Ben Robot, geliyorum!
ARI by ARA Robotik, 2023

Ben Robot, geliyorum!



Robotlar daha fazla çalışma ortamında yaygınlaştıkça, birçok üretici artık meselenin bir robotu "kullanıp kullanmama" değil, ne zaman kullanma meselesi olduğunun farkına varıyor.


Teknolojideki hızlı ilerlemeler, robotların daha fazla görevi yerine getirebileceği anlamına geliyor ve bu da robotları üretim ortamlarında giderek daha tanıdık hale getiriyor. Ve rekabetçi kalmak isteyenler için anahtar robotlar olabilir.Ülkemizde zemin bakım ve inceleme robotları geliştiren ve üreten Ara Robotik verimli ve sürdürülebilir otonom robotları ile rekabetçi ortamlarda fark yaratacak çözümler sunuyor.  


Üretim robotları, 1950'lerde endüstriyel robotların piyasaya sürülmesinden bu yana çok yol kat etti; basit, tek işlevli makinelerden fabrika zeminine programlanabilir, özelleştirilebilir eklemeler haline geldiler. İster iş gücünü genişletmek istiyor olun ister üretim altyapınızda uzun vadeli değişiklikler yapmayı düşünüyor olun, robotlar muhtemelen planlarınıza bir noktada dahil oluyor.


Bugün robotların süreçleri nasıl iyileştirebileceğine bakmanın ve üretim ortamınızda robotları uygulamak için hangi hususların yapılması gerektiğini düşünmenin tam zamanıdır. Adım adım, belki de biraz detaylara inerek robotların artık gündelik hayatımızın neden ayrılmaz bir parçası haline geldiğini anlatmaya çalışacağız. 


Robotlar Sizin İçin Ne Yapabilir?

Robotlar birçok farklı ortamda ve farklı amaçlar için kullanılabilir. Mobil ve sabit robotlar olarak genelde ikiye ayırsak da üretilen robotun türü ortama bağlıdır, ancak günümüzde robotlar elektronik üretimi, otomotiv endüstrisi, gıda üretimi, tıbbi ortamlar, zemin bakımı ve tarım gibi sektörlerde bulunmaktadır.


Uluslararası Robotik Federasyonu'na göre, 2021'de küresel imalat endüstrisinde 10.000 çalışana ortalama 126 robot düşüyordu. (Beş yıl öncesinde bu sayı 10.000 çalışan başına yalnızca 66 robottu.) Bu rakamın 2025 yılında en az 500 adede çıkması öngörülüyor. 


Ancak robotları işe almadan önce, sizin özel ortamınız için neler yapabileceklerine bakmanız ve hızla gelişen bu alana yaptığınız yatırımı nasıl en üst düzeye çıkarabileceğinizi anlamanız önemlidir. Üretim ortamları giderek daha fazla otomatik ve bağlantılı hale geldikçe, gelecekte nasıl kullanılabileceklerini akılda tutmak da çok önemlidir.


Tesisiniz için uzun vadeli bir vizyona sahip olmak ve bugün getirdiğiniz robotların yarın bu plana nasıl uyacağını görebilmek, geleceğin bir fabrikasına hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.


Robotlara tam olarak ne zaman ihtiyacınız olacak?

Her tesisin özel ihtiyaçları vardır ancak bazı endişeler evrenseldir. İster üretim sektöründe olun, ister hizmet alanında her işin farklı ihtiyaçları ve muhtemel robotik çözümleri olacaktır. Üretim için robotların kullanılması söz konusu olduğunda, tesis sahipleri ve yöneticilerinin bu seçeneği daha ciddiye almaya başlamasının beş yaygın nedeni vardır. Bu nedenlerin her birine bakacağız ve robotların gerekli çözümleri nasıl sağlayabileceğini açıklayacağız.


1- Tesisinizin üretimi veya verimi artırması gerekiyor. Ürettiğiniz ürünlere talep arttığında daha fazla elemana ihtiyaç duyabilirsiniz. İllaki fabrika olması şart değil, bir hastanenin hasta yükünün artması veya bir avmnin giriş çıkışlarının beklenenin üzerine çıkması temizlik, dezenfeksiyon, zemin kontrolü veya güvenlik gibi ek hizmet yükleri gerektirebilir.   Geleneksel olarak bu durum daha fazla çalışanı işe almak veya çalışanların daha uzun vardiyalar yapmasını istemek anlamına geliyordu. Mevcut çalışma ortamında, yukarıda bahsedildiği gibi, personel artışı her zaman bir seçenek değildir. Yine de, bu artan talebi karşılayabilmeniz veya işinizi kaybetme riskini alabilmeniz gerekir. Bu arada hizmet sektöründe personel çevriminin çok fazla olduğunu, özellikle temizlik sektöründe her ülkede personel sıkıntısı çekildiğini ve robotların bu konuda neredeyse ‘hayat kurtarıcı’ olduğunu da eklememiz gerekmektedir.


