30 yaşında kariyerinizi bırakıp en baştan başlarsanız neler olabilir?

30 yaşında kariyerinizi bırakıp en baştan başlarsanız neler olabilir?

30 yaşında mevcut kariyeri terk edip, yepyeni bir yola giren biri olarak bazı samimi tecrübelerimi paylaşmak isterim.

Biliyorum ki bu konuda yazacaklarım bir çoğunuz için çok önemli.

Çok kısa neyi bıraktım, ne yapıyorum ona değineyim. 

Otomotiv sektöründe yaklaşık 6 yıl çalıştım. İlk çalıştığım yerde Üretim Planlama sonrasında İhracat tarafında tecrübe edindim.

Sonraki işletmede de Üretim Sorumlusu olarak çalıştım. Önemli nokta şu ki, ikisine de varımı yoğumu verdim diyebilirim. İki işletmeden de kovularak ayrıldığımı da ekleyeyim. 

Velhasıl, bu kadar çalışmaya el verişli biri olmam ve yine de iki kez kovulmuş olmam bana görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir sinyal veriyordu. Çok da mutsuzdum.

Son 5 yıldır ise Minor Visuals Video Prodüksiyon şirketinde yurtdışındaki müşterilerimiz ve yurtdışına ürün hizmet ihracatı yapan yerli girişimlere video prodüksiyon ve video pazarlama danışmanlığı hizmeti veriyoruz.

Şimdi ilk ve en önemli çıkarırımım.

  1. Donanımlarınız.

İşiniz eğilimlerinizle uyumlu değilse, sırf okulunu okudum veya bu yola girdik bir kere gibi sebeplerden sürdürmeye çalışmayın. Bir dağa tırmanmaya başladınız ve o patika gitmek istediğiniz yere gitmiyor. “Buraya kadar çıktık, geri dönülmez.” diye düşünmeyin. En aşağı inin, doğru yoldan tekrar başlayın. Çünkü doğru yolda çok daha hızlı ilerleyeceksiniz ve aynı rakıma çok kısa sürede çıkıp, hiç görmediğiniz manzaraları göreceksiniz.

Ancak burada önemli nokta şu, “donanımlarınıza uygun” bir yol bulmanız lazım. Sırf işe gitmeyi sevmiyorsunuz diye işinizi bırakın demiyorum.

2. Üretmeyi seviyorsan.

Bazı insanlar doğası gereği üretmeyi seviyor. Çevrem bu insanlarla dolu, hepsine gıptayla bakıyorum. Bu insanların üretme iştahı varken, mevcut donanımlarının karşılık bulmadığı bir ortamda olmasını kabul edemiyorum. Bir maaşa veya pozisyona kendini satmasına katlanamıyorum. İvedi bir şekilde potansiyelini hayata geçirecek yolu, yöntemi bulmalılar.

Diğer taraftan bazı insanlar “hayat çalışmaktan ibaret değil, iş dediğin sadece iştir.” Diye düşünüyor. Buna da sonsuz saygım var ve bu insanların maaşlı bir işte çalışmasını şahsen daha uygun görüyorum. Herkes üretmek, bir girişimde bulunmak zorunda değil.

3. Ekonomik nedenler.

Gelinen noktada ülkemiz krizler / fırsatlar ülkesidir. Bunu artık tartışmaya bile gerek yok. Hal böyleyken belli donanımlara sahip bir insanın kendisine fırsat yaratamaması İMKANSIZ! Sadece ekonomik perspektiften bile bakacak olursanız, donanımlarınıza uygun bir yol bulabildiyseniz o maaşı en az ikiye katlamanız içten bile değil.

4. Kurallar.

Kural koyulduysa ve herkes bu konuda bir konsensusa varıldıysa kurallara esnetilmeden uyulması gerekiyor. “Kırmızıda durulur” bu bir kuraldır. “Kırmızıda durulur ama yol boşsa geçebilirsiniz” diye kural olmaz. O zaman insiyatifler devreye girer. Birisi “Bana göre yol boştu” der ve kalabalık bir yola dalar. 

