DİJİTAL ÇEVİKLİK Mİ? DİJİTAL ÇÖPLÜK MÜ?
Pandeminin yarattığı etkilerden birisi, her alanda dijital dönüşümün konuşulmaya başlanması hatta gerekli olduğu sonucuna varılması. Pandemi bu konuda bir çoğumuzu hazırlıksız yakaladığı için hepimize hangi noktada olduğumuzu ve neye ihtiyacımızın olduğunu çarpıcı biçimde gösterdi. Bu duruma pratiğin gücü desek pek yanlış olmayacaktır. Pandemi öncesinde dijital dönüşüm üzerine düzenlenen sayısız etkinlikler, toplantılar ve eğitimler temelde dönüşümün içeriğini, önemini, gelecek için vazgeçilemez bir unsur olduğunu anlatmaya çalışıyordu. Bazı firmalar oldukları sektörün veya parçası oldukları tedarik zincirinin gereği olarak çeşitli projelere başlamış olmasına rağmen büyük çoğunluk dönüşümün daha zamanı gelmediği, henüz bir projeye yatırım yapmanın gerek olmadığı konusunda hem fikir olup “gerekli ama henüz değil” yaklaşımı ile dönüşümü yönetmekteydi. Ancak pandemi bir kere daha en iyi öğrenme yolunun yaşayarak görme ve öğrenme olduğunu, ne yazık ki adım atmak için zararı görmenin itici güç olduğunu kanıtladı.
Şimdi geldiğimiz noktada her sektörde, her firmada, her alanda dönüşüm konuşulmakta. Hepimizin ortak amacı yeni dünyada verimimizi artırmak amacıyla dijital çeviklik kazanabilmek. Tartışmasız bu konuşmalar son derece faydalı ama bizi bekleyen büyük bir tehlikenin de kapıda olduğunu söylemeliyim. “Fazla acele etmek ve bunun sonucunda firmaların dijital uygulama çöplüğüne dönmesi”. Konuyu biraz detaylandırmam gerekirse,
Bunların sonucunda rakiplerinizin önüne geçmeyi, rekabetçi olmayı, verimi artırmayı hedeflerken üstelik yatırım yapmışken tam aksi bir manzarayla karşılaşmak. Dijital çeviklik kazanma hedefiyle ilerlerken dijital çöplük sahibi olmak. İleriye gitmek isterken olduğunuz noktada kalmak
Böyle bir yol kazasına uğramamak için neler yapmalıyız sorusunun cevaplarını, atmanız gereken adımları aşağıda bulabilirsiniz.
Adım 1. Öncelikle acele ve telaşla hareket etmeye, bir an önce bir projeye başlamanıza gerek yok. Geç kalırsanız treni kaçırabilirsiniz bu doğru ama henüz bu noktada değiliz. Öncelikle sakin olup doğru adımları atmak, planlı hareket etmek en önemlisi. Unutmamak lazım ki treni kaçırmama telaşıyla yanlış trene binmek, doğru vagonda seyahat etmemek bizi istediğimiz noktaya götürmeyecektir. Doğru zamanda doğru trene ve vagona binmeyi başarmak işin özü.
Adım 2. Sorun yaşadığınız ve ihtiyacınız olan noktaları iyi belirleyin. Örneğin iş akışınızı mı doğru kontrol edemiyorsunuz? İşçilik harcamalarını mı düşürmek istiyorsunuz? Ürünlerinizdeki değişiklikleri mi yönetemiyorsunuz? Geri dönüş oranlarını düşürmek istiyorsunuz? Makine durma oranları beklendiğinden daha mı yüksek? Dijital dönüşüm sizin sorunlarınıza çözüm bulmalı veya çözüm için bir altyapı sağlamalı.
Adım 3. Nerede olduğunuzu ve yetkinliklerinizi ortaya çıkarın. Hangi noktada durduğunuzu bilmek diğer bir deyişle dönüşüm bileşenleri (altyapı, veri kültürü, süreçler gibi) hakkında firmanızın nasıl bir durumda olduğunu bilmek öncelikle iyi olduğunuz noktalar açısından sizi motive edecek, eksik olduğunuz noktaları da görünür kılacaktır. Ayrıca böyle bir çalışma sizi gereksiz yatırımlardan ve tekrarlardan kurtaracaktır.
Adım 4. Firmanızda bu işi seven, teknolojiden zevk alan, iletişimi yüksek birini seçin ve dönüşümü yönetme görevini ona verin. Unutmayın ki her işi o işten anlayan ve zevk alarak yapanlar daha ileriye taşır.
Adım 5. Araştırın, öğrenin ve doğruyu kendiniz yakalayın. Dijital dönüşüm ne yazık ki tek bir adım, sadece bir dijital araç temini, yeni bir personel alımı kadar kolay değil. Zaman zaman çözülmesi zor bir bulmaca, teknoloji derinlik ve bilgi gerektiren çalışma veya bitmek bilmeyen bir tartışma gibi gözükse de firmanız için doğru cevabı bulmak sizin elinizde. Bu nedenle dijital dönüşümü anlamak için emek sarf edin. Okuyun, eğitim alın, firmanızda tartışın. Bütün bunların sonucunda hem ortak bir dil oluşturacak hem de sizin kendi dönüşümünüzü oluşturacaksınız.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Adım 6. Dönüşüm bir değişimdir, geleneksel iş yapış şekilleri ile bu değişim gerçekleşemez. Dolayısıyla dijitalleşen ve değişen yeni dünyanın gereklerine göre hareket etmek başarının anahtarlarından biridir.
Adım 7. Önceki bütün adımları masaya yatırın ve bir plan yapın. Elde ettiklerinizi değerlendirin, neler yapmanız gerektiğini ve beklentilerinizi saptayın, önceliklerinizi belirleyin, zamanlamanızı yapın. Dönüşüm Yol Haritanızı oluşturun. Muhakkak hedef odaklı olun. Eğer dijital dönüşümün size bir faydası olmayacağı sonucuna varırsanız boşuna yatırım yapmayın.
Farkındaysanız bu noktaya kadar 7 adım attık ama henüz bir proje başlatmadık, bir ürün veya çözüm seçmedik. Bütün bu adımları bir ön çalışma olarak görebilirsiniz. Artık dönüşüm için uygulama yapmak zamanı.
Adım 8. Pilot bir proje seçin. Pilot projeniz zamanlama açısından olabildiğince kısa, etki değeri yüksek ve yatırım için makul bir değerde olsun. Proje gereksinimlerini belirleyin, çözüm sağlayıcıları araştırın. En uygun olduğunu belirlediğiniz çözümü seçin ve uygulamaya geçin. Projenizin sonuçlarını değerlendirin. Kazanımlarınıza bakın. Dönüşümün etkisini görün. Gerekirse yol haritanızı gözden geçirin.
Adım 9. Yol haritanıza göre adım adım ilerleyin.
Sonuç olarak sakin davranmak, hedef odaklı olmak ve gereken adımları atabilmek şu an için yapabileceğiniz en doğru hareket. Ön çalışma için gereken vakti ve emeği ayırmak, çok geç kalmadan adım adım gitmek işin sırrı. Aksi durumda elinizde bir sürü dijital çözüm olduğu halde bunları kullanmayan, geçmişte nasıl çalışıyorsa hala öyle çalışan, boşuna yatırım yapan bir firma olmanız olası.