Başıboş Maymun Zihinle Oyun Oynamak

Başıboş Maymun Zihinle Oyun Oynamak

Mindfulness temelli meditasyon pratiklerine başladıysanız, egzersizler esnasında nefese, bedene veya başka bir objeye dikkatinizi çapalamaya çalıştığınızda, zihninizin çok hızlı bir şekilde uzaklaşmaya başladığını fark etmişsinizdir. Bu yazıda başıboş bir zihinle nasıl çalışılacağını öğreneceğiz.

Meditasyon esnasında zihninizin dolaşması yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmiyor, öncelikle bunu bilmek çok önemlidir. Bu tam olarak zihnin yaptığı şeydir.

Zihnin yapması gereken şey bu; dolaşmak ve düşünmek. 

Mindfulness temelli bir pratik yapıyorsanız meditasyonun sadece nefesle birlikte olmak veya bedensel duyumsamalarda kalmakla ilgili olmadığını keşfetmişsinizdir. Örneğin, nefes farkındalığı meditasyonunda nefes alış-verişi ve bu hareket esnasında bedende oluşan fiziksel etkileri duyumsuyoruz, andan koparsak gezinen zihnimizin farkına varıyoruz ve sonra dikkatimizi nazikçe nefese geri getirmek istiyoruz. Bu noktada, dikkatimizi nasıl geri getireceğimiz aslında çok önemli. Özeleştiri veya kendinden şüphe duymak yerine sabır ve şefkatle geri dönmeyi amaçlıyoruz. Bu, özellikle meditasyona yeni başlayan kişilerin bilmelerini dilediğim bir şey.

Birçok kişi, zihnin gezenti hallerine tanık olduktan sonra meditasyon yapmayı beceremediğini düşünebiliyor. Kendinize karşı sabırlı olmak, sadece nefeste kalmaktan çok daha önemlidir çünkü mindfulness esasen nefesle ilgili değildir. Deneyimlerimizle nasıl ilişki kurduğumuzla ve tutumlarımızla ilgilidir. Ve bu yüzden, her şeyi muhakeme ve özeleştiriden çok sabır ve şefkatle ilişkilendirmek istiyoruz.

Özetle bilelim ki zihin dolaşmaya başladığında bu, hiçbir şeyin ters gittiği anlamına gelmez. Zihin geçmiş hakkında düşünür, geleceğe doğru ilerler. Zihin her yere yayılma eğilimindedir. Budizm'de bu, zihnin her zaman daldan dala, ağaçtan ağaca zıpladığı ve asla yavaşlamadığı için maymun zihni dedikleri bir şeydir.

Mindfulness temelli bir meditasyonda yapmak istediğimiz şey maymun zihniyle nasıl çalışılacağını öğrenmektir. Yani, maymunu olduğu yerde kalmaya ve etrafta zıplamamaya zorlamak yerine, aslında o maymuna yapacak bir şey verebiliriz. Mesela 'etiketleme tekniği' maymunumuzu oyalabililir. Meditasyon esnasında nefes alırken zihninizden sessizce “yükseliyor” diyebilir ve karnınızın yükseldiğini hissedebilirsiniz. Ve sonra nefes verirken, zihninizden bu sefer de sessizce “alçalıyor” diyebilir ve sonra karnınızın ve göğsünüzün alçalmasını duyumsayabilirsiniz. Konsantrasyonunuzu iyileştirmek için nefesi bu şekilde kelimelerle veya sayı sayarak etiketlediğinizde, dikkatinizin çoğunun hala nefesin gerçek fiziksel duyumsamalarda olduğundan emin olun. Dikkatinizin yaklaşık yüzde 90'ı bedendeki nefesi fark etmeye devam etmelidir, yaklaşık yüzde 10'u ise “yükselme” ve “alçalma” sözcükleriyle olmalıdır. 

Öyleyse, başlamaya hazır olduğunuzda zihninizdeki maymunla bu oyunu oynamayı deneyin. :) 

Meltem

Daha fazla blog yazısı için


Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler