Altı Kaval Üstü Şeşhane Sunumlar Yapmayın

Altı Kaval Üstü Şeşhane Sunumlar Yapmayın

Birinin yaptığı sunumu izliyorsunuz. Sunumun ortalarında bir yerde slaytların genel havası değişiyor. Önceden daha kırmızı renkler hakimken şimdi maviler çalmaya başlıyor. Yazı tipleri de değişmiş zaten. Öncesinde sol üst tarafta yer alan başlıklar ise şimdi sağdan sağdan geliyor. Herhalde aceleye gelmiş olacak, sunumdan az bir süre önce başka bir dosyadan slaytlar alınmış, kopyala yapıştır yöntemi ile sunuma dahil edilmişler. Bu durumu özensiz bulursanız sunumun kendisi ve hatta sunumu yapan kişi hakkında nasıl bir izlenim edinirsiniz?

Siz kendi sunumlarınızda böyle bir duruma düşmemek için programın Slayt Sıralayıcısı özelliğini kullanabilirsiniz. Bu, sunumdaki tüm slaytları tek tek görmek yerine, bütün slaytları bir arada görebilmemizi sağlayan bir araçtır.

Neden Önemli?

  • Sunumun üzerindeki büyük resmi görmenizi sağlar.
  • Slaytlar arasındaki geçişlerde kopukluk olup olmadığını daha rahat görebilirsiniz.
  • Gerekirse, slaytların yerlerini çok kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz.

Bu aracı kullanmak için PowerPoint programında “Görünüm" ana menüsünün altıdaki "Slayt Sıralayıcısı"nı seçin. Eğer Keynote kullanıyorsanız ekranın üstünde yer alan “Görüntü" ana menüsünden "Işıklı Masa" maddesini seçin. Her iki programda da, ekrana kaç adet slayt sığacağını alt taraftaki Yakınlaştır/Uzaklaştır seçeneğini ayarlayarak belirleyebilirsiniz.

Şimdi, slaytlarınıza nihai alıcı gözü ile bakın ve şu noktaları değerlendirin:

1) Slaytlar arasında görsel bütünlük var mı?

Eğer slaytlar arasında çok belirgin tasarım farklılıkları olduğunu düşünüyorsanız, slaytları ortak bir tasarım çizgisine getirmek için güncelleyin. Örneğin, farklı slaytlar için farklı fonlar ve renkler kullanabilirsiniz. Ancak slaytlara bir bütün olarak baktığınızda birbiriyle çok alakalı olmayan tasarım çizgileri barındırıyorlar mı?

2) Slayt üzerindeki sabit nesneler aynı yerdeler mi?

Sunum esnasında dinleyiciler slayt geçişlerindeki en ufak değişikliklere bile dikkat edebilirler. Bu nedenle, birden fazla slayt üzerinde yer alan sabit nesneler varsa, bu nesnelerin her bir slayt üzerinde nizami olarak yer aldığından emin olun. Örneğin, her ne kadar gerçekten gerekli olmasa da, belki tüm slaytlarınızda şirket logonuzu göstermek isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda, logonuzun her slaytta tam olarak aynı yere oturduğundan ve slayt geçişlerinde farklı noktalarda yer almadığından emin olun. Slaytlarınızda başlık yazısı kullanıyorsanız, onların da tam olarak aynı konumda yer aldığından emin olun.

3) Sunumunuzda akış bütünlüğü var mı?

Sunumun başından sonuna doğru ilerlerken, konudan konuya atladığınızı hissediyorsanız, sunumun akışında tekrar göz atmak isteyebilirsiniz. Örneğin, A, B ve C konularından bahsediyorsanız, B konusuna geçmeden önce A noktası ile ilgili tüm anlatmak istediklerinizi aktardığınızdan emin olun. Sunumun ilerleyen noktalarında çok gerekmedikçe tekrar tekrar önceki konulara gelip gitmek dinleyicilerin kafasını karıştırabilir.

Ayhan YILMAZ

İhracat, Taahhüt İşleri Müşteri Cari Hesap Yöneticisi, SMMM, MBA

6y

👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

Beğen
Yanıtla

Sunumuma hazırlanırken güzel bir hatırlatma teşekkür ederim Alper👏👏

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler