21.yüzyılda girişimci olmak
21.yüzyılda girişimci olmak
Girişimcilik geçmişten günümüze kadar evrilmiş çeşitli tanımlamalar yapılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Geçmişte her ne kadar fırsatları hızla görüp, risk alan cesaretli kişiler girişimci olurken günümüzde daha ılımlı bir şekilde gözlem yapıp, bilgiyi kullanarak akılcı kararlar alan, yaratıcılığını harekete geçiren kişiler girişimci olmaktadır.
21.yüzyılda ise teknoloji ve bilgi çağının içerisinde girişimci piyasayı yakından takip edip,boşlukları değerlendiren kişidir.
Değişimin ve yeniden yapılanmanın sonuçlarını gösteren etmenlerin ve bunu zorunlu kılan nedenlerin başında küreselleşme, ulusallaşma ve kurumsallaşma gelmektedir (Odabaşı, 2005, s.89).
Günümüzde yaşanan rekabet ortamında girişimcilerin başarıya ulaşmasında yenilik, yaratıcılık ve değişim ön plana çıkmaktadır. Talep edenlerin istek ve ihtiyaçları, beklentileri, tüketim algıları ve bununla birlikte üretim sistemleri de gelişen teknolojiyle ve yenilik hareketiyle değişime uğramaktadır. Bu değişime ayak uydurabilen inovatif girişimciler, inovatif ürün ve hizmetler yaparak varlıklarını devam ettirebileceklerdir (Alkan, 2014, s.3).
Özellikle gelişmekte olan ülkelerde girişimcilik faaliyetleri sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak ve yaşadığı bölgeler arasında dengesizliği azaltmak amacıyla önemlidir.
Bu yüzdendir ki girişimcilik çalışmalarının devlet,üniversiteler,sivil toplum kuruluşları ve benzer kurumların destekleri ile birlikte ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı arttıracaktır.
Girişimciliğin ekonomik yapıya olduğu kadar sosyal yapıya etkileri de vardır. Girişimciler yaptıkları yeniliklerle insanların hayatını kolaylaştırarak, refah seviyesi arttırırlar. Bu sayede insanlar istek ve ihtiyaçlarına kavuşarak haz almakta ve daha rahat bir hayat sürerek mali durumlarını iyileştirebilmektedir. Çevresel bilincin gelişmesine de katkı sağlayan girişimciler teknolojiyle harmanlayarak yenilikçi ürün ve hizmetlere dönüşümü hızlandırmaktadır. Dinamizmin oluşmasına katkı sağlayarak insanların yaşam kalitesini arttırıcı her türlü eylemde bulunmaktadırlar (Bozkurt ve diğerleri, 2012, s.233).
Günümüzde yaşanan rekabet ortamında girişimcilerin başarıya ulaşmasında yenilik, yaratıcılık ve değişim ön plana çıkmaktadır. Talep edenlerin istek ve ihtiyaçları, beklentileri, tüketim algıları ve bununla birlikte üretim sistemleri de gelişen teknolojiyle ve yenilik hareketiyle değişime uğramaktadır. Bu değişime ayak uydurabilen inovatif girişimciler, inovatif ürün ve hizmetler yaparak varlıklarını devam ettirebileceklerdir (Alkan, 2014, s.3).
Girişimcilik faaliyeti farklı türler içerse de her piyasada ve pazarda ayrı ayrı desteklerin sağlanması gerekmektedir. Girişimcilik türleri arasında fırsat girişimciliği, yaratıcı girişimcilik, takipçi girişimcilik, sanal girişimcilik, çevreci girişimcilik, sosyal girişimcilik, iç girişimcilik, kurumsal ve kamu girişimciliği sayılabilir (Alkan, 2014).
LinkedIn tarafından öneriliyor
21. Yüzyıl’da Girişimcilerin Bireysel Özellikleri
Başarılı girişimcilerde bulunması gereken belli başlı özellikler vardır. Psikolojik, davranışsal vb. kuramlar olsa da genel anlamda değerlendirdiğimiz zaman bazı ortak özelliklere ulaşılabilir. Bilgi toplumunda yer alan girişimciler dünyaya farklı bir gözle bakarak fark edilmeyeni fark ederler, çevresel unsurları kullanmayı iyi bildiklerinden dolayı iletişimi ve sembolleri yerinde kullanırlar. Geleceği iyi tanıyarak ona yön verirler. Talepte oluşan değişimlere karşı esnek ve uyumlu oldukları için farkındalıkları yüksektir.
- Kıt kaynakları doğru kullanıp israf etmezler.
- Her konuda çeşitliğin olmasında yana oldukları için kültürel, sosyal, zihinsel farklılıkları iyi analiz ederler
- Girişimcileri girişimci yapan ilk aşama fırsatları görüp değerlendirmeleri ve bunu risk alma cesareti göstererek yapmalarıdır.
- Küçük bir işletmeyi katma değer yaratarak yönetmek ve geliştirme istekleri içerisinde olmalarıdır.
- Girişimci yaratmış olduğu istihdamı devam ettirerek, yaptıklarının sorumluğunu almalıdır.
- Değişimi yönlendirerek, rekabeti yaşam şekli yaparak, işletmesinin gelişmesini sağlayacak ve öne çıkmasına neden olacaktır.
- Yapmış olduğu yenilikleri topluma yansıtması sonucunda ulusal refahı ve kalkınmayı sağlayacaktır.
- Bunları yapmasını sağlayan yegane gücü de istikrarlı, kararlı ve azimli olmasıdır
- Girişimciler ne kadar başarısız olsalar da vazgeçmezler ve yeniden denerler.
- Detaylara önem vererek en iyisini isterler.
- Sonuçlar belli olmasa da tolerans gösterebilme yeteneğine sahiptirler.
- İstek ve kabiliyetlerinin bilincinde olarak riskleri üstlenirler, aldıkları risklerin sonuçlarına göre ders çıkararak yollarına devam ederler.
- Enerjileri ve azimleri yüksek, problem çözme potansiyelleri gelişmiştir
- Mantık çerçevesi içerisinde olan riskleri göze alan ve gereksiz riske girmeyen, kararlı olan, ne yaptığını bilen, başladığı işi sonuna kadar götürüp bitiren, çok yönlülüğünü kullanarak eksikliklerini de görebilen, kendine güvenen, taviz vermeden her şeyin doğru ve zamanında yapılmasını planlayan, değişikliklere adapte olup uyum sağlayan kişilerdir
(Bozgeyik, 2005; Durukan, 2006; Müftüoğlu, 2004; Titiz, 1994).
Girişimcilik için gerekli olan beceri türlerini teknik, yönetsel ve bireysel beceriler olarak üç ayrı sınıfta inceleyebiliriz. Teknik becerilerde girişimcilerin sözlü iletişiminin kuvvetli olması gerektiğinden bahsetmektedir. Teknik yönetim bilgisi ve uygulama şekli önem teşkil etmektedir. İyi bir dinleyici olup toplumu örgütleme konusunda becerili olması, şebeke kurabilmesi, takım oyuncusu olup, ustalık yaparak yetiştiricilik özelliklerine de sahip olması sayılabilir. Yönetsel becerilerde de amaçlarını doğru belirleyip karar vermesi, insan ilişkilerini iyi yönetmesi gereklidir. Pazarlama, finans, muhasebe, yönetim, denetim alanlarında bilgi sahibi olmalıdır. Sorun çözerek, yönetim geliştirdiği sürece yönetsel becerilere de sahip demektir. Bireysel beceriler ise içsel denetimi sağlayarak kontrollü ve mantıklı olması, yenilik yaparak, değişimi yönetmelidir. Vizyon sahibi olarak önünü görmesi yol gösterici olacaktır. (Hisrich ve Peters, 1998, s.20).
Kaynakça----