Bilgi Güçtür: Düşünmeden Kabul Etmek mi, Yoksa Sorgulamak mı?

Bilgi Güçtür: Düşünmeden Kabul Etmek mi, Yoksa Sorgulamak mı?

Hakkında eleştirel bakış açısı pek getirmediğimizi ve genellikle sorgulamadan kabul ettiğimizi düşündüğüm "Bilgi Güçtür" cümlesini irdelemek istiyorum.

Malumunuz kavramları ele alışımız, ona bakış açımız ve hatta dilimizdeki kullanım şekli yaşantımızı etkiliyor.

Diğer yandan "slogan" metinleri kabullenmeye meyilli olabiliyoruz. Hele bir de güncel ve herkesin kabul ettiği bir slogan ise sorgulamadan kabul etmeye daha bir açık hale geliyoruz.

Herhangi bir düşünceye, slogana tamamıyla inansak dahi, bu durum onun hakkında sorular sormamızı, eleştirel bakmamızı, başka bir yönden değerlendirmemizi engellememeli diye düşünenlerdenim.

Şimdi bu cümleye yönelik önce ana sorumu, sonra ona bağlı alternatiflerden sadece bir kaçını sunmak istiyorum;

Neden bilgiyi "güç" gibi; yenmeyi, üstünlüğü, savaşmayı çağrıştıran bir kavram ile yan yana kullanmayı tercih ediyoruz?

Neden bunun yerine;

-Bilginin davranış değişikliğine giden bir başlangıç olduğunu, sadece bilmenin yeterli olmayacağını belirtmek için "bilgi gelişmenin ilk adımıdır" demiyoruz?

-Bilginin doğru olmazsa yanıltıcı olabileceğini belirtmek için "bilgi teyit edilmesi gereken bir kavramdır"ın üzerinde durmuyoruz?

-Bilginin getirdiği mesuliyeti belirtmek için "bilgi sorumluluktur" cümlesini alternatif olarak düşünmüyoruz?

-Daha birkaç yıl önce doğru bildiğimiz bilgilerin bile bugün doğru olmadığına rastlayabiliyorsak bilginin tapınacak bir şey değil, öğrenilecek ve sorgulanacak bir şey olduğunu konuşmuyoruz?

-Sürekli daha fazla bilgi ihtiyacı olduğunu hissettirmenin insanların psikolojileri üzerindeki olumsuz etkilerini hiç konuşmuyoruz?

-Bilgi haricinde sezme, hissetme, ilham alma gibi kavramların da hayatımızda var olabileceğini göz ardı ediyoruz?

-Yaşamak için güç haricinde ihtiyacımız olan sevgiyi, birlikteliği, diğerkâmlığı hukuku, ahlâkı ve yaşam estetiğini aklımıza daha sık getirmiyoruz?

Bütün bunları "bilgi güç değildir" demek için sormadığımı tahmin ediyorsunuzdur. Sadece soru sormanın iyi bir şey olduğunu çok defa duymuşluğum var, o nedenle sormak istedim...

Hoş Kalın


Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Adnan Bostancıoğlu adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler