Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

#emlakçılıkyetkibelgesi #emlakçı #gayrimenkuldanışmanı #emlakdanışmanı #remaxahenk

Emlakçılık, gayrimenkul alımına ve satımına aracılık etmekte olan resmi kurum işlevi görmektedir. Ancak yasal olarak emlakçılık yapabilmek için bazı şartlara sahip olunması gerekmektedir. Emlakçılık faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için emlakçılık yetki belgesi alınarak mesleki yeterliliğin kanıtlanması gerekmektedir. Emlakçı olmak için hangi belgelere sahip olunması gerektiği ile emlakçılık belgesi başvurusunun nereye yapılacağı merak edilen sorular arasında bulunmaktadır. Gayrimenkul yetki belgesi için gerekli eğitimin ardından gerçekleştirilen sınavların sonucunda başarılı olan kişiler TTBS üzerinden emlakçılık belgesi başvurusunda bulunabilmektedirler. Emlakçı yetki belgesi sorgulama işlemleri TTBS’nin resmi internet sitesi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. 

İçindekiler

Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlakçılık belgesi almak isteyen kişiler, “Emlak yetki belgesi başvurusu nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Gerekli şartları sağlayan kişilerin emlak danışmanlığı eğitimlerini tamamlayıp mesleki yeterlilik sınavlarından başarılı olmaları durumunda TTBS üzerinden emlakçılık yetki belgesi başvurusu yapabilmektedirler. Emlakçılık yeterlilik belgesi 5 yıl süre ile geçerlidir. 5 yılın sonunda ise emlakçı yeterlilik belgesi yenilenebilmektedir. 

Emlak danışmanlığı eğitimi, emlakçılık belgesi için zorunlu tutulan bir eğitimdir. Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı sertifikanın alınması gerekmektedir. Alınan sertifika girilmesi gereken sınavlar için altyapı sağlamaktadır. Emlak danışmanlığı eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurs merkezlerinden de alınabilmektedir. Eğitim süresinin sonunda ise kişilerin verimliliklerinin ölçüldüğü bir sınav düzenlenmektedir. MYK tarafından düzenlenen seviye 4 ile seviye 5 sınavları, kişilerin mesleki yetkinliklerini ve bilgi düzeylerini ölçmektedir. Sınavların sonunda başarılı olan adaylar yetki belgesi almak için hak kazanmış olmaktadırlar. Son aşamada ise Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden emlakçılık yetki belgesi başvurusu yapılabilmektedir. 

Emlakçılık Yetki Belgesi Nedir?

Emlak yetki belgesi, emlak sektöründe kayıt dışılık ile haksız rekabetin önüne geçilebilmesi için alınması zorunlu olan bir sertifikadır. Emlak danışmanı sertifikası ile hem mesleki anlamda yeterlilik kanıtlanmakta hem de bazı eğitimlerden geçilerek danışmanlık nitelikleri kazanılmaktadır. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre emlakçı veya emlak danışmanı olmak isteyen kişilerin emlak yetki belgesi almaları gerekmektedir. Emlakçılık sertifikası halihazırda emlakçılık ile ilgili faaliyetlerde bulunan kişilerde de olması gereken bir belgedir. Aynı zamanda emlak ofislerinde emlak danışmanı olarak çalışan kişilerin emlak yetki belgesi almaları önemlidir.

İşletmelerin gayrimenkul danışmanlığı ve emlakçılık yapabilmeleri için bazı şartları sağlamaları gerekmektedir. Son yönetmelik ile birlikte işletme sahiplerinin emlakçılık ya da gayrimenkul danışmanlığı faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için emlakçılık yetki belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Söz konusu belgeye sahip olmadan emlakçılık faaliyetleri gerçekleştiren işletmelere idari para cezaları uygulanmaktadır. İşletmelerin yetki belgesi şartları ile sorumlu emlak danışmanlarının belge alma şartları değişiklik göstermektedir. Yönetmeliğe göre işletmelerin emlakçılık yetki belgesi şartları şu şekilde belirtilebilir: 

  • Meslek odasına kayıtlı olmak
  • Gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olmak
  • Meslek odası ile vergi kayıtlarında emlakçılık ile ilgili olan faaliyetlerin bulunması
  • Emlak ofisinde çalışan sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin seviye 5 belgesinin bulunması

Sorumlu emlak danışmanlarının yetki belgesi alabilmeleri için gerekli olan şartlar ise şu şekilde belirtilebilir:

  • En az 100 saatlik eğitim almış olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Suç işlememiş olmak
  • Emlak danışmanı olarak çalışmış olmak

Emlakçılık Yetki Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Emlak yeterlilik belgesi için gerekli olan evrakların ne olduğu merak edilmektedir. Alınması gereken temel belge olan emlak yetki belgesi, emlak mesleki yeterlilik belgesi ile emlakçılık sertifikası almaya hak kazanılması durumunda alınabilmektedir. Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi aracılığı ile Ticaret İl Müdürlüğü tarafından emlakçı yetki belgesi verilmektedir. Gayrimenkul yetki belgesi için gerekli olan belgeler ise şu şekilde belirtilebilir:

  • Öğrenim durumu belgesi
  • Mesleki yeterlilik belgesi
  • Son 3 ay içerisinde alınan meslek odası kayıt belgesi
  • Mesleki deneyim elde edildiğine dair çalışılan işletmeden alınan sigorta dökümü
  • Taşınmaz Ticareti ile ilgili en az 100 saatlik eğitimden başarılı olunduğuna dair belge ve kurs bitirme sertifikası

Emlakçılık Belgesi Nereden Alınır?

Emlakçılık sektörü ile ilgilenen kişiler, emlakçılık belgesi alma konusu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre alınması gereken ilk belge emlakçı sertifikası olmaktadır. Emlakçı sertifikası, en az 100 saat süren bir eğitim sonrasında alınabilmektedir. Emlak danışmanlığı sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığı ile verilen en az 100 saatlik eğitimin sonucunda başarılı olan kişiler tarafından alınabilmektedir. Emlakçılık belgesi alma şartlarında belirtilmiş olan maddeye göre Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı olarak eğitim veren kurumlara başvuru yapılabilmektedir. Başarı kriterleri ise kurumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. 

Emlakçılık Belgesi Fiyatları

Emlak danışmanlığı belgesi almak için ne kadar ücret ödeneceği merak edilmektedir. Emlakçılık belgesi fiyatlarında 2022 yılı itibariyle güncellemeler yapılmıştır. MYK belge masraf karşılığı olarak belirlenmiş olan tutar hibe kapsamında karşılanmamaktadır. 2022 yılı için bu tutar 250.000 TL olarak belirlenmiştir. Emlakçılık belgesi almak için gerekli olan kurslar ile sertifika programlarının fiyatları ise değişebilmektedir. Bu nedenle bu konu hakkında ayrıntılı bilgi kurumların iletişim numaralarından alınabilmektedir. 

Kimler Emlakçılık Belgesi Alabilir?

Emlak danışmanı belgesi de denilen emlakçılık belgesi alabilmek için gerekli görülen eğitimin alınması gerekmektedir. Eğitim ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardan ve üniversitelerden alınabilmektedir. Emlakçı olmak için gerekenler arasında gerekli eğitim süresinin sonunda gerçekleşen sınavlardan başarılı olunması gerekmektedir. Sınavlardan başarılı olan kişiler ise emlakçılık yetki belgesi için başvuruda bulunabilmektedirler. Kimlerin emlakçılık belgesi alabileceği ise merak edilen sorular arasındadır. Emlak yetki belgesi alabilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Emlakçılık yetki belgesi alabilmek için gerekli olanlar şu şekildedir:

  • 18 yaşın doldurulması
  • En az lise mezunu olunması 
  • Kasten işlenmiş olan suçtan dolayı beş yıldan çok kesinleşmiş hapis cezasının alınmamış olması 
  • Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kurum ve kuruluşlarda verilen en az 100 saatlik eğitim süresi içerisinde başarılı olunması
  • Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önceki beş yıl içerisinde ortaöğretim mezunlarının en az on iki ay süresince; ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının ise en az altı ay süresince sorumlu emlak danışmanlığı ve emlak danışmanlığı yapmış olması

Kimler Emlakçılık Belgesinden Muaftır?

Emlakçılık belgesinden kimlerin muaf tutulduğu, yanıtı merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Yönetmeliğe göre emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi alma zorunlulukları bulunmamaktadır. emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olan kişiler doğrudan emlakçılık yetki belgesi almak için başvuru yapabilmektedirler. Mesleki yeterlilik belgesinde muaf olan bölümler ise yönetmelikte belirtilmektedir. Mesleki yeterlilik belgesinden muaf tutulan bölümler şu şekilde belirtilebilir:

  • Emlak ve Emlak Yönetimi
  • Gayrimenkul Yönetimi
  • Gayrimenkul ve Varlık Değerleme ile Emlak Komisyonculuğu
  • gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi

Emlakçılık ile ilgili bu bölümlerin ortaöğretim, ön lisans, lisans ve yüksek lisans dereceleri kapsama girmektedir. Ancak yeterlilik belgesinden muaf olabilmek için mezuniyet durumunun belgelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle mezun olunmadan önce mesleki yeterlilik belgesi başvurusunda bulunmamak gerekmektedir.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler