21 Gündönümü; Şirketimizi ve Kendimizi Gözden Geçirme Fırsatı

21 Gündönümü; Şirketimizi ve Kendimizi Gözden Geçirme Fırsatı

21 Aralık astronomik olarak gece ve gündüz sürelerinin eşitlendiği gün, bugünden itibaren gece kısalıp gündüzler uzamaya başlıyor. Bu bilimsel özelliğin yanında İslamiyet öncesi Türkler bu güne kadar karanlık ve aydınlığın uzun bir savaş verdiğini ve aydınlığım karanlığı yenerek güneşin yeniden doğduğuna inanıyor ve Tanrı Ülgen'e dualar edip, akçam altına hediyeler koyarak ağaç süsleyerek ve ailece kuru ve yaş meyveler yiyerek kutlama yapıyorlar. ( Kaynak: Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 2007)

Ben konuyu biraz daha günlük hayatımız ve işimiz/şirketimiz konusu ile bağdaştırmak istiyorum. Genelde zor ya da kötü günler karanlık bir imge ile iyi günler ise aydınlık ve güneşli bir imge ile canlanır zihinlerde.

Madem aydınlık karanlığı yeniyor bu gece o halde biz de kendi işimiz/liderliğimiz/çalışma tarzımıza yansıtalım istiyorum bunu. Mesela bugün bir kapanış karanlığın bitişi olacaksa, yarın ve sonraki günler daha aydınlık olacağına dair bir inanç belirdiyse içimizde biz de işimize iyi gelmeyen 3 şeyi yapmayı bırakalım. Ve daha aydınlık günler inşaa etmemize yardımcı olacak 1 yıl içinde gerçekleştirmek istediğimiz 3 hedef belirleyelim.

Bırakmak istedikleriniz belki kontrolcülüğünüz olabilir, bu yüzden ekibinize delegasyon yapamıyorsunuz ve işlerinizin çokluğundan artık önemli işlerinizi bile yapamaz duruma gelmişsinizdir. Belki kendi liderliğinze karşı güvensizliğiniz, belki iletişim dilinizin fazla sertliği/ yumuşaklığı, belki de kendinizi yargılıyor olmanız... Bu liste uzar gider.

Değişimi başlatmak için her zaman doğru zaman olsa da bazen daha anlamlı bir başlangıç zamanı bekleyenler de olabiliyor. Belki bu gece yarım saat sakin bir zihin ile düşünmek, yeni kararlar almak daha kolay olur.

Benim bırakacağım 3 şey: kendi değerine ihanet etmek, saygısızlığa ses çıkarmamak, vizyonsuz kişiler ile çalışmayı sürdürmek.

Hedeflerim bende saklı kalsın. Şimdiden başarılar.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

İlknur ERGÜN TUNCAY adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler