Birey Olmak ve Sosyal İlgi
Bireysel Psikolojinin kurucusu Alfred Adler: “Birey ancak toplumla kaynaşıp iç içe geçerek birey niteliği kazanır.” der. Bireyin sağlıklı kimlik oluşumu için en önemli faktörlerden biri sosyal ilgidir.
Her insanın, diğer insanlarla ilişki kurmak için doğuştan getirdiği bir potansiyel vardır.
Doğuştan gelen her potansiyel gibi; sosyal ilgi de kendiliğinden ortaya çıkıp gelişemez, bilinçli bir şekilde desteklenmeye ihtiyaç duyar.
Sosyal ilgi sosyal çevrede gelişir. İnsanın ilk sosyal çevresi ise ailesidir.
Sosyal ilginin gelişmesinde birincil kaynak annedir.
Annenin; eşine, çocuklarına ve diğer insanlara karşı gösterdiği sevgi ve ilgi, çocuğun dünyaya göstereceği ilginin belirleyici çerçevesini oluşturur.
Eğer anne tüm ilgi ve sevgisini yalnızca çocuğuna gösterirse, çocuk bu sevgiyi ve ilgiyi dış dünyaya aktarmayı öğrenemez çünkü karşısındaki model onun dışında kimseyi sevmiyor ve kimseyle ilgilenmiyordur. Bu annenin tam zıt kutbunda yer alan ilgisiz ve ihmalkar annenin çocuğu da, “ihmal edildiği ve sevilmediği bu dünyaya” karşı sevgi ve ilgi geliştiremez.
Annede olduğu gibi babada da sosyal ilginin gelişmesini engelleyen iki zıt kutup vardır: duygusal uzaklık ve sağlıksız otorite. Bu tutumun karşısında çocuklar kişisel güç ve üstünlük arayışına girerler, doğal olarak sosyal ilginin gelişmesi olumsuz etkilenir.
Çocukların dünyaya ve diğer insanlara yatırım yapacağı ilgiyi etkileyen faktörlerden diğeri üçüncü ebeveyndir. Evet, her çocuğun üç ebeveyni vardır : annesi, babası ve annesi ile babası arasındaki ilişki. Anne ve baba arasındaki mutsuz ilişkide kaybeden her zaman çocuktur. Mutsuz ilişki içerisindeki ebeveyn genellikle iki yolla bu durumla baş etmeye çalışır: ya tüm ilgisini çocuğuna verir ya da partnerini açık bir şekilde eleştirir. İlk opsiyonda ilgiyi dış dünyaya aktarmayı öğrenemeyen çocuk ikinci opsiyonda ise dünyada karşılaştığı iki rol modelden birine karşı saygısını yitirmiş olur.
İşin özü, çocuklarımıza birey olmayı ve sosyalleşmeyi öğretemeyiz. Onları gerekli-yeterli sevgi ve ilgiyle besleyip model olabiliriz.
Sevgiler.
--
2aymükemmel bir yazı emeğinize sağlık