Dijital ve Teknoloji Haberleri 30 Eylül-6 Ekim
Dijital ve Teknoloji Bülteni’ne hoş geldiniz! 🙌🏻 30 Eylül-6 Ekim haftasında dünyadan en yeni dijital ve teknoloji haberleriyle karşınızdayız. 🚀 Bu hafta yapay zekadan blockchain'e, yeni cihazlardan dijital dünyadaki yeniliklere kadar her bilgiyi bültenimizde bulabilirsiniz. Teknolojinin nabzını bizimle tutmak için bültenimize abone olmayı unutmayın! 🔔
Keyifli okumalar dileriz! 👀
ChatGPT'nin yazma ve kodlama projeleri için yeni çalışma alanı: Canvas
OpenAI dün paylaştığı bir gönderiyle canvas adlı yeni arayüzünü duyurdu. Canvas, ChatGPT ile etkileşim kurmanın yeni bir yolu olarak karşımıza çıkıyor. Ürün, normal sohbet penceresinin yanında, ayrı bir pencere açıyor. Bu pencere içinde yazma ve kodlama projeleri için bir çalışma alanı yer alıyor.
Kullanıcılar doğrudan Canvas'da yazı veya kod oluşturabiliyor. Bu adımın ardından modelin düzenlemesini sağlamak için çalışmanın bölümleri seçilerek vurgulanabiliyor. Dün beta sürümünde ChatGPT Plus ve Teams kullanıcılarına sunulan Canvas, önümüzdeki hafta ise Enterprise ve Edu kullanıcılarına sunulacak. OpenAI'In belirttiğine göre; canvas beta sürümünden çıktıktan sonra ücretsiz kullanıcılara da sunulabilir. Canvas gibi düzenlenebilir çalışma alanları sayesinde kullanıcılar, bir yapay zeka sohbet robotunun çıktısının yanlış olan kısımlarını, komut istemlerini incelemek ve tamamen yeni bir kod parçası oluşturmak zorunda kalmadan düzeltebiliyor. Aynı zamanda Canvas Anthropic'in Haziran ayında piyasaya sürdüğü Artifacts ve kodlama desteği sunan Cursor ile benzer özellikler sunuyor.
Pinterest, reklamverenler için yapay zeka özelliklerini tanıttı
Pinterest, Pinterest Presents etkinliğinde reklamverenlerine üretken yapay zeka ürünleri sunmaya başladığını duyurdu. Şirket, Pinterest Performance+ paketi için otomasyon ve yapay zeka özellikleri tanıttı.
Pinterest Performance+'ın yapay zeka özellikleri sayesinde reklamverenler, beyaz, boş veya düz arka planları yaşam tarzı görsellerine dönüştürebilecek. Şimdiye kadar Amazon, Google ve Meta gibi teknoloji devlerinde ve Crait AI girişiminde gördüğümüz bu özellik kendini Pinterest'te de göstermeye başladı. Pinterest Ürün Pinlerini geliştirerek daha fazla dönüşüm almak isteyen reklamverenler özellikten faydalanabilir.
Pinterest Presents etkinliğinde paylaşılan bilgilere göre; Walgreens Pinterest'in üretken yapay zeka teknolojisini birden fazla kategoride 50 ürün üzerinde test etti. Ürünlerini Pinterest'e özgü bir şekilde sergileyebildiğini belirten şirket, standart beyaz arka planlara kıyasla yapay zeka tarafından oluşturulan arka planları kullanarak yüzde 55 daha yüksek tıklama oranı elde etti. Aynı şekilde şirketin belirttiğine göre; tıklama başına maliyet de yüzde 13 daha düşük oldu.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Yapay zeka modellerine anonim olarak tek bir panelden erişmenizi sağlayan araç: Hoody AI
2024’ün Eylül ayında beta sürümünde çıkmış olan Hoody AI, anonimliği önceliklendirerek tasarlanmış Büyük Dil Modelleri (LLM) için gizlilik odaklı birleşik bir arayüz olarak karşımıza çıkıyor. Araç, Claude 3.5 Sonnet, Llama 3.1 405B veya GPT 4o-mini gibi en bilinen LLM’lere anonim olarak erişim sağlıyor ve hepsini tek bir kontrol panelinde buluşturuyor. Böylece, tek bir panel üzerinden, aynı anda birden fazla modelle sohbet edebilir, metinden konuşmaya ve konuşmadan metne aracılığıyla sesli etkileşim kurabilir, belge yükleyebilir ve istemleri düzenleyebilirsiniz. Hoody AI, coğrafi konum engellemesini atlayabiliyor ve böylece kullanıcıların kısıtlı ülkelerde yapay zekaya erişmesine izin veriyor. Aynı zamanda aracın, hem mobil hem de masaüstü cihazlarınızdan erişebilir olduğunu da belirtelim. Görüntüleri ve belgeleri dilediğiniz gibi yükleyebilir, dosyalarınız hakkında sohbet edebilirsiniz. Ayrıca, sohbetlerinizi masaüstü ve mobil cihazlar arasında tamamen şifreli ve anonim olarak senkronize edebilirsiniz.
Gizliliğe önem veren araç içerisindeki LLM sağlayıcıları, kim olduğunuz veya istemleriniz ile ilgilenmiyor hatta bilmek dahi istemiyor. İstemleriniz şifrelenmiş bir ortamda saklanıyor aynı zamanda IP’niz ve parmak izleriniz de Hoody Network tarafından girişimin belirttiğine göre tamamen korunuyor. Hoody AI, sohbetlerinizi okuma veya denetleme yeteneğine sahip değil. Böylece istemlerinizi istediğiniz zaman yok edebilirsiniz.
Liquid AI'dan GPT'lere meydan okuyan yeni yapay zeka modelleri: Liquid Foundation Models
Yapay zeka alanına yeni bir soluk getirmeye hazırlanan Liquid AI, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı'nın (CSAIL) eski araştırmacıları tarafından kuruldu. Şirket, paylaştığı bir blog gönderisiyle Liquid Foundation Models (LFMs) adlı ilk çok modlu yapay zeka modellerini duyurdu. Liquid'in LFM'leri, LFM 1.3B, LFM 3B ve LFM 40B MoE olmak üzere üç farklı boyut ve varyantta sunuluyor. Modellerden en büyüğü olan LFM 40B MoE ise tıpkı Mistral'in Mixtral'i gibi bir Uzmanlar Karışımı modeli.
Bu yeni yapay zeka model serisi, mimarisiyle mevcut üretken Yapay Zeka dalgasından ayrışıyor. Zira söz konusu modeller dönüştürücü (transformer) mimarisine dayanmıyor. Liquid, bunun yerine amacının Üretken Önceden Eğitilmiş Dönüştürücülerin yani GPT'lerin ötesinde temel modeller oluşturmanın yollarını keşfetmek olduğunu belirtiyor. Ekip yeni LFM'lerle, modeli ilk prensiplere dayanarak, tıpkı mühendislerin motor, araba ve uçak inşa ettiği gibi inşa etmeyi hedefliyor.
Google, Gmail’in Gemini destekli Soru-Cevap özelliğini iOS’e getirdi
Google, yapay zekâ destekli Gemini teknolojisini kullanan Gmail Soru-Cevap (Q&A) özelliğini iOS platformuna da sunmaya başladı. Daha önce yalnızca web ve Android kullanıcıları için mevcut olan bu özellik, artık iOS kullanıcılarının da e-postalarını ve Google Drive içeriklerini daha kolay yönetebilmesine olanak tanıyor. Gmail Q&A, kullanıcıların posta kutularında ya da Google Drive’da gömülü kalan bilgileri hızla bulmalarını ve e-postaları konuya göre özetlemelerini sağlıyor.
Bu özellikle birlikte, Gmail kullanıcıları kayıp kişi bilgilerini bulmak, belirli bir konuyla ilgili e-postaları derlemek veya belirli bir gönderenin mesajlarını hızla öne çıkarmak gibi işlemleri yapabilecek. Google’ın bu özelliği sunduğu Gmail yan paneli, gelen kutusunda daha karmaşık aramaları ve işlemleri daha hızlı gerçekleştirmek üzere tasarlandı. Örneğin, bir kullanıcı, Gmail’in Gemini destekli sohbet botuna “Son üç ayda bu gönderenden gelen mesajlar” gibi sorular yönelterek sonuçlara ulaşabiliyor. Benzer şekilde, Google Drive’da depolanan belgeler arasında belirli bir bilgiye ulaşmak da aynı şekilde mümkün. Gmail Q&A, ayrıca doğrudan Google arama motoru üzerinden yanıtlar da sağlayabiliyor. Bu, kullanıcıların gelen kutularını terk etmeden web üzerindeki genel sorulara hızlıca yanıt bulmalarını sağlıyor.