Blockchain ve geleceğimiz
Dün Boğaziçi Üniversitesi'nde Blockchain Summit vardı. Öncelikle Boğaziçi Üniversitesi'ne, bu zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve elbette tüm konuşmacılara teşekkür etmek isterim. Bütün bir günü blockchain ve bağlantılı olarak Bitcoin / kripto para konusuna ayırmak, gelecek üzerine düşünmek için anlamlı oldu.
Zirvenin adı her ne kadar blockchain olsa da günün büyük kısmında kripto paralardan, Bitcoin'den, ICO'lardan konuşuldu. Digi.logue Summit 2017 'de Soner Canko'nun dediği gibi "Bitcoin'i seviyoruz çünkü bize Blockchain'i armağan etti".
İlk ve son bir iki oturuma maalesef katılamadım. Bunun dışındaki tüm oturumlara katılabildim. Yoğun bir bilgi akışı ve alınacak çok not vardı. Unutmadan yazmak istedim. Maddeler halinde aklımda kalanlardan bir kısmını paylaşıyorum.
- Ahmet Usta'nın Blockchain 101 sunumu keşke günün başında olsaydı. Onun programına mı uymadı yoksa organizasyonu yapanlar mı böyle karar verdi bilemiyorum. Keyifli bir anlatımla, ilginç bilgiler vererek ve hızlandırıp kısaltarak yaptığı sunumu çok güzeldi gerçekten. BKM tarafından yayınlanan Serkan Doğantekin'le birlikte yazdıkları "Blockchain 101" adlı kitabı hafta sonu okuması olarak indirmenizi tavsiye ederim. Bir Google araması yeterli. Kendisinin de söylediği gibi ister 1 TL bağış yaparak isterseniz de ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
- Akbank'tan Tolga Ulutaş ICO'lardan, kripto paralardan bahsetti, ICO'ların aracıyı devreden çıkarıp lisanslı işlemleri kırdığını söyledi. ICO duyuruları yapan güvenilir siteleri takip edilmesi gerektiğini söyleyip, kendisinin de kullandığı TokenMarket'i örnek olarak verdi. Tüm bu teknolojilerin ve gelişmelerin bir iki yıl içerisinde bankacılık sistemine yansıyacağını ve büyük değişiklikler olacağını da söyledi.
- Microsoft'tan Cavit Yantaç finans sistemi dışından güzel bir örnek verdi. Microsoft'ta katıldığı bir hackathon'da aldığımız eğitimlerin evrensel bir doğrulama sistemi olsaydı sorusuna blockchain teknolojisiyle cevap olabilecek bir çalışma hayal ettiklerini ve kodladıklarını söyledi. Bu fikri bir girişime dönüştürüp yatırım alan bir startup'tan da bahsetti ama adını hatırlamıyorum maalesef.
- Selim Yazıcı blockchain'in bankacılık sistemi dışında kullanım alanlarından örnekler verdi ve sigortacılıkta çok güzel bir şekilde kullanılabileceğinden bahsetti. Verdiği örnekler ve geleceğe dair öngörüleri anlamlıydı. Aracınız kaza yaptığında IoT teknolojisiyle sigorta şirketine bilgi verse, kaza tutanağını otomatik olarak gönderse ve sigorta şirketi otomatik olarak çekici gönderse nasıl olurdu? Elbette hasar ödemesi de bir başvuruya gerek olmadan hesabınıza otomatik olarak yapılacak. Suistimale çok açık olduğunu da söyledi bu sistemin, ben de katılıyorum. Sanırım bu sorun da otonom araçlarla birlikte giderilecek, sonrasında sigortaları da dahil olmak üzere arabalarımızla ilgili her şey otomatik olarak yapılacak.
- Yine Selim Yazıcı'nın örnek olarak verdiği Axa'nın beta aşamasındaki Fizzy örneği bence çok güzeldi. Sigortacılıkta inovasyon ve teknoloji kullanımıyla, verinin kullanılmasıyla nelerin yapılabileceğine güzel bir örnek. Uçağınızın geç kalmasına sizi sevindirebilecek bir uygulama için tıklayın.
- Blokzincir.io kurucusu Gökhan Seçkin, blockchain'in aracıları tamamen ortadan kaldırmasının söz konusu olmadığını, gerektiğinde ortadan kaldırdığını söyledi. Bu çok önemli. Sanki blockchain, tamamen aracısız ve bağımsız bir ortam yaratıyormuş gibi düşünmemek gerekiyor. Bankaları da ortadan kaldıracağını sanmıyorum ama bankacılık sektörünü kökten değiştireceğine inanıyorum.
Bunların dışında blockchain teknolojisinin ve kripto paraların hukuki boyutları da dahil olmak üzere pek çok konudan konuşuldu. Üzerinde düşünmek ve araştırmak için bolca bilgi edinilen, notlar alınan güzel bir etkinlik oldu.