Robotlara yapılacak bir yatırımın ile istediğiniz kapasite artışını kolaylıkla ve kusursuz bir biçimde sağlayabilirsiniz.  Robotlar çok hızlı bir şekilde "işletmeye alınabilir" ve uzun süren eğitimler gerektirmez; ayrıca ihtiyaçlar değiştikçe farklı bir iş atamasını üstlenecek şekilde yeniden programlanabilirler.


2- İş gücünüzle ilgili zorluklar yaşıyorsunuz. Robotlar, günümüzde yerleşik kanıya göre, bir insan işçinin yapabileceği her şeyi asla yapamayacak olsa da iş gücünüzdeki boşlukları doldurmanıza yardımcı olabilir. Pandemi ile geçirdiğimiz üç sene işgücü alışkanlıklarında çarpıcı değişiklikler getirdi ve üretim özellikle sert bir şekilde etkilendi.


Dünya genelinde nüfus yaşlanıyor. Bunun doğal sonucu olarak da zor, kirli, sıkıcı ve zaman alan yoğun insan gücü gerektiren işlerin yapılması için işgücü bulmak zorlaşıyor. Temel anlamda depolarda taşımacılık, ticari zemin bakımı, çok kirli ve hatta kimyasal kirliliğe sahip yerlerde yapılması gereken temizlik ve bakım işlemlerinde personel döngüsü sadece geçtiğimiz on yıla göre bile iki kat artmış durumda. Bu gibi alanlar robotları kullanmak için ideal. 2019 Covid pandemisi ile başlayan ve evlerimizde çok popüler olan temizlik robotlarından yola çıkalım. Tek tuşla evde değilken bile dip köşe temizlemenin rahatlığı başka neyde var? Aynı görevi her gün, düzenli bir şekilde, belki de haberimiz bile olmadan bir hastanede veya avmde veya otogarda yapan robotların değer algısını şimdi anlayabiliyor musunuz? 


Servis robotları, birçok işçi için daha az istenen görevlerin tamamlanmasına yardımcı olabilir ve bu tür iş pozisyonları için işe alım, eğitim ve personel devri ile ilgili maliyetleri de azaltır.


3- Daha güvenli bir iş yeri istiyorsunuz.

Tüm iyi niyet ve çabalara rağmen ticari alanlar hala tehlikelerle doludur. Bu kadar çok ağır, hareketli ekipmanla çarpışmalar, destek olayları ve yük dökülmeleri olağandışı değildir - bunların tümü ciddi yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanabilir. 

Sensörlerle donatıldıkları için robotlar bu tehlikelerden kaçınabilir. Ayrıca endüstriyel ortamlarda ağır nesneleri kaldırmak veya hareket ettirmek veya tekrarlayan hareketler nedeniyle yaygın olan sırt ve boyun yaralanmaları riskini de azaltırlar.


Örneğin, otonom mobil robotlar veya AMR'ler, ağır yükleri bir üretim ortamında güvenli bir şekilde taşımalarına izin veren gelişmiş bir navigasyon sistemine sahiptir.


Ağır işleri robotlar yapmak üzere görevlendirildiğinde, hem güvenlik hem de verimlilik artar. Aynı zamanda zihinsel yorgunluğu azaltır ve çalışanların diğer önemli görevler üzerinde çalışmaları için zaman kazandırır.Hastane, toplu taşım merkezleri veya alışveriş merkezlerindeki ıslak zeminler, yerdeki kirlilik ve benzerleri de ziyaretçi sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturabilmektedir. Zemin kaynaklı hijyen problemlerine de değinirsek Ara Robotik i̇n çok işlevli zemin bakım robotu ARI’nın zemin temizliğinde patentli modülleri ile aynı zamanda dezenfeksiyon yaptığını eklememiz lazım.


4- Daha verimli operasyonlar istiyorsunuz.

Üretkenliği ve verimi artırmanın yanı sıra, üretim tesisleri iş akışlarını nasıl düzene sokacaklarına bakmak istiyor. Otomasyon, artan verimlilik ile eş anlamlıdır ve bu, doğrudan kârlılığı etkiler. Günümüzde düzenli dijital raporlama çok önemlidir ve insan yapısı itibariyle buna eğilimli değildir, atlayabilir, hata veya eksik yapabilir, zamanında raporlayamayabilir. 


Robotlar, insan hatalarını azaltarak veya ortadan kaldırarak, israfı (ve boşa harcanan zamanı) azaltarak ve tutarlı bir hız veya iş akışı sağlayarak verimliliği artırmaktadır. Ayrıca, insanlardan daha güçlü, daha hızlı ve daha hassastırlar ve robotlar insan çalışanlarla yan yana çalıştığında, çalışanlar üzerinde fazladan baskı uygulamadan tesisin çıktısını artırmaya yardımcı olmaktadır.


Aslında Dünya Ekonomik Forumuna göre, bugün tesisler için en uygun durum, robotların gücü ve hızı ile insan işçilerin eleştirel düşünme becerileri ve el becerisini birleştirmektir. Robotların insan iş gücünüzü tamamlamasına veya insan hatasına yatkın görevleri tamamlamasına izin vermek, herkes için daha verimli bir ortam yaratmaktadır. Aynı şekilde geniş ticari zeminlerin bakım ve incelenmesinde robotlardan yararlanmak hem daha hassas, eksiksiz ve zamana bağlı olmayan çözümler getirmekte, hem de mevcut personeli daha katma değerli işlerde değerlendirerek daha tatmin edici sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır. 


5- Eski ekipmanı değiştirmeniz gerekiyor.

Operasyonunuzda kullandığınız mekanik ekipman arızalandığında, şu anda hangi yeni seçeneklerin mevcut olduğuna bakmak ve aynı zamanda geleceğin nereye doğru gittiğini görmek için iyi bir zaman. Teknoloji, otomasyon, yapay zeka ve makine öğreniminde kaydedilen hızlı ilerlemeler göz önüne alındığında, bu tartışmaya robotları da dahil etmek, iş açısından iyi bir anlam ifade etmektedir.


Depo yönetiminde el arabalarına, römorkörler ve geleneksel forkliftlere veya transpaletlere güvenli ve verimli alternatifler sağlamak için palet kaldırmalı AMR'ler, otonom forkliftler ve diğer AMR'ler gibi çözümlere bakılmalıdır.AVM, hastane, spor tesisleri, fabrikalar, ulaşım merkezler ve benzeri geniş mekanların zemin bakımı için artık fiyatları makul seviyelere düşmüş, hiçbir insan gücü gerektirmeyen ve çok düşük ROI sağlayan robotik çözümler önem kazanmaktadır. Temel işçilik ücretlerinin, ağır işlerde sağlık kesintilerinin ve işgücü kaybının yükseldiği tüm iş kollarında robotlardan faydalanmak artık bir seçenek değil gerekliliktir. 

 

Yarın için Planlama

Robotları bünyenize katmayı düşünürken, çalışanların endişelerini aşmanın bir yolu, robotların mevcut işgücü ile rekabet etmek yerine onu tamamlayacağı birçok yolu açıklamaktır.


Robotların ve insanların birlikte çalışabildiği bir ortamda çalışanlar genellikle daha güvenli bir iş yeri deneyiminin keyfini çıkarmanın yanı sıra daha fazla iş tatmini bulur çünkü daha katma değerli iş yapma imkanına kavuşurlar. İşlerinin daha sıradan, nahoş yönlerini en aza indirmelerini sağlayarak daha üretken olabilirler.


Hangi süreçlerin otomatikleştirilebileceğinin hatta tamamen otonom hale getirilebileceğinin haritasını çıkarmak önce hangi alanları ele alacağınızı belirlemenize ve uzun vadeli bir strateji oluşturmaya başlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, robotları nasıl ve nerede uygulayacağınıza baktığınızda çalışanlarla açık iletişimi sürdürmek, yanlarına robotların gelmesi konusunda daha az endişeli hissetmelerini sağlar ve hatta neler yapabilecekleri konusunda heyecan yaratabilir.


Her üretim ortamının kendine has zorlukları ve ihtiyaçları vardır ancak otomasyon, tesis sahipleri ve yöneticilerinin karşılaştığı yaygın zorlukların birçoğunun çözülmesine yardımcı olabilir. İş gücünüze robot ekleme kararı uzun vadeli faydaları ve siz geleceğe ilerlerken tesisinize neler katabileceğini anlamaktan gelir.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler