Ana Fikir #35
Güvenden Satışa: Minik Bir Mikro İnfluencer Rehberi
Dijital pazarlamanın hızla değişen dünyasında, influencer pazarlaması kadar etkili ve aynı zamanda zorlu bir strateji pek yok.
Birçok firma, bu yöntemi ünlü influencer’lara büyük paralar dağıtıp, milyonlarca kişiye ulaşmak zannediyor ama, gerçek potansiyel aslında mikro yani sen ben gibi az takipçili ama sözüne güvenilen influencer’larda yatıyor.
Mikro influencerları markanın gizli silahı olarak düşünmek lazım: Küçük ama son derece sadık takipçileri, büyük influencerların sağlayamadığı bir güven ve samimiyet düzeyi yaratıyor.
Bununla ilgili en güzel bakış açısı şu; dışarıda hiç tanımadığınız bir sürü mikro influencer var evet ama en etkilileri en yakınınızda; müşterileriniz. Uzun yıllardır sizle çalışan, en çok alışveriş yapan, size güvenen, fiyat avantajı görseler bile terketmeyen…
Mega influencerlara göre 3 konuda avantajlılar;
Şimdi influencer pazarlamasına odaklandık diye diğer yöntemlerin artılarını görmezden gelme de doğru değil.
Mesela bence, doğru kurgulandığında bence en verimli yöntemlerden biri performans pazarlaması. Eğer analitik yönü güçlü bir pazarlamacıysanız, hız ve maliyet açısından en iyi yöntemdir bile diyebilirim.
O halde, güzel bir karşılaştırma yapmak lazım. Çünkü konuyu birçok farklı parametreden değerlendirmemiz gerek. Alttaki tablo tam da bunun için.
Mesela tabloda gördüğünüz gibi, mikro influencer kampanyalarını büyük ölçeklerde çalıştırmak oldukça zor hatta küçük bir ekipseniz imkansıza yaklaşıyor.
Tek tek görüşüp ürünü, vaadi, kampanyayı anlatacaksın, içeriklerine bakacaksın, takipçisi olacaksın…
Türkiye bu konuda çok şanslı. Trendyol ve Hepsiburada’nın self-servis influencer kampanyaları sayesinde e-ticaret tarafında bu iş acayip kolaylaştırılmış. Birlikte çalıştığımız e-ticaret firmalarından biliyorum, en fazla pazarlama bütçesi ayrılan ve performansından en çok memnun olunan kanal.
Diğer taraftan bu kolaylık; bağımlılık, mecbur kalma ve yeni kanallar arama konusunda atalete dönüşmenin eşiğinde diyebiliriz.
Gördüğünüz gibi Influencer pazarlaması, tek doğrusu ya da yöntemi olmayan karmaşık pazarlama kanallarından biri.
Neler Yapılabilir?
Milyonlarca takipçisi olan büyük isimlerden, belirli topluluklarla doğrudan konuşan uzmanlara kadar, her influencer türü kendine özgü güçlü yönler sunuyor aslında.
Markalar bu kampanyalarda ne gibi yöntemler kullanıyor bunları da listelemek fikir verme açısından faydalı diye düşünüyorum.
Hangi türde işler yapacağınız markanızın stratejisi, ürünün kategorisi, hedef kitleniz daha bir sürü şeye bağlı değişir pek tabi.
Başarıya Ulaştıran Stratejiler
Mikro influencer pazarlaması konusunda çok iyi iş çıkaran markaları dinlediğimizde aslında çok temel noktalar ve stratejiler önplana çıkıyor. Bunları özetlemeye çalışayım;
Araç-Gereçler
Mikro influencerlarla yapılacak kampanyalarda işini kolaylaştıracak araç-gereçleri listeleyelim;
Sensiz de Tıkır Tıkır İşleyen Bir İş Kurmak
Bir iş kurup kendi işinin patronu olma hayali, pek çok kişinin aklında. Ama gerçek hayat, işleri pek de masalsı bırakmıyor; biliyorsunuz birçok yeni iş, ilk birkaç yılı zar zor atlatıyor.
Yıllar içinde öğrendiklerimden ve Michael E. Gerber’in E-Myth Revisited kitabında anlattıklarından yola çıkarak şunu rahatça söyleyebilirim: Bu zorlukların çoğu, “Girişimci Efsanesi” dediğimiz bir yanılgıdan kaynaklanıyor.
Bu yanılgı şu; teknik konuda iyi olmanın başarılı bir iş kurmak için yeterli olduğu fikri. Ama gerçek şu ki, bu düşünce yüzünden çoğu kurucu, aynı Gerber’in hikayesindeki fırıncı Sarah gibi kendini sonsuz bir görev yığını altında buluyor.
