Birleşik Krallıka Gönderilecek Mallar için Yeni Gümrük Formaliteleri

Birleşik Krallıka Gönderilecek Mallar için Yeni Gümrük Formaliteleri

HM Gelir ve Gümrük İdaresi , Kasım ayı sonunda tüm işletmelerin Şubat 2025'e kadar uyumlu olması gereken yeni bir beyan sürecinin hayata geçirileceğini doğruladı.

Davranış Beyanının işlenmesine yönelik 'G-formu', Beyan Sahibinin Kayıtlarına Giriş (EIDR) veya Basitleştirilmiş Beyan Prosedürünün (SDP) yerini alacaktır. 1 Mart'tan itibaren tüm malların Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık Kıta Sahanlığı arasında seyahat edebilmesi için ya bir G-Formu ya da Tam Beyan doldurulmuş olmalıdır.

İşletmeler, birden fazla Ekonomik Operatör Kayıt ve Kimlik (EORI) numarası içeren gönderiler için ayrı G-Formları sunulması gerektiğinin farkında olmalıdır. Hem sahip olunan hem de kiralık malları içeren karma kargolar da ilgili her EORI için ayrı formların sunulmasını gerektirecektir.


Atık işleme ve mevzuat

Önemli bir zorluk, açık denizde üretilen atıkların işlenmesidir. Mevcut mevzuat uyarınca, atıklar İade Edilen Mallar Yardımı (RGR) kapsamında sınıflandırılamamaktadır, yani iskeleden çıkarılmadan önce gümrük faturası ve gümrükleme dahil olmak üzere tam bir gümrük beyanı gerektirmektedir. Bu konuda yapılacak herhangi bir değişiklik, HM Gelir ve Gümrük İdaresi'nin yakın gelecekte mümkün olmadığını belirttiği yeni bir mevzuat gerektirecektir.


Rıhtım ve depolama ile ilgili hususlar

Aberdeen'de olduğu gibi belirlenmiş bir depolama tesisi olması koşuluyla, Davranış Beyanı kapsamında taşınan mallar geçici olarak rıhtım alanlarına boşaltılabilir. Geçici depolamanın olmadığı yerlerde, mallar karaya çıkarılmadan önce temizlenmelidir. Bu, kullandıkları belirli liman tesislerine bağlı olarak işletmeler için önemli bir operasyonel husustur.

Sorumluluk ve uyumluluk

Beyan hatalarına ilişkin sorumluluk, standart ithalat ve ihracat uygulamalarında olduğu gibi EORI sahibine ait olacaktır. HM Gelir ve Gümrük İdaresi, hatalar tespit edildiğinde sorumluluğu tedarik zinciri boyunca izleyerek pragmatik bir yaklaşım benimseyeceğini belirtmiştir. Bununla birlikte, herhangi bir sorumluluk transferinin HM Gelir ve Gümrük İdaresi tarafından yayınlanan kılavuzdan ziyade tedarik zinciri sözleşmeleri yoluyla yönetilmesini beklemektedir.


Uyum beklentileri ve kayıt tutma

Daha önce belirlenmiş olan gereklilikler geçerliliğini korumaktadır:

RGR talebinde bulunurken, tam bir denetim izi de dahil olmak üzere kanıtlama esastır.

İşletmeler, GTİP kodları, menşe ülke, değer ve Davranışa Göre Beyan yoluyla taşınan mallar için diğer önemli ayrıntıları içeren kayıtları tutmalıdır.

İthalatta RGR kanıtı yoksa, tüm standart gümrük bilgileriyle birlikte tam bir beyan gerekecektir.

Ruhsatlandırılabilir ve tüketim amaçlı malların yanı sıra Gümrük Antrepolarından serbest bırakılan veya Dahilde İşleme Yardımı (DİY) kapsamındaki mallar için yine de tam bir beyanname gerekecektir.

İzinli Kullanım kapsamındaki ihracatlar Davranışa Göre Beyan ile ele alınabilir ancak tam bir Boşaltma Beyannamesi gerektirecektir.

Tam uyumluluk için hazırlanma

Yeni düzenlemelerin Şubat 2025'e kadar tam olarak yürürlüğe girecek olması nedeniyle, işletmelerin gümrük süreçlerini haritalandırma ve gerekli tüm kayıtların yerinde olmasını sağlama sürecine mümkün olan en kısa sürede başlamaları gerekmektedir. Bu, özellikle karma kargoları veya ruhsata tabi mallar, vergiye tabi ürünler veya atık malzemeler gibi özel beyanlara tabi olabilecek malları elleçleyenler için önemlidir.

Kaynak:Gordon Matson

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler