2024’te En İyi İşverenlerin Sırrı: İş-Yaşam Dengesi
Great Place To Work® Türkiye olarak, 600'ün üzerinde çeşitli sektörlerden şirket ve 160,000'den fazla çalışanın katkılarıyla hazırlanan Türkiye'nin En İyi İşverenleri™ 2024 Araştırma Raporu'nu sunmaktan gurur duyuyoruz.
Raporumuz, iş-yaşam dengesinin öneminin artışını ve bu alanda öne çıkan başarılı uygulamaları ortaya koyuyor. Ekonomik ve sosyal zorluklar, genel bir belirsizlik yaratırken, çalışanların üzerindeki stresi artırdı.
Bu durumda stres altındaki çalışanlar nasıl motive edilir? Sorusu hemen hemen tüm organizasyonların kendi kendilerine sordukları ve çözüm aradıkları konu oluyor. İlk akla gelen cevaplar maddi teşvikler, terfiler, şirket aracı veya organizasyon içi rekabet olsa da araştırmalarımız gösteriyor ki, cevap olarak bu geleneksel yöntemler kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm sunmuyor. 30 yılı aşkın süredir sahip olduğumuz kurum kültürü uzmanlığımız ve küresel çapta gerçekleştirdiğimiz analizler çalışanların gerçekten aradığı şeyin, güven, adalet, kapsayıcı ve destekleyici bir çalışma ortamı olduğunu gösteriyor
Global çapta faaliyette olduğumuz ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de 2013 yılından bu yana Türkiye’nin En İyi İşverenleri araştırmasını gerçekleştiriyoruz. 2024 raporumuz, özellikle kriz dönemlerinde, çalışan esenliğine yapılan yatırımların, bu zor zamanları hasarsız atlatmanın anahtarı olduğunu gösteriyor. Çalışan esenliği; yan haklar, eğitim, kapsayıcılık ve inovasyon gibi birçok farklı bileşenden oluşan geniş bir alan. Bu bileşenlerin başında ise “iş-yaşam dengesi” yer alıyor. Önceki yıllarda ilk 20 kriter arasında yer almayan bu kriter, bu yıl çalışanların gözünde daha da önem kazandı.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Peki iş yaşam dengesi neyi ifade ediyor? Gerçekten bir denge var mı?
İş-yaşam dengesi, çalışanların iş ve kişisel hayat arasında sağlıklı bir denge kurmalarını ifade eden bir tanımlama. Bu denge, çalışanların daha huzurlu, sağlıklı ve üretken olmalarının anahtarıdır. En İyi İşverenler, esnek çalışma modelleri, özel hayata saygılı çalışma saatleri, ihtiyaca yönelik mola ve izin uygulamaları ve konforlu bir çalışma ortamı sunarak bu dengenin korunmasını sağlıyorlar.
Bağlantı kesme hakkı gibi uygulamalar iş-yaşam dengesi için kritik öneme sahip bir diğer yaklaşım. Küresel pandemi krizinden sonra işlerin evlere taşınması ve teknolojideki gelişmelerle iş ve özel yaşamı birbirinden ayırmak zorlaştı. Fakat elimizdeki veriler gösteriyor ki çalışanları için iş yaşam dengesini koruyan ve sıkı sıkıya bağlı olan organizasyonlar var. Bu yaklaşım, çalışanların zihinsel ve duygusal esenliğini desteklerken, aynı zamanda tazelenmelerine ve organizasyonun geleceğine dair yeni fikirlerin üretildiği daha verimi iş yerlerinin inşası için fırsat sunuyor. Bu sebeple, iş dünyasında bağlantı kesme hakkını korumanın ve desteklemenin önemi oldukça büyük.
Organizasyonunuzda iş yaşam dengesini sağlamanıza yardımcı olacak birkaç fikre gelince, sosyal etkinlikler, gönüllülük projeleri, psikolojik destek programları ve çalışanlara değer veren, onları sadece bir iş gücü olarak görmek yerine insan olarak değer veren liderlik davranışları iş-yaşam dengesini sağlamada büyük rol oynayacaktır.
İşveren ya da çalışan olarak sizlerin iş-yaşam dengesi konusundaki deneyimleriniz çok değerli. Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar bölümünde paylaşarak bu önemli diyaloga katkıda bulunabilirsiniz.
de/sign de/tect de/velop Ideas and concepts for people in a future world
6ayWow, Eyüp Toprak, fair enough to be proud on both: The work of Great Place To Work® Turkey and all these people dealing with that challenge in your customers companies 🙏🏻👍🏻 I’m also proud to support you, the consultants and personel development staff of your clients with our unique coaching methodology in july! To all #personaldevelopers #corporateculture and interested consultants: Have a look at it if you want to learn how to literally create a great workplace: https://lnkd.in/dKq4q6e6 If interested in the concept: www.pyrpos.de (german)