumsuz etkileyen faktörler vardır. MIT’nin yaptığı bir çalışmada 1 çift ayakkabı üretimi 13,6 kg CO2 salınımına sebep olmaktadır.(2) Sera etkisine yol açan küresel ısınmanın başrol oyuncusu olan 13,6 kg Karbondioksit. Sadece 1 çift için!

Ayakkabının yaşam döngüsünde ortaya çıkan olumsuz çevresel faktörlerini anlayıp yönetebilmek için üretim aşamasını ve tüketim sonrası meydana gelen tehditlerini bilmeliyiz.

Bir çift ayakkabı üretebilmek için belli başlı hammaddelere ihtiyaç vardır. Deri, tekstil, suni deri, taban gibi. Bunların nasıl elde edildiğinden bahsetmeyeceğiz. Sadece şunu bilmeliyiz ki bu hammaddeleri üretebilmek için DOĞAL BİR KAYNAK TÜKETİYORUZ! 

Ayakkabıyı bir araya getiren her bir hammadde üretilirken doğal kaynak tüketimi yanında, işlenmesi sırasında da çevreyi etkileyen birçok olumsuz faktör vardır. Bunlardan bazıları:

  • Pamuklu bir tişört giymek istediğimizde yaklaşık 1 ton su harcamış, 1,30 kg CO2 salınımı gerçekleşmiş olup; 150 gr da petrol tüketmiş oluyoruz. 
  • Deri bir ayakkabı giyerken üretimi sırasında oluşan bütün zararlı ve ağır metal içeren atık sular doğaya bırakıyoruz.
  • Kumaşların boyama işlemi sonrasında oluşan atık sular da doğayı tehdit eden faktörler arasında yer alıyor.

Doğal kaynakları tükettik, çevreyi kirlettik, şimdi de biraz ayakkabı üretelim. Ayakkabıyı meydana getiren her bir parça tek tek kesilir ve özenle dikilir. Bu arada her hammaddeden bir miktar artmaktadır. Birçoğu tekrar kullanılamaz ve atık olarak çöpe gider. Bu miktar sanıldığı kadar az da değildir. Üretim sırasında makinelere elektrik, fırınlara ısı gerekir. Bunun için de yüksek miktarda enerji tüketilir. En sonunda da tüketiciye ulaşabilsin diye dünyanın bir ucundan öteki ucuna ayakkabıları taşıyan tüm araçların yakıtı olarak petrol kullanılır.

Tüm bu kaynak tüketimi ve işleme sonrası meydana gelen atıklar dünyamızı yaşanmaz bir hale getirmeye başladı. Devletler politikalarını belirlerken bu tehditleri de göz önünde bulundurmaktadırlar. Büyük firmalar gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir dünya bırakmak için yenilikçi stratejik kararlar aldılar. Peki ne yaptılar?

Bu resim için metin sağlanmadı

RECYCLE IT! 

Daha önce üretilmiş ve atık hale gelmiş bir üründen yeni bir geri dönüştürülmüş hammadde yapma fikri artık birçok firmanın temel felsefesi olmuştur. Dev tekstil firmaları ya evrensel standartları esas alıyor ya da kendi kurallarını yeniden oluşturuyorlar. 

Bu standartların başında GRS (Global Recycle Standarts), RCS ve Repreve gelmektedir. Ayrıca pre-consumer ürün atıklarını geri dönüştürmek için kendi içerisinde geri dönüşüm tesisi kuran birçok duyarlı üretici de RECYCLE pazarında yerini almaktadır.


Bu resim için metin sağlanmadı

Ayakkabıda Gerçek Geri Dönüşüm

Kaynak kullanımını azaltan geri dönüşüm süreci bizim için çok ama çok önemli.

İşte bu yüzden Global Recycle Standart (GRS) sertifikamızla en güvenli, en kaliteli ve en verimli yöntemlerle geri dönüştürülmüş materyal kullanıyoruz.


Bu resim için metin sağlanmadı

Geri dönüştürülmüş materyal içeren tüm ürünlerimizin işleme, üretim, paketleme, etiketleme ve dağıtımında uluslararası standartların ötesindeyiz.

Erfe Group olarak ayakkabıda gerçek geri dönüşümün önünü açıyoruz.

Çünkü tercihimiz sürdürülebilir bir dünyadan yana...

#ayakkabisecimi #güvenliayakkabı #cevredostu #madeinturkey #shoesbusiness #footweardesign #footweardevelopment

(1): World Footwear Yearbook, (2): MIT, Randolph Kirchain, (3)Resim: noah-buscher-UK7NpEUs5i8-unsplash

Ilhan S.

Leather Technologist

2y

Cevre dostu deri imal etmek münkün. Böylece deri cevreye zarar vermeden ve daha cabuk yok olabiliyor. Maalesef bu tip teknik ile deri üretimi yapmayi isteyen isletme fazla yok. Olanlarda ihracaat yapiyor, cünkü talep var. Ülkemizde bilinc artar ve bu tür ürüne talep olursa, teknik hazir!

Tolga bey, sektörün en az 10 sene önünde gidiyorsunuz, vizyonunuz örnek olmalı her firmaya. Tebrik ederim, çocuklarımız, torunlarımız adına da teşekkür ederiz..

Mehmet Suat İ.

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Aromaterapi Fitoterapi Refleksoloji Biyoenerji Paramedikal Sağlık Danışmanlık Hizmetleri

2y

Yeşil ayakkabılara evet

Nafiz Coskun

Orthoflex şirketinde Owner

2y

Kalemine sağlık,sürdürülebilir ve çevreye saygılı üretim için acilen destekleyici kanunların yapılması şart,bu konuda acilen sektörel bazda çalışmalar yapılmalıdır.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler