Chat GPT ile Tanışalım
2022 yılının son aylarında ortaya çıktı Chat GPT.
Aslında Yapay Zeka’nın daha önce kullanıldığının hepimiz iyi kötü farkındaydık.
Siri bize cevap veriyordu.
Spotify dinlediğimiz şarkılara göre şarkı öneriyordu.
Google zaten uzun süredir bizi takip ediyordu.
Ne yaptık? Cookie lerle bizi tespit ediyor dedik, google oturumlarımızı kapatıp, hem telefonda, hem bilgisayarda hem de televizyonda bizi takip edemesin dedik.
Developerlar o kadar uyanık ki, belki de pazarlamacılar uyanık demeliyim.
Tüm yeni sitelere, platformlara üye olurken her seferinde email ve şifre belirlemenin bizi ne kadar yıldırdığını, şifreleri not etmenin zorluğunun hemen farkına vardılar.
Bir taraftan Facebook, bir taraftan Google yeni üye olduğumuz her yere güya bize kolaylık olsun diye 🙂 “İsterseniz Google ile girin, isterseniz Facebook hesabınızla girin” şeklinde sistemler önerdiler. Bu sistemleri de o platformlar hemen kendi sitelerine entegre ettiler.
Nasıl mı yaptılar? API denen bir sistem var. Kendi API’lerini çıkaran bu dev firmalar daha küçük firmalara bunu LOGIN kolaylığı, ya da ÜYE OLMA kolaylığı olarak sundular.
Peki ne oldu? Hem Facebook, hem Google ve bir de Apple bizi tam anlamıyla bir Sherlock Holmes edasıyla takip ettiler. Bizler ister elimizdeki telefonda, ister bilgisayarda her attığımız adımda izlenir hale geldik. Hem de seve seve yaptık bunu. Bir tıkla üye olabildik. Daha ne isterdik?
Peki bunu neden yaptılar?
DATAMIZI toplamak için.
İngilizcede bir süredir dolaşan bir deyiş var, hatta World Economic Forum’da söylendi diyorlar:
“DATA is the NEW CURRENCY” – “VERİ yeni PARA BİRİMİDİR.”
Bir deyiş daha söyleyeyim, bu da PAZARLAMA alanında sık söylenen bir sözdür. “Bir şey bedavaysa ürün sensin.”
Facebook, Google, Instagram, Youtube, Whatsapp çıktığından beri bedava. Bu sistemleri çalıştırmak için hem bayağı büyük bir server – sürücü hizmeti, hem de bir o kadar işgücü gerekli.
Bilmeyenlere hatırlatalım:
Genel anlamıyla Facebook yeni META nın platformları Facebook, Instagram ve Whatsapp.
Google ise Youtube‘a da sahip.
Peki iş modeli ne bu platformların? Reklam dediğinizi duyar gibiyim.
Evet, reklam doğru cevap ama daha büyük bir gelir kaynağı var ki o da DATA yani VERİ. Yani esas ürün bizim verilerimiz.
Hem de başından beri tüm datamızı, annemizi, arkadaşlarımızı, alışveriş yaptığımız yerleri, sevdiklerimizi, resimlerimizi, yazılarımızı, lokasyonumuzu, hatta sesimizi seve seve paylaşıyoruz.
Arada sırada Instagram’da yapılan challenge denilen minik olayları da çok seviyoruz: 10 sene önceki ve şimdiki sen, kızın ve sen gibi gibi.
Whatsapp da sesimizle dikte ederek mesaj yolluyoruz.
Aradığımız şeyleri bizi her yerde kovalamasından sıkılmadık mı?
Daha da ürküncü kendi aramızda konuştuğumuz konuların webde gezinirken karşımıza çıkması :).
“Bu telefonlar aklımızı mı okuyor?” diye düşündüğümüz olmuyor mu?
“Şimdi veri de nereden çıktı? Biz Yapay Zeka için bu yazıya gelmiştik.” diyebilirsiniz.
Açıklayayım:
“Veri olmadan Yapay Zeka olmaz.“
Yapay Zeka dediğimiz şey ne kadar çok veri o kadar çok genelleme yapabiliyor.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Bir örnek vermek gerekirse biz önce Yapay Zeka yaratmak için algoritmaya dataları veriyoruz. Sözgelimi iki ayağı, iki kolu ve yüzü olan milyonlarca insan resmini İNSAN olarak tanıtıyoruz. Nasıl mı yapıyoruz bunu, SEO dediğimiz Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) ile tüm resimlere isim veriyoruz (elma yiyen kadın gibi) web sitelerine koyarken. Ya da Facebook ve Instagramda arkadaşlarımızı etiketliyoruz. Facebook bir süredir bize “Bu resim arkadaşınız Ayşe’ye ait olabilir mi?” diye soruyor. Korkutucu mu? Biraz. Facebook ve hatta Google bu şekilde Ayşe’yi, Bahar’ı, Yusuf’u tanıyor.
Dijital kimliğimiz, dijital ayak izimiz önemli diyoruz. Tüm bilgiyi veriyoruz.
2018 yılında Iphone’um çalınmıştı. Meta datayı kullanarak hırsızı buldum. Ben bile yapabiliyorsam, dataya hakim olanların neler yaptığını varın siz düşünün. Buyrun o yazı; tık tık.
İşte tüm bu bilgilerle yapılabilenler son derece korkunçken, robotlar, Yapay Zeka ne zaman işimizi elimizden alacak derken; GELECEK GELDİ.
Chat GPT ile yazarlar, şairler, içerik üreticileri, ve araştırmacıların pabucu biraz dama atıldı. Günlerce, aylarca yapacakları pek çok şey bir iki akıllı soru ile sayfamızda.
Ben de bir süredir Char GPT 4 ü kullanıyorum. Onunla sizi de tanıştırmak istedim. Kendisini en iyi yine kendisi anlatır dedim. Sizin için ona sordum:
YAPAY ZEKA, CHAT GPT NASIL ÇALIŞIR?
Cevap geldi:
Yapay Zeka Chat GPT (Generative Pre-trained Transformer), geniş bir dil modeli olan GPT-3.5 mimarisi tarafından eğitilmiş bir dil modelidir. Yapay Zeka Chat GPT, metin tabanlı bir konuşma ortamında kullanıcılarla etkileşim kurmak ve cevaplar üretmek için kullanılır.
Yapay Zeka Chat GPT’nin çalışma süreci aşağıdaki adımlardan oluşur:
Yapay Zeka Chat GPT’nin çalışması, büyük bir metin veri kümesi üzerindeki dil desenlerini ve ilişkilerini öğrenmeye dayanır. Bu sayede, model çeşitli sorulara yanıt verebilir, önerilerde bulunabilir veya bir konuşma ortamında etkileşimde bulunabilir.
Tekrar sordum:
Chat GPT özellikleri ve avantajları nelerdir?
İşte cevap:
Ancak, Chat GPT’nin bazı sınırlamaları da var. Örneğin, yanıtlarının tam doğruluğu garanti edilemez ve yanlış veya yanıltıcı bilgiler üretebiliyor. Ayrıca, ahlaki veya etik konular gibi hassas konularda dikkatli olunmalı.
Sorularıma devam ettim:
Chat GPT’nin sınırları nelerdir? Neleri yapamaz?
Chat GPT’nin bazı sınırları şunlar:
Chat GPT’nin sınırlamaları, kullanıcıların modelin yanıtlarını eleştirel bir şekilde değerlendirmesi, doğrulama yapması ve gerektiğinde insan denetimi veya doğrulama kaynaklarına başvurması gerektiği anlamına gelir.
Chat GPT hangi sorulara cevap veremez?
Chat GPT’nin sınırlamaları, özel konularda veya uzmanlık gerektiren alanlarda kullanıcıların doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmak için ilgili uzmanlara danışmalarını gerektirir. Chat GPT, genel bilgi sağlama ve genel konularda yardımcı olma amacıyla kullanılmalıdır.
Chat GPT nerelerde kullanılabilir?
Chat GPT’nin kullanım alanları çeşitlidir ve sürekli olarak genişlemektedir. Herhangi bir metin tabanlı etkileşim gerektiren herhangi bir durumda, Chat GPT, kullanıcılarla etkileşim kurmak ve uygun yanıtlar üretmek için kullanılabilir.
Aşağıda da size Chat GPT çıktıktan sonra ne kadar günde 1 milyon kullanıcıya ulaştı, onun grafiğini bırakıyorum. Karşılaştırmanız için:
Hangi alanlarda, nasıl kullanılabileceği ile ilgili upuzun bir yazım daha var: İşte burada tık tık.
Bahar Anahmias, the AI one…