FAKAT; Kuralları tanrı koymadı arkadaşlar. Bildiğiniz tüm kuralları sizin gibi insanlar koydu. O günün gereğini yaptılar. Belki de işlerine öyle geldi. Bilemeyiz. Dolayısıyla her türlü kuralın sorgulanması ,kural çalışmıyorsa yetkinliği olan insanlar tarafından değiştirilmesi lazım.

Bir işletme buna izin vermiyorsa, 5 dakikanızı bile harcamayın. Kuralların olduğu ve değişebileceği bir yapıda olun. Çevrenizde öyle bir yapı yoksa inşa etmek sizin işiniz. 

5. Dünya küçülüyor. 

Çalıştığınız işletme globalleşmenin gereğini yapacak donanımlara sahip değilse, yok olmaya mahkum veya en iyi ihtimalle de gelişimini tamamlamış demektir. Dünyayla entegre olacak donanımlara sahip bir kişiyseniz, bunları değerlendirebileceğiniz yerlerde olun.

6 . Geç mi kaldım?

En başa dönecek olursak, asla çok geç değil. 30 yaşımda sıfırdan başladım. Bir gün bile pişman olmadım, acaba demedim. Yepyeni insanlar tanıdım, hayata bakışım köklü bir şekilde değişti ve dahası sürekli değişim devam ediyor. Sürekli geçen ayki cehaletime şaşırıyorum. “Monoton” benim için uzak bir kelime sadece. 

Ayrıldığım iş yerindeki arkadaşlarımla hala görüşüyorum ve işimden dolayı bir çok firmaya girip çıkıyorum. Ben nerede bıraktıysam sektör orada duruyor. Öte yandan hayat o zamandan bu zaman çok değişti.

Bu kariyer değişikliğine kadar yaşadıklarım hiç mi bir şey katmadı? Evet kattı. Sadece götürdüğüne oranla çok güçsüz. Yine de bizim sektörümüzde daha önce eşine rastlamadığım bir yaklaşım sahibi olmamızda rolü büyük.

Toparlamak gerekirse; İş sadece iş değildir. Üretmekten haz almayı başaramayan, hazzı tüketmekte arar ve dipsiz kuyuya düşer. Bu konuyu önceliklendirin lütfen.

Konuyla ilgili sormak istediğiniz, aklınıza takılan veya danışmak istediğiniz bir şey varsa bana ulaşabilirsiniz. İster teknik konular, isterseniz gerekli mental değişimle ilgili konuları bilgim dahilinde paylaşmaktan keyif duyarım.

Uzattığım için kusura bakmayın buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sevgiyle.

İrem ALTINDAĞ

+14K 🚀 Hikaye Anlatıcısı 🪑 İçerik Üreticisi 🧩 Etkili İçerik Eğitimi 👌 Yapay Zeka Araçları ile İçerik 🎉 Hikayeleştirme ve İçerik Pazarlama 🎁 İstanbul · Mekan · Sanat · Etkinlik 🎊

6ay

Diğer yazıyı okurken bunu da fark ettim ve keyifle okudum. Emeğinize sağlık, çok teşekkür ederim.

Beğen
Yanıtla
Enes Ay

Project Manager | Account Manager | Post Production Supervisor | Content Creator

8ay

uzatmamissiniz,tam tersi hap gibi bir yazı olmuş. deneyimlerinizi paylastiginiz için tesekurler

Kazım CEYLAN

Product Manager - Lawyer

8ay

Cesaretlendirici, cesaretlendirici olduğu kadar gerçekçi 💣

Ali Aslan

Founder of Othello Digital

2y

Çok içten, güzel bir yazı olmuş. Uzun zamandır takip ediyorum sizi. Daha nice güzel başarılara ulaşmanız ve bir çok kişiye örnek olmanız dileğiyle 🙏

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler