Bundan sonra depremlerin sebep olduğu facialara karşı nasıl tedbirler almalıyız.

Benim naçizane bir vatansever ve mühendis olarak önerilerim :

  1.  Devlet ciddi olacak (En önemli husustur. Siyasi yaklaşımı bırakacak. Adam gibi kanunlar ve bu kanunların takip - denetimini yapan kurumları oluşturacak. Cezalar sert ve hızla verilecek. Caydırıcı olacak.)
  2. Belediyeler ciddi olacak (Siyasi ve rantçı yaklaşımlara izin vermeyecek ve iyi teknik kadrolar istihdam edecek)
  3. Mühendis ve Mimar Odaları (Yüzbinlerce tembel-neme lazımcı-egoist-uyuşuk üyesi olmasına rağmen, 2-3 bin militanın kemik oylarıyla seçilen oda yönetimlerine aktif katılım olacak. Dergilerinde Che-Gueranın anıları yerine ciddi memleket meselelerini tartışan kurumlar haline gelecek)
  4. Proje yapımına çok önem verilecek (Halkımız demire-çimentoya-kuma-tuğlaya-seramiğe para vermenin gereği gibi, proje-beyin emeğine de para vermek zorunda olduğunu bilecek)
  5. Tercihen tünel kalıp sistemi ile konut ve işyerlerinin yapımına devam edilmelidir. Kolon ağırlıklı taşıyıcı sistemler yerine perde duvar ağırlıklı sistemler tercih edilmelidir. Deprem bölgelerinde yapılmış olan 133.000 deprem konutunda en küçük bir sorun çıkmamasının ana sebebi budur.
  6. Geoteknik araştırma firmaları canlandırılacak, modern donanım almaları sağlanacak ve her binanın temelinde etütler yaptırılacak. ŞART.
  7. Yapı Denetim Firmaları ile kağıt üzerinde değil, gerçek anlamda sözleşme yaptırılıp, sahadaki tüm imalat aşamaları sıkı denetim altına aldırılacak. Eksik veya yanlış demir kullanımının önüne geçilecek. Mümkün mertebe fabrikada imal edilen yüksek mukavemetli beton kullandırılacak. İçine su gereği kadar katılacak. (Mühendis olarak en çok uğraştığım husus işçilerin betona su katmaları ve eksik demir kullanma çabalarından kaynaklanmaktadır. Tembel ve bir o kadar da agresif oluyorlar. Ben inanıyorum ki binaların %70-80 i bu iki meseleden devriliyor. Özellikle düşey kolon-perde demirlerinin temelden itibaren eksik ve yanlış bağlanması ve üzerine bir de kalitesiz beton dökülmesi facianın en önemli nedenidir.)
  8. Beton santralleri çok iyi denetlenmelidir.
  9. Laboratuvar hizmetlerinin önemi bellidir. Laboratuvarı olmayan Santral ve Yapı Denetim firmalarına izin verilmemelidir.
  10. Paslanmış veya kirli demir üzerine beton döktürülmemelidir. (Şu Arap Milletleri bizden yüz kat ciddi inşaat yaptırıyor. Paslı demir sokmazlar sahaya.)
  11. Temeller mutlaka radye temel şeklinde yapılmalıdır. Pabuç ya da mütemadi temeller yapılmamalıdır.
  12. Giriş katlarında dükkan-mağaza olan yerlerde yüksek kolonların donatıları çok daha fazla yoğun olmalıdır. (Mevcut binalarda kolonları kesilen apartman-işyerlerinin derhal yıkılması ya da kolon ekimi yapılması şarttır.)
  13. Sadece deprem değil, şiddetli rüzgar ve fırtınalar gibi nedenlerle cephe ve çatılarda hasarlar oluşup can-mal güvenliğini tehdit etmektedir. Bu imalatların da kaliteli malzeme ve işçilik ile tamamlanması gerekmektedir.

 Yukarıda belirttiğimm hususları ciddi olarak hayata geçiremez isek her 10-20 yıl içerisinde aynı faciaları görmeye razı olmalıyız.

Idris Anuk

Civil Engineer (+Master of Science)

1y

Üstad sizin 7 nolu önerinize itiraz ve ekleme yaparak bir kaç fikri bende yapayim.yapi denetim sistemi tamamen kaldirilmalidir.japonyadaki gibi belediye müfettiş mühendisince fenni sorumluluk yüklenerek (sigorta da yapilabilir) xn--yaplmal-tfbe.yapi denetimler emekli mühendislerin 300-500tl ile projeyi denetlememesi ile sahadaki 20 binayı kontörol edilemeyen, yetkin olmayan yeni mezun kontrol mühendisinin sözde 5000-6000tl ile istihdam ederken iş verildiğini zannedildigi aslında işsizliği arttıran bir sistemdir.derhal kaldirilmalidir.) .Betonun sulanması ancak beton santralindeki reçete ile sağlanmalı işlenebilirlik çimento miktarı katkı maddesi miktarı ile sağlanarak sahadaki bahçe sular gibi yapılmasının önüne geçilebilir. 3.numara tamamen katılıyorum tmmob tamamen eski dinozorları istihdam edildiği gereksiz siyaset yapan ve bu dinozorların yönetime yeni katılan üyelerin heveslerini kırdığı militanların yeri xn--olmu-85a.bilim üretmeyen sıkıcı kopyala yapıştır dergiler de üretiyor.tamamen sendikalaşma geçilmeli üye aidatları artırılarak üyelerin katkısını araştırma geliştirme fiyat analizleri maaş asgari azami belirlenmesi istatistik gelişimine harcanmali dır. ++++

Ahmet İlhan

Entegre Project Management şirketinde Senior Civil Structural Engineer

1y

Ahmet abi çok güzel tespitlerde bulunmuşsunuz, ben de eklemeler yapmak istiyorum. 1- Inşaat mühendisleri odası sektörün sorunlarını çözmekten çok uzak, her bültende devrim şehitlerini anmak ve siyaset yapmak yerine mesela ülkemizde çoğu ilkokul mezunu olan 467000 müteahhitin varlığını neden sorgulamıyorlar, 2- Neden IMO her ile yeni açılan devlet üniversitelerinde veya özel üniversitelerde hem 1. hem 2. öğretim olmak üzere bir sürü inşaat mühendisliği bölümü açılmasına göz yumuyor? Buralarda akademik personelin ve eğitim kalitesinin düşük olduğunu herkes gibi onlar da bilmiyorlar mı? 3- Bazı Yapı denetim firmaları ile muteahhit firmalar arasında akrabalık veya ahbap çavuş ilişkileri var ve denetim hakkıyla yapılmıyor. Buna önlem alınmalı. 4- Daha önce hasar tespit ve bilirkişilik yaptım ve farkettim ki depremde yıkılan binaların çoğu 2000 yılından önce yapılan binalar, bu binaların çoğu yönetmeliğe göre yapılmamış, beton sınıfları C10 civarında ve çoğunda nervürsüz demir kullanılmış, devlet acilen eski binaları kontrol etmelidir. 5- Kentsel dönüşüm acilen hızlandırılmalı. Eski yapılar yıkılmalı ve yerlerine sağlam ve estetik binalar yapılmalıdır. 6- Proje denetimi mutlaka yönetmeliği iyi bilen uzman mühendislerce yapılmalıdır.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler