Case Study #6 - Turizm Sektöründe İzleme ve Bağımlılık Yönetimi: Otel Zincirinde Altyapı Sorunlarının Çözümü ve Maliyet Avantajı

Case Study #6 - Turizm Sektöründe İzleme ve Bağımlılık Yönetimi: Otel Zincirinde Altyapı Sorunlarının Çözümü ve Maliyet Avantajı

Bodrum, Fethiye ve Marmaris'te yerli ve yabancı misafirlerini ağırlayan bir turizm grubu, otellerindeki altyapı sorunlarının müşteri memnuniyetini olumsuz etkilediğini fark ederek bize ulaştı. Şirket, otellerinin BT ekosistemindeki arızaları hızlıca tespit edemiyor ve çözüm bulmakta zorlanıyordu. Ayrıca, in-house izleme ekibinin ölçeklerine göre yetersiz olması nedeniyle altyapıda yaşanan sorunlar fark edilmeden büyüyor, bu da hem operasyonel aksaklıklara hem de maliyet artışına yol açıyordu. Bu durumdan otelde hizmet veren kuaför, hediyelik eşya dükkanı, mücevher zinciri mağazası gibi birçok iş ortağı da etkileniyordu. Aynı zamanda müşteri deneyimini olumsuz etkileyerek şirketin itibarını zedeleme riski taşıyordu.

ODYA Teknoloji olarak bize iletilen bu problemlerin ve kritik sorunların çözümü için kapsamlı bir analiz sürecine girdik.

Problem

Oteller zincirinde en tepeden en küçük ekip üyesine kadar teknolojiden sorumlu tüm ekiple hem yerinde hem uzaktan uzun analiz toplantıları gerçekleştirdik. Yapılan bu toplantılar neticesinde 7/24 uçtan uca bir izlemenin gerçekleştirilemediği ve performans sorunlarına hızlı müdahalelerin olmadığı zaten hızlıca anlaşılıyordu. Yavaş müdahaleler neticesinde olaylar probleme dönüyor ve içinden çıkılmaz bir hal alıyordu. Ancak tek sorun bu değildi, teknik ekibimiz farklı ve tüm süreci etkileyecek bir eksikliğin farkında varmıştı.

Otellerin BT ekosisteminde eksiklikler ve görünürlük sorunları mevcuttu. Atıl durumdaki sunucular, değişikliklerin diğer cihazları ne kadar etkilediği gibi niş ve önemli bilgilere ulaşmak çok zordu. CI ve envanterlere dair net bir bilginin ve görünürlüğün olmadığı, uygulamalar ve diğer tüm bileşenler arasındaki bağımlılıkların analiz edilemediği bir ortamda izleme yönetiminden alacağımız verimi zorlaştıracağını fark ettik.

Günün sonunda bizim için önemli olan nokta şuydu; "seçeceğimiz izleme yazılımından yüzde yüz verim alabilmemiz için, sunucular üzerinde çalışan bileşenler hakkında net bir bilgiye sahip miyiz?"

Hem birebir otelleri genel müdürleri hem de turizm grubunun CTO'su ile gerçekleştirdiğimiz toplantılarda açıkça görülmekteydi ki altyapı yönetimindeki bu hakimiyetsizlik, performans sorunları ve operasyonel zorluklar, yönetim kadrosunda büyük bir stres yaratmaktaydı.

Otel zinciri kadar ODYA Teknoloji olarak bizi de düşüdüren noktalar vardı. Tüm sunucular üzerinde çalışan bileşenler hakkında yeterli bilgi olmadan izleme platformu ODYA Automated NOC'un kurulumunu gerçekleştirmek ilerleyen dönemlerde eksik izlemelere, yanlış konfigürasyonlara, performans sorunlarının tespit edilememesine, atıl kaynakların yaratacağı maddi zorluklara, güvenlik risklerinin artmasına ve yetersiz kapasite planlamasına sebep olacaktı. Bunlar bizim için başarılı bir iş birliğinin çıktılarını oluşturmamaktaydı. Turizm grubunun %100 verimle çalışan izleme ekibi olabilmemiz için öncelikle altyapının kapsamlı bir keşfinin yapılması ve bileşenlerin birbiri ile ilişkisinin doğru bir şekilde resmedilmesi gerekiyordu.

Çözüm ve Çözümün Çıktıları

ODYA Automated NOC'un kurulumundan önce bir dizi soru ile projeye başladık. Bu sorulardan alacağımız yanıtlar doğru bir izleme süreci gerçekleştirmemiz için hayati önem taşımaktaydı.

  1. Turizm şirketinin ortamını neler etkiliyor?
  2. Cihaz ve varlık envanterler ne kadar güncel? Bunlarda gerçekleşen herhangi bir değişikliği düzenli olarak nasıl takip edebiliriz?
  3. Bağımlılıkları ve ilişkileri nasıl yönetebiliriz?
  4. Bir uygulamaya, sunucuya, işletim sistemine en son ne zaman bir istek gittiği nasıl tespit edebiliriz?
  5. Uygulamalarda konfigürasyon hataları var mı?

Bu sorular izleme ekibi olarak bizi ve ODYA Automated NOC platformunu her açıdan olumsuz etkileyecek, etkinliğimizi azaltacak, sorunları önceden tespit etme ve çözme yeteneğimizi sınırlandıracak durumları projenin en başında tespit etmemize olanak sağladı.

Verilen cevaplarla eksiklikler analiz edildi, ihtiyaç haritası çıkarıldı ve gerekli müdahaleler yapılarak ODYA Automated NOC öncesi tüm hazırlıklar tamamlanmış oldu.

Doğru İzleme Bilgileri

Güncel envanter, CI, cihaz ve envanter bilgileri sayesinde seçilen izleme sistemleri her zaman doğru taramalar gerçekleştirdi. ODYA Automated NOC'ta yanlış verilerin toplanması veya yanlış alarmlarların üretilmesi engellenmiş oldu.

Tam Görünürlük

Güncel CI, cihaz ve envanter bilgileri sayesinde turizm şirketi için entegrasyonlarını gerçekleştirdiğimiz izleme yazılımları tüm altyapıyı kapsamlı bir şekilde gözlemleyebildi. BT ekosistemindeki hiçbir bileşenin gözden kaçmadı ve hepsinde doğru veriler ODYA Automated NOC platformuna aktı.

Hızlı Sorun Tespiti ve Çözüm

CI'ların, cihazlar ve envanterin bilgisinin güncel olması, sorunların kök nedenlerinin hızlıca tespit edilmesine olanak tanıdı. Hangi bileşenin hangi sorunu yarattığı ve bu sorunun başka neleri etkilediği doğru bir şekilde belirlenerek gerekli tedbirler alındı.  

Kaynak Yönetimi ve Maliyet Avantajı

Güncel cihaz ve envanter bilgileri, atıl durumda olan veya gereksiz yere enerji harcayan kaynakların tespit edilmesini kolaylaştırdı. Bir rapor halinde sunduğumuz atıl kaynaklar listesi, turizm grubunun maliyet avantajı elde etmesini sağladı.

Performans İyileştirmeleri

BT ortamında nelerin etkili olduğunu bilerek, performans sorunlarını ve darboğazları hızla tespit edebildik. Böylece iyileştirme fırsatlarını değerlendirebildik ve sistemin daha verimli hale getirebildik.

ODYA Teknoloji ile Gelen Maliyet Avantajı

İzleme yönetimi, artık bir ürünün seçildiği ve seçilen ürünün entegrasyonunun gerçekleştiği bir iş kolu olmaktan çıktı. Bugün her şirketin sunduğu hizmetlerin sürekliliği ve devamlılığı için bir izleme ekibine ihtiyacı var. Bu ekiplerden beklenenler sınırlı izleme kapasitesi olmamalıdır. Hepsinin ötesinde BT ekosistemine katma değer katacak çözümler ile varlık göstermeleri gerekmektedir. Başarıya ulaşmanın anahtarı, doğru stratejiler ve etkili yönetim çözümleri sunacak çözüm ortaklarındadır. Oteller zinciri bu konuda baya bi şanslıydı!

Turizm grubu ile gerçekleştirdiğimiz bu uzun soluklu projede ODYA Automated NOC’u konumlandırmadan önce, BT altyapı ve uygulamalarına dair kapsamlı bir görünürlük elde etmeyi sağlayacak çözüm ortağı olmayı tercih ettik.

Bu projenin sonunda hem turizm grubunun hem de ODYA Teknoloji olarak bizim amacımız belliydi; operasyonel verimliliklerini artırmak ve maliyet avantajı elde etmelerini sağlamak. Projeye bugün baktığımızda raporlar aracılığıyla 4 ayda;

  • Arızaların tespit ve çözüm sürelerinin %40 oranında kısaldığını,
  • Otellerin hizmet kesintilerini %30 oranında azaldığını,
  • Güncellenmiş envanter ve CI bilgileri sayesinde potansiyel güvenlik açıklarının %50 oranında azaldığını,
  • ODYA Automated NOC platformunu izleme ekibi olarak konumlandırması ile maliyetlerin yıllık +/- $250,000 azaldığını,
  • Sistem optimizasyonları sayesinde enerji ve bakım maliyetlerinde yıllık +/- $200,000 tasarruf sağlandığını okuyabiliyoruz.

Sektörünüz ne olursa olsun, siz de bugün BT operasyonlarınızda verimliliği artırmak ve maliyet avantajı sağlamak istiyorsanız bizimle iletişime geçin, altyapı ve ortamınızı birlikte analiz edelim!


 

 



Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

ODYA Teknoloji adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler