B2B Şirketler Acilen Markalaşmalı
Başlıkta acilen dediğime bakmayın; marka yaratma işi çabucak olmaz. Kolay değildir. Emek ve sabır ister. Zaman önemlidir. Yıllar boyu aynı hikayeyi, istikrarlı ve devamlı bir şekilde anlatmanız gerekir.
Gerekir de... Bu durum B2B şirketlerin kandırıldıkları gerçeğini değiştirmez. Nasıl mı... İşte bu sözlerle: 01. Marka olmak için tüketiciye dokunan bir mal ya da hizmet üretmeniz gerekir. 02. Sadece B2C şirketler marka olabilir. 03. B2B şirketlerin marka yatırımı yapmasına gerek yoktur. Anlamsızdır.
B2C Şirketler 100 Yıl Önünüzde
Dünyanın en değerli 10 markasının tamamı B2C şirketlerden oluşuyor. İşini tüketiciye taşıyan işletmeler neredeyse bir asırdır marka yatırımı yapıyor. Oysa B2B şirketler de marka olabilir; ürünün ötesine geçen soyut değerler yaratabilir.
Boya, kimyevi madde, civata, yedek parça, avukatlık, danışmanlık... B2B ürününüz ne olursa olsun yarın değil, öbür gün de değil... Hemen şimdi yola çıkıp markanızı oluşturmaya başlamalısınız. 100 yıl geriden geldiğinize göre, bu işi yayarak değil; hızlandırılmış bir şekilde ancak rotadan şaşmadan çözmelisiniz.
Madem vaktiniz dar... Gelin size okuması sadece 5 dakika sürecek bir yol göstereyim...
B2B Markalama
01. Şirket olarak sizi heyecanlandıran hedeflerinizi düşünün. 20 tanesini arka arkaya yazın. Listeye iyi bakın, düşünün ve 15 tanesinden vazgeçin. Sildikleriniz sizi asıl hedeflerinizden uzaklaştıracak ve vakit kaybettirecek amaçlardır. Geride kalan 5 taneyi sahiplenin ve tüm ekibinize anlatın.
02. Ürettiğiniz/geliştirdiğiniz mal ya da hizmeti tanımlayan 10 özelliği yazın. Sıfatlardan yararlanın: Çok kaliteli, sağlam, uzun ömürlü, doğa dostu gibi. Sırayla 3'ünü silin.
Şimdi 3'ünü daha silin. Elde kalan 4 özelliği iyice inceleyin. 3'ünden daha vazgeçin. Sizi en iyi anlatan tek sıfatı bırakın. Bu kelime sizi marka fikrinize götürecek.
03. Marka fikriniz doğrudan elde kalan sıfat olabilir. Ya da iyi bir stratejist/yazar bu kelimeyi türevleyerek sizin için daha yaratıcı bir sonuç çıkarabilir. Duvarınızda asılı duran misyon-vizyon bildirgelerinden... İnternet sitenize koyduğunuz şirket prensiplerinden kurtulun. Hepsini silin. Bunun yerine marka fikrinizi yansıtan havalı cümleyi yerleştirin. Hatta imkanınız varsa marka fikrinizi anlatan 90 saniyelik bir film yapın. Dikkat edin, bu video sıkıcı fabrika filmine dönmesin.
04. Logonuzu marka fikrinize göre yenileyin. Altına anafikrinize atıf yapan bir slogan yerleştirin. Global iş yapıyorsanız, isminiz Türkçe bile olsa sloganınız İngilizce olsun.
05. İyi bir sanat yönetmeni ile anlaşın. Kimliğinizi standartlaştırın: Marka fikrinize uygun yazı aileleri, renk paleti, leke ve desen sistemi oluşturun. Bunları 5 yıl boyunca aralıksız kullanın. Hiç değiştirmeyin.
06. İnternet sitenizi ve sosyal medya kimliklerinizi marka fikrinize uygun olarak yenileyin. İçeriklerini sil baştan yapın. SELL'den TELL'e dönün. Hikaye anlatın.
07. Tüm temas noktalarınızı bir kağıda yazın: Telefon bekletme müziği, santralin telefonu açış şekli, şirket araçları, ofisinizin resepsiyonu, toplantı odaları, işçilerinizin kıyafetleri, şirket sunumunuz, fuar alanınız, intranetiniz, e-imzalarınız gibi... (Yaklaşık 150 adettir.) Yaratıcı bir şekilde, marka fikrinizi baz alarak tamamını güncelleyin. Her temas noktasının marka öykünüzü anlatmasını sağlayın.
08. Yeni markanızı önce ekibinize, sonra iş ortaklarınıza, ardından müşterilerinize... En sonda da sektörel basına ve potansiyel müşterilerinize anlatın.
09. Marka fikrinizi offline ve online mecralarda yaymak üzere bir pazarlama bütçesi yaratın. İşi doğru kişilere delege edin ve ilham veren tanıtımlar yapın.
10. Ekonomi basını ile yakınlaşın. Marka fikriniz odaklı demeçler verin. Öykünüzü öne, ürünü arka plana alın. İçerik üretin ve haber olun.
11. Üstteki 10 maddeyi defalarca okuyun. Başa dönerek güncelleyin ve geliştirin. Uygulamalara devam edin.
B2B markanız hayırlı olsun.
Digital Marketing Executive
5yPaylaşımlarınızı büyük bir merak ve beğeniyle takip ediyorum! Marka değeri yaratma konusunda şirketimle örtüşen çok noktanız olduğunu gördüğüm gibi eksiklerimizi de yazılarınızla farkederek ve bu bilgilerden faydalanarak açıklarımızı kapatmaya çalışıyorum. Kısacası kurumsal iş hayatına katkılarınızdan ötürü teşekkürü borç bilirim! :)
Hamm Design şirketinde Founder & Designer
5yBunları aktardığınız için nasıl mutluyum.Bilgisini ve becerisini bu denli insanlara yayan sizi kutluyorum. Tüm btob iş yapan iş ortaklarımıza bunları anlatacağım. Üstelik bu başarılabilir ise eğer bizim gibi btoc iş yapanlarında işi daha da kolaylaşır. Denizin seviyesini yükseltmek için müthiş bir altlık oldu.
Sales & Marketing Professional
5yBir çırpıda anlatmissiniz bu değerli bilgi için çok teşekkür ederim .
Pazarlama Yöneticisi
5yGüzel bir yazı, maddelerinizin önemini ve değerini misal ben anlıyorum ama zaten sıkıntının "bunlar bizim sektörde veya hizmet verdiğimiz B'ye bir şey ifade etmez" anlayışına çözüm getiremediği için piyasa bu adımları atmıyor, atmayı manasız görüyor. Asıl sıkıntısı çekilen bu problemin çözümüne ilişkin örnekli veya uygulamaya atıfta bulunan içeriklerle bizleri aydınlattığınız bir yazıyı da ileride okumak isterim. Yinede arayana çok şey var, teşekkürler.