2024 Lojistik Trendleri: Küresel Bakış Açısı
Lojistik trendlerini anlamak iş dünyası için çok önemlidir ve trend araştırması, her büyüklükteki kuruluşun değişiklikleri tahmin etmesine, yenilik alanlarını belirlemesine ve giderek daha rekabetçi hale gelen bir pazarda güncel kalmasına yardımcı olabilir.
2024 yılında lojistik sektörünün aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi zorlukla karşı karşıya kalması bekleniyor:
Ancak lojistik sektörünün de işletmelerin bu zorlukların üstesinden gelmelerine ve verimliliklerini artırmalarına yardımcı olacak bir takım yeniliklerle karşılaşması bekleniyor.
2024'ün en önemli lojistik trendleri
2024 yılında lojistikteki dijital dönüşümün güçleneceği ve önceki trendlere uygun olarak tedarik zinciri sektöründe yeni teknolojilerin tanıtılacağı bir yıl olacak.
Yeni Lojistiğin temeli yönlendirme, yapay zeka ve IoT ile oluşturulmuştur. Önümüzdeki yılın bu en son yeniliklerin kullanımının geliştirilmesine ve bunların stratejik olarak operasyona nasıl entegre edileceğinin öğrenilmesine ayrılacağı öngörülüyor.
Aşağıda ele alacağımız üç trend, gelecekte işletmelerin temel hedeflerinden birinin, veri kullanımında daha fazla entegrasyon ve zeka elde ederek teknolojik olgunluk düzeyini artırmak olacağını gösteriyor.
1. API tabanlı entegrasyonlar
Tahminler, açık bankacılık Uygulama Programlama Arayüzü'ne (API) yapılan çağrı sayısının 2023'te 102 milyardan 2027'de 580 milyara çıkacağını ve bu durumun, gerçek zamanlı işlemeye yönelik acil ihtiyacı ve API tabanlı çözümlerin katlanarak genişlemesini yansıtacağını öne sürüyor.
Stratejik API entegrasyonu, lojistik kuruluşlarının siparişler ve gönderiler hakkında neredeyse gerçek zamanlı veri ve güncellemeler almasına olanak tanır. Bu çözümler, EDI bağlantısının yanı sıra dijital ekosisteme güncel ve daha kapsamlı bir bakış açısı sunuyor.
API kullanıcılarının yaklaşık %60'ı nadiren kilitlendiğini, %2'si ise günlük olarak kilitlendiğini bildiriyor.
API tabanlı arayüzlerin verimli ve gerçek zamanlı işlenmesi sayesinde müşteriler ve iş ortaklarıyla iletişim daha çevik ve üretken hale gelir. Bu yöntem operasyonel çevikliği önemli ölçüde artırırken aynı zamanda bağlantıyı da geliştirir.
Uygulama Programlama Arayüzü (API), bulut bilişim ve e-ticarette küresel bir lider olan Amazon tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır ve iş operasyonlarının birçok yönü için gereklidir.
Amazon Web Services (AWS) : Geliştiricilerin uygulamalarına makine öğrenimi, depolama ve hesaplama gibi hizmetleri dahil etmesini kolaylaştırmak için API'leri yoğun şekilde kullanır.
Pazaryeri : Üçüncü taraf satıcılar, Amazon Pazaryeri tarafından sağlanan API'leri kullanarak envanter, fiyatlandırma ve sipariş işleme sistemleriyle Amazon platformu arasında arayüz oluşturabilir.
Amazon Sipariş Takibi ve Lojistiği : Gerçek zamanlı sipariş takibi, Amazon'un dahili sistemlerinden gelen lojistik verilerini kullanıcıların kullandığı uygulamalarla birleştiren API'ler tarafından kolaylaştırılır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
2. Blockchain teknolojisi
Blockchain, işlemlerin değiştirilemez, kurcalanmaya karşı dayanıklı bir kaydını sunarak maliyetleri düşürdüğü ve operasyonel verimliliği arttırdığı için güvenliği ve şeffaflığı artırmanın mükemmel bir yoludur.
Bu onay, kurumsal işlemlerde yeni bir güven dönemi başlatırken aynı zamanda günlük operasyonları da kolaylaştırıyor. Blockchain teknolojisi bir evrimden daha fazlasıdır; dayanıklı, güvenilir ve geleceğe yönelik tedarik zincirleri oluşturmak için gerekli bir temeldir.
Dünyanın en büyük perakendecilerinden biri olan Walmart , operasyonel güvenliği, verimliliği ve şeffaflığı artırmak için blockchain teknolojisini aktif olarak kullanıyor:
Tedarik zincirinde izlenebilirlik : Ürünlerin menşei ve üretimden dağıtıma kadar olan yoluna ilişkin daha doğru görünürlük, blockchain teknolojisi ile mümkün olmaktadır.
Yeni ürün takibi: Yeni ürünün izlenebilirliğini artırmak ve müşterilere ürünün menşei ve kalitesi hakkında güvenilir bilgi vermek için kullanılır.
Tedarikçilerle işbirliği: Hayati tedarik zinciri bilgilerinin alışverişi için şeffaf ve güvenli bir ağ kurarak, tedarikçi işbirliğini geliştirmek için blockchain teknolojisinden yararlanılır.
3. Büyük veri ve analitik
Büyük Veri ve analitik, geniş bir lojistik veri ekosisteminde merkezde yer alıyor. Lojistik firmaları tüketici davranışı, stok seviyeleri ve teslimat programları gibi değişkenleri değerlendirerek anında akıllı kararlar verebilmektedir.
Büyük veri, analiz için veri setini ERP ve SCM gibi sistemlerde depolanan geleneksel dahili verilerin ötesine genişleterek ve güçlü istatistiksel teknikler kullanarak çeşitli bağlamlarda daha iyi karar almayı destekleyen yeni bilgiler üretir.
Talebi aktif olarak şekillendirmek, büyük veri tahmininde uzmanlaştığınızda üstlenebileceğiniz bir sonraki gelişmişlik düzeyidir. Örneğin büyük e-ticaret şirketleri, tüketicilere önerdikleri ürünleri değiştirmek için halihazırda tahminler, envanter verileri ve büyük veri analitiğini kullanıyor. Bu, stokta bulunan ürünlere olan talebi etkili bir şekilde artırır.
İşletmelerin 2024'te Zorlukların Üstesinden Gelmesine Yönelik İpuçları:
2024'te lojistik sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmek isteyen işletmeler için bazı ipuçları:
Yeni teknolojilere yatırım yapın: Otomasyon ve yapay zeka gibi yeni teknolojiler, işletmelerin verimliliği artırmasına ve maliyetleri azaltmasına yardımcı olabilir.
Diğer işletmelerle ortaklık kurun: Diğer işletmelerle ortaklık kurmak, işletmelerin kaynakları ve uzmanlığı paylaşmalarına yardımcı olabilir.
Esnek olun: Lojistik sektörü sürekli değişiyor, bu nedenle işletmelerin esnek ve uyarlanabilir olması gerekiyor.
Müşteri hizmetlerine odaklanmak: Müşteri hizmetlerine odaklanan işletmelerin müşterileri elde tutma ve yenilerini çekme olasılıkları daha yüksek olacaktır.
İşletmeler bu ipuçlarını takip ederek 2024'te lojistik sektörünün karşı karşıya kalacağı zorlukların üstesinden gelebilir ve kendilerini gelecekte başarı için konumlandırabilirler.