Çoklu Karakter Oyuncusu Olarak Kurucu
Bu zorluğu yaşayan sayısız girişimci görmek, benim yolculuğumu da şekillendirdi. Çoğu gibi ben de işe teknisyen olarak başladım; işimin teknik detaylarıyla birebir ilgileniyordum. Ama bir işi gerçekten büyütmek istiyorsanız, iki önemli rolü daha benimsemeniz şart: Girişimci ve Yönetici.
Sistemle İşleyen Bir İş Kurmak
E-Myth kitabında “Turn-Key Revolution” adını verdiği yöntemin adı aslında basitçe; “sistem kurmak”.
McDonald’s’ı düşünün – nereye giderseniz gidin, aynı deneyimi yaşarsınız. Bu yaşadığınız deneyim delicesine detaylandırılmış bir standartlaşma ürünü.
Amaç sadece sistem kurmak değil; bu sistemlerin sağladığı özgürlük ve ölçeklenebilirlik.
İş yapış şekil oluşturmak ile sistem kurmak çoğu zaman karıştırılıyor.
Her firmanın bir iş yapış şekli, kültürü, taktikleri vs var tabi ama burada bahsettiğimimiz her adımı tanımlanmış ve neredeyse “tekrar düşünme” gerektirmeyecek kadar otomatikleştirilmiş işleyişler.
Tabi her iş bu şekilde sistemleştirilemiyor ama emin olun sandığınızdan daha çok şey, yeterince derinlemesine inilirse, tüm olasılıklar düşünülürse otomatikleştirilebiliyor.
AI Avantajı: Küçük İşletmeler İçin Güçlü Araçlar
İşte tam bu sırada konu yapay zekaya dayanıyor. Hani sistemleştirilemeyecek iş akışlarınız var ya; Artık yapay zekanın rasyonellik ve nedensellik yetenekleriyle şov yaptığı zamanlara geldiğimiz için bu E-Myth’in yazıldığı yıllardaki kadar imkansız değil.
The AI Entrepreneur's Handbook serimde bu prensibi derinlemesine incelemiştim. Girişimcilerin iş süreçlerinde AI’den faydalanabilmesi için bu kitapları pratik birer rehber olarak geliştirmeye çalıştım. Kitapların amacına ve hikayesine şuradan ulaşabilirsiniz.
Serinin ikinci kitabında aslında yazılımcıların gelecekte ne kadar avantajlı hale geçtiklerinden bahsetmiştim. Özellikle analitik düşünme yeteneği yüksek insanlar birçok iş akışını yapay zekanın da yardımıyla bir girişime, ürüne, bir app’e ya da bir otomasyona dönüştürebilecekler.
Bundan 2 yıl önce, yapay zeka henüz bu kadar gelişmemişken, Andrew Ng’nin “How AI Could Empower Any Business” başlıklı TED konuşması da tam bu dönüşümün ilk adımlarını ve umutlarını anlatıyordu.
İki yıl önce, yalnızca büyük teknoloji firmalarının gündeminde olan yapay zeka, bugün küçük işletmelerin de iş akışlarını daha verimli, daha hızlı ve daha kolay hale getirebilme sürecinde.
Benim de Next Big App’i kurmamın altında bu gelecek senaryoları yatıyor. Girişimcilerin, işletmelerin bir e-posta yollamak kadar kolay bir şekilde otomatik sistemler kurmasını sağlayan iş geliştiren ürünler, appler, otomasyonlar düşünün…
Son söz; Teknoloji ve AI’den faydalanarak ölçeklenebilir sistemler kuran iş liderlerinin gelecekte parlayacağı kesin.
💡 İLHAM VEREN FIKIRLER & SÖZLER:
“Eskiden kullanılan araç-gereçlerin çoğu fiziksel benliğimizin uzantılarıydı. Şimdiki araç-gereçler ise zihinsel benliğimizin uzantıları.” — Lotoya Peterson
Dreamer, Designer, Builder. | kuotes.co
1ayEn sonda yer alan alıntıya bayıldım 👌🏽 “Fiziksel benliğimizin uzantıları” bize oldukça zaman kazandırdı. Bu şekilde daha büyük ve güçlü şeyler inşaa edebildik (veya yıktık). “Zihinsel benliğimizin uzantıları” da bize oldukça fazla zaman kazandırıyor. Bakalım neler yapacağız kazandığımız bu zamanla. Umarım yıkıcı olmaktan daha çok yapıcı olur. Yapıcı olacak paylaşımlar yaptığın için teşekkürler.
Useful ve Promoqube Kurucu Ortak
1ayDaha geçen hafta ilk sayıyı almıştım. Ne ara 35 olmuş