EMLAK BALONU PATLADI MI?
Emlak Balonu (Konut Balonu) Nedir?
Son yıllarda dilimize plesenk olan deyimlerden biri de emlak balonu. Emlak balonu iki türlü oluşmaktadır. Bunlardan ilki ve en tehlikelisi emlak fiyatlarının büyük bir hızla yükselmesi ve yaşanan bu yükseliş sonucunda fiyatların gerçek dışı astronomik rakamlara ulaşarak uç noktalara gelmesidir. İçerisine hava üflenen bir balon gibi fiyatlar şişer, şişer ve sonunda önlenemez bir şekilde patlar. Bu patlama yaşandığı anda fiyatlar bir anda gerilere ve gerçek seviyelerine gelir. Ancak bu esnada tavan fiyattan alım yapan kişi ve kuruluşlar büyük bir zarara uğrar. Gayrimenkul ve inşaat sektörü ve dolayısı ile bu sektörden geçimini sağlayan tüm küçük işletmeler ile aileler bu durumdan olumsuz etkilenir, ülke ekonomisi büyük bir yara alır. Yani emlak balonu mutlaka ki patlamaya mahkum olan ve patlaması halinde ülke ekonomisine büyük zarar getirecek olan büyük bir risktir.
Fazla Konut Üretimi
Bir diğer büyük risk ise talebi geçen arzın üretilmesidir. Bilindiği üzere ticaret hayatında ve ekonomide tüm dengeler arz-talep üzerine kurulur. Ancak oluşan talebi tek başına karşılamak isteyen toplu konut firmaları ve inşaat markaları satabileceklerinden fazla konut üretmeye başlarsa bu durumda yine konut balonu oluşur. Talep fazlası konut üretimi olduğu için fiyatlar hızlı bir şekilde düşer ve sonunda üretici firmalar zarar ettikleri fiyatlara dahi konut satamaz hale gelir. Hatırlanacağı üzere İspanya konut krizi döneminde böyle bir sorunla karşılaşmış ve fazla konutların yıkımı gündeme alınmıştı.
Konutta Balon Nasıl Önlenir?
Konut balonunun önlenmesi için dikkat edilmesi gereken ilk konu planlı üretim ve fiyatların devlet tarafından kontrol edilmesidir. Planlı konut üretimi ile gerçek talebin belirlenmesi ve buna uygun arzın gerçekleştirilmesi ihtiyaç fazlası üretimi engelleyecek, fiyatların sürekli olarak dengede tutulmasına çalışılması ise emlak balonunun gereksiz yere şişmesinin önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Türkiye’de Konut Balonu Var Mı?
Türk ekonomisin en büyük kaynaklarından biri olan Türk inşaat sektörü son yıllarda gerçekleştirdiği başarılı projeler ile doyum sınırına her geçen gün daha da fazla yaklaşmaktadır. Bu nedenle Türkiye için risk her geçen gün büyümekte ve dikkatli adımlar atılmazsa büyük zararla karşılaşılabilecek kriz riskleri yükselmektedir. Şu anda üretilen konut projelerinin satış rakamlarına bakıldığında arz-talep dengesinin halen korunduğu gözlemlenirken risk özellikle de Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerimizde astronomik rakamları zorlayan konut fiyatlarının bulunmasıdır. Bu konuda önlemler alınmalı ve fiyat dengesi sağlanmalıdır.
Konut Balonu Patlarsa Ne Olur?
Konut balonunun patlaması ülke ekonomisinin büyük bir darbe alması anlamına gelir. Dünyanın süper gücü olarak isimlendirilen Amerika dahi yaşadığı bu büyük krizi atlatmakta büyük zorluk çekmiş ve ekonomisini toplaması yıllarını almıştır. Bu nedenle henüz çok genç bir cumhuriyet olan Türkiye’nin böylesine büyük bir krizi kaldırmasının zorluğu bilinmeli ve buna yönelik çok sert önlemler ivedilikle alınmalıdır.
Sonuç olarak Türkiye pazarına yabancıların göstermiş olduğu talebi tekrar arttırabilirsek Alıcı Piyasaları ve Satıcı Piyasalarının arasındaki uçurumu dengeleyebiliriz.
TUĞBA UĞURLU
REAL ESTATE BROKER
KELLER WİLLİAMS KRİSTAL
unemployed
7yGuzel bir yazi ve iyi zamanlama ancak olaya sadece gayrimenkul sektoru penceresinden bakilmamali. Her konut bir kredi ve her kredi ipotek demektir buda gayrimenkul sektorunu 1. Dereceden bankalara baglar ve bankalara baglanan her risk tum ulkeyi kapsama alanina alir. Ispanyada konut balonu patladigi gune kadar asla kabul edilmemisti. Konut fiyatlarinin yuksekliginden şikayet etmek de dogru degil zira konut fiyatlari duserse ipotek degerleride duser ve balon patlar. Kisaca balonlar sonmez ya şişer ya da patlar
service engineer at National Oilwell Varco
7ykira carpaninin 300 gecen konutlari almayin. konut balonu patlamamis olur
service engineer at National Oilwell Varco
7yDevlet uretilen konut sayisinu sinirlasin demek cok acayip olmus. sosyalist rejimmi bu??
Real estate
7yFaydalı bilgiler için tