Dünyada Çalışma Modellerini Etkileyecek 8 Önemli Değişim Sinyali
Üniversitede bir dönem boyunca yaklaşık olarak 120 öğrencim oluyor. İş alemi ile kendi konularımdan dolayı sürekli bir araya geliyorum. Girişimcilik ekosistemindeki bütün oyuncular ile bolca durum değerlendirmesi yapıyoruz. Profesyonel hayatta çalışan arkadaşlarımla da çalışma şekli, günlük iş psikolojisi üzerine konuşuyoruz. Bütün bu değerlendirmeleri dikkatlice incelediğimde aslında hepimizin içinde olduğu belki çoğumuzun farkında olmadığı ve gittikçe hızlanan bir değişim içerisinde olduğumuzu düşünüyorum. 2 sene iş arayan mezunlarımız, çalışma hayatından son derece mutsuz profesyoneller, yatırım almış fon bulmuş ama istediği hayat düzeyine ulaşamamış girişimciler.
Yanlış anlaşılmasın değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu hepimiz biliyoruz ancak özellikle son 5 yıldaki gözlemlerim tahminimizden çok daha hızlı olan bu değişimlere oldukça büyük bir çoğunluğun ayak uydurmakta zorluk çektiği yönünde geliştiğini gösteriyor. Peki bu çalışma şeklindeki değişim nereden geliyor? Gustavo Tanaka'nın "Something Extraordinary is happening in the world" yazısından esinlenerek bu faktörleri kendi gözlemlerim ile aktarmak istiyorum:
1) Girişimcilik modeli değişiyor: Genel olarak gördüğümüz çok çalışan girişimciler yatırımcıların karşısına çıkıyor ondan sonra iyi bir proje fonlanıyor ve daha sonra girişimci aslında tekrar bir çalışan haline geliyor. Dolayısı ile girişimcilik modeli uğraşarak fon bulmaya dayanmaya başlıyor. Yatırım alan girişimciler iyi bir basın desteği de alıyorlar ve daha sonra bu girişimcilerin çoğundan haber alınamıyor. Daha önceki yazılarımda sürekli bahsettiğim gibi sadece devlet ve yatırımcı desteğine dayanan girişimcilik modelleri çoğu zaman başarısız oluyor. Bunu artık net olarak görüyoruz. Anlamlı ve değerli şeyler yapmaya öncelik vermek, farklı disiplinlerden olan insanların bir araya gelerek uyumlu çalışması ve sürekli olarak yenilikçi yaratımlar daha çok ihtiyacımız olan şey olduğunu düşünüyorum.
2) Bir yerde 9-5 çalışma modeline artık kimse katlanamıyor: Neredeyse konuştuğum hali hazırda çalışanların çok büyük bir kısmı işinden mutsuz. Hayatta bir amaç eksikliği çok net hissediliyor. Nereye gidiyorum? Neden bu işi yapıyorum? Ne yapmam lazım? Soruları çok sıkça soruluyor. Bir çok çalışanda eğer iyi bir çalışansa tükenmişlik hissi çok yoğun gözüküyor. İşini bırakıp başka bir yerlere gitmek isteyen çok fazla çalışan var. Belki de bu insanların girişimciliği bir kaçış modeli olarak görerek her yerde devletin verdiği destekleri alıp kendilerini garantiye almaya çalışmaları bu yüzden olabilir.
3) Disiplinler arası ve ortak çalışma isteği artıyor: Eskilerin her koyun kendi bacağından asılır mentalitesi de artık sona eriyor. 7 Milyar insanın aynı gezegende yaşayıp bu kadar birbirinden uzak olması size de ilginç gelmiyor mu? Ancak bir çok grup ve sosyal hareketle birlikte ortak paylaşım, ortak üretim ve yardımlaşma tekrar geri dönüyor. İnsanlar artık birlikte güzel şeyleri değiştireceklerini hissediyor ve birlikte bunu yapmaktan keyif alıyor.
4) Sonunda Internet'in ne olduğunu anlamaya başladık: Başta sadece bilgi almak için kullandığımız internet artık hayatımızda hepimizin sesini duyurabilmesi için çok değerli bir platform haline geldi. Dünyada ortaya çıkan bir çok hareket internet sayesinde vuku buldu. Her grubun artık sesi var ve yasaklara rağmen seslerini duyurmakta zorlanmıyorlar. Internet'den elde edilen büyük veri insanlığın hem yararına hem zararına kullanılmaya başladı. Üstelik bu verileri biz kendi isteğimizle veriyoruz. Akıllı cihazlarda geçirdiğimiz her dakika buna katkı veriyor. Ancak bunu hepimizin yararı için nasıl kullanacağımızı anlamaya başladığımızı düşünüyorum.
5) Aşırı tüketimin artık anlamsız olduğunu anlıyoruz: En yeni araba, en yeni iphone, en iyi markalar, kıyafetler ve cihazlar. Hepimiz(kesinlikle bende dahil) bu rüzgara kendimizi kaptırdık. Çok aldık, çok mesajlaştık, çok foto paylaştık.Doğru dürüst giymediğimiz kıyafetlerimizi gardrobumuzda dışarda milyonlarca aç ve üşüyen insan varken tutmaya devam ettik. Artık herkes yavaşlamanın ve sadeliğin çok daha mutluluk getirdiğini anlamaya başladı. Kendimizi çok daha farklı bir şekilde organize etmeye başladığımız zamanlar geldi.
6) Sağlıklı yemek ve egzersiz: Çok değil bundan 10 sene önce bolca abur cubur, yağlı yemekler ve tatlılar yiyen herkes artık yediğine ve içeriğine dikkat etmeye başladı. Zararlı alışkanlıklarımızı eskisinden çok daha hızlı olarak toplumsal bir bilinçle birbirimizi baz alarak bırakmaya başladık. Bu yüzden yepyeni ürün ve pazar imkanları da ortaya çıkıyor.
7) Farkındalığın artması: Bazılarımız dua ederek inançlarımızla, bazılarımız yoga ve meditasyon yaparak bazılarımızda sadece sevdiğimiz şeyleri yaparak "an" da kalmak istiyoruz. Daha önceden bu tür pratikler çok "ezoterik" görülürken şimdi bilimsel araştırmaların ortaya çıkardığı olumlu etkileri yüzünden herkes bu pratikleri yapmaya başladı.
8) Okula gitme şekli değişiyor: Varolan öğretim modelleri kesinlikle çöküş noktasına geldi. Aldığınız dersleri sizin seçmediğiniz, istemediğiniz ve size bir şey ifade etmeyen yetkinlikleri öğrenme zamanı artık sona eriyor. Okul kavramı birlikte anlamlı vakit geçirilen ve herkesin kendince kendinden katma değer sağlayıp mutlu olacağı ortam yaratım alanlarına dönüyor. Artık birilerinin yarattığı eğitim modeli çoğaltılarak sürekli aynı şekilde kullanılmayacağı günleri yakın görüyorum.
Sizin bu yazıya ekleyeceğiniz değişimler neler? Yorumlarda paylaşırsanız sevinirim.