Eğitim Yöneticisinin Tercih Rehberi: Eğitim Yönetim Sistemi mi? Eğitim Deneyim Sistemi mi? (LMS VS LXP)
Merhaba Herkese,
Bir önceki yazım olan "Dijital Eğitim Uzmanlığı mı?"nda Eğitim Yönetim Sistemleri ve pandemi ile birlikte gündeme gelen Eğitim Deneyim Sistemleri hakkında yazacağıma söz vermiştim. Bugün, eğitim yöneticisi gözünden bu sistemlere bir göz atacağız, bir sonraki yazımda ise son kullanıcı perspektifinden inceleyeceğiz.
Haydi başlayalım... :)
1990'lı yıllarda Türkiye'de kurumlarda kullanılmaya başlanan ve hızla yaygınlaşan Eğitim Yönetim Sistemleri, eğitim kayıtlarının tutulduğu bir sistem olarak ortaya çıktı. Dijital eğitimin yaygınlaşması ve fiyat/performans avantajıyla birlikte LMS'lerin önemi arttı. Blended Learning'in kurumsal hayata girmesiyle, LMS'ler genel olarak eğitim yöneticisinin tüm ihtiyaçlarına cevap veren çok yönlü araçlar haline geldi.
İşte LMS'lerin eğitim yöneticisi için olmazsa olmaz birkaç özelliği:
LinkedIn tarafından öneriliyor
Ancak, eğitim yöneticisi Learning Experience Platform (LXP) ile neler bekliyor? İşte bazı farklar:
Bu liste uzayıp gidebilir...
Bu noktada, kurumların platform seçerken dikkat etmesi gereken bir faktör, eğitim yöneticisinin daha önce kullandığı platform ve deneyimleridir. Kurumun ihtiyaçlarına uygun bir platform seçmek, ekip deneyimine ve kullanım senaryolarına bağlıdır. Steve Jobs'ın dediği gibi: "Simple can be harder than complex..."
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere... 👋
#EğitimYönetimSistemleri #DijitalEğitim #LMS #BlendedLearning #LearningExperience #EğitimTeknolojileri #Eğitimdeİnovasyon #KurumsalEğitim #YapayZekaEğitim #EğitimTrendleri
Founder - 90pixel
1yLMS ve LXP kavramlarının ayrımını çok güzel özetlemişsiniz Şafak bey 🙏🏻 Özellikle öğrenme analitiği, kişiselleştirme ve bu konuda yapay zekanın gücünden faydalanma, eğitimlerin amaç değil yetkinlikleri geliştirmek için bir araç olduğunu düşünerek yetkinlik temelli bireysel gelişim planları oluşturabilme, öğrenmenin bugün artık her yerde ve her an olabilmesi sayesinde kaynakların merkezinde yer alması gibi konuları da düşünürsek LXP ve LMS'in kavramsal olarak farklı amaçlar taşıdığını fark etmekte fayda var. Esasen yazınızın başlığında dikkat çekmeye çalıştığınız gibi LXP'leri LMS'lere alternatif olarak görmek LMS mi LXP mi diye sormak yerine sizin de dediğiniz gibi kurumun kendi ihtiyaçlarını belirleyerek yalnızca LMS'e mi yoksa LMS ile birlikte LXP'ye de mi ihtiyacı olduğunu anlaması gerekiyor. Bu konuda sizinle yapacağımız sohbeti heyecanla bekliyorum :)
Founder @Vedubox | We simplify training management with our all-in-one LMS/LXP SaaS, making learning engaging, increasing productivity, and empowering skill development for businesses and learners.
1ySektörün gelişmesi için verdiğiniz bilgiler çok değerli. Biz de www.vedubox.com olarak LMS +LXP +Authoring +Marketplace +Live Scheduling + çok sayıda özelliğin bir arada olduğu gelişmiş hepsi bir arada sistem sunuyoruz. 1 dk içinde bu gelişmiş platformu kendi kurumsal kimliğinize uygun olarak kullanmaya başlıyorsunuz...