Eğitim Takvim ve Bütçe Planlaması Yaparken...
Eğitmen bir kurumda veya organizasyonda fark ve farkındalık yaratarak, ihtiyaç duyulan alanda ilerleme sağlanması adına kurumun kullandığı dış kaynağın aktarıcı ön yüzüdür.
Eğitmenlikte deneyim yaşayanların karşılaştığı olasılıklar :
1. Eğitmen hem konuya hakimdir, hem konuyu iyi aktarmaktadır
2. Eğitmen konuya hakimdir, konuyu aktarma becerisinde ilerleme kaydetmesi lazımdır
3. Eğitmen konuya hakim değildir, konuyu iyi aktarma becerisi ile açığı kapatır
4. Eğitmen konuya hakim değildir, konuyu aktarma becerisi açığı kapatacak seviyede değildir
Belli alanlarda ilerleme ihtiyacı hisseden kurumlar, eğitimlerle çalışanları destekleyerek organizasyonel ve kişisel gelişimler ile performans artışı hedeflemektedir.
Bir çok kurumda bu arzu ön planda olmasına rağmen, eğitim anketleri dışında çalışanlardaki bilgi ve uygulama düzeyi gelişimi ve ilgili departmanların işletmeye olan katma değerlerindeki artışın ölçümü yapıl(a)mamaktadır.
Test, sınav sistemlerinin ise daha çok kariyer yolunda ilerleme amaçlı kullanılması, dengeli kurum karneleri ile stratejik öncelikleri günlük performanslar ile örtüştürmeyen işletmelerde çoğu zaman beklenen faydayı doğuramamakta, hatta verimsizlik dışında bütçelerin sağlıklı harcanmaması nedeni ile getiriden çok maliyet unsuru olmaktadır.
Her işletme kar etmek için kurulur. Kar sonuç yani amaç, diğer unsurların hepsi araçtır. Ancak çoğu kez, örneğin satış eğitimleri gibi, araç amacın önüne geçmekte, soft skill gelişim eğitimleri ile kurumun ihtiyacının karşılandığı gibi bir algı oluşabilmektedir. Satış ve diğer soft skill eğitimler performans için tek kriter gibi düşünülüp, bütçe yönetimi, piyasalar, finans, stratejik yönetim ve planlama gibi teknik eğitimler göz ardı edildiğinde büyük resimden uzak kalan çalışanların tek boyutlu düşünme olasılığı beklenen fayda, verim ilişkisinde kopukluğa neden olmaktadır.
Eğitimlerde farklılaşma arayan kurumlar eğitim başlıklarını farklılaştırarak yaratılan çözümlerin katma değerini benzer şekillerde ölçmekte zorlanabilirler. Satış tekniklerinin ilerisi veya sonuç getireni aslında karar verici ile sunucu firma arasında çoğu zaman yukarıdaki alanlara denk düşmektedir.
Eğitimler çoğu kez solo düşünülmekte ve katılan çalışanların katıldığı eğitimler arasında bağ kurması beklenmektedir. Uçtan uca bütünsel, sebep sonuç ilişkisini bir hap gibi çalışana veren eğitimler çoğu kez göz ardı edilmektedir.
Eğitim başlıkları gibi çoğu kez içerikleri de yanılgı yaratabilmektedir. Kurumsallık algısındaki farklar gibi, sunum ve sunucu kalitesi de çoğu kez biçilen değerin hesaplanmasında dikkate alınmadığında, kurumlarda olumsuz deneyimler daha da artmaktadır.
O zaman nasıl bir planlama yapmak lazım :
1. Kurum içi çalışanların beklentisi dikkate alınmalıdır, ancak çoğu çalışan soft skill eğitimlere yönlenmekte olabileceğinden kurum öncelikleri ve dengeli kurum karneleri özelinde bir ayarlama ile bütçe ve eğitim takvimi oluşturulmalıdır.
2. Eğitim bütçeleri ile eğitime katılması planlanan çalışanların bağlı olduğu birimlerin bütçeleri arasında bir paralellik sağlanmasına dikkat edilmelidir. (Dengeli Kurum Karnelerinin olmadığı varsayımı altında)
3. Eğitim takvimi ile kurum stratejileri arasında bir paralellik sağlanmalıdır. Satışların sezonsallık gösterdiği bir kurumda eğitim takvimi önemlidir.
4. Soft skill ve teknik eğitimler arasındaki dengede orta ve üst kademe bir yöneticide bulunması gereken yetkinlikler dikkate alınmalıdır. Yetkinlikler arasında örneğin ekip yönetimi ve liderlik olan bir çalışanın yönetim ve liderlik vasıflarını teknik eğitimlerle desteklemesi gereği göz ardı edilmemelidir. Lider çok boyutlu düşünebilen bir kişidir.
5. İşletmelerde yatırımların geri dönüşü için yapılan fizibilitelerin benzerlerinin karar verilen eğitimler için de yapılması iyi olacaktır. Mesela müzakere teknikleri eğitimleri sonrası kapatılan satış adedi veya sözleşme sayısı artışı arasında bir korelasyon kurulmalıdır.
6. Eğitim ihtiyaçlarının analizlerinde ilgili bölümler ile toplantı yapılırken, operasyonel ve günlük seviyedeki ihtiyaçlardan çok bir bütün oluşturacak paket / sertifikasyon eğitimlerinin planlanması daha katma değerli olacaktır.
7. Her isim, her marka, her sertifika, her logo her işletmede aynı sonucu yaratmayabilir.
8. Eğitim bütçesi tabii ki önemli ancak bilginin bir değeri vardır. Bilginin derinliği ile fiyat arasındaki korelasyonda yazımızın en başındaki 4 senaryo olasılığına dikkat etmek lazım.
9. Eğitimlerin bir sebep sonuç ilişkisi ile verildiği, bütünsel sertifikasyonlar, hele bir de ölçümleme / takip sistemleri ile destekleniyorsa, fayda / maliyet / sonuç ilişkisine daha çok hizmet etmektedir.
Ve son olarak, bir teknik eğitim ile bir soft skill eğitim kıyaslanmamalı, anketlerin her zaman doğru sonuçlar verdiği algısına bir standart sapma payı konulması gerekliliği unutulmamalıdır.
2015'in verimli performansların analitik ölçümlendiği reel getirili bir yıl olması dileğiyle.
İlk bilen değil, doğruları önden bilen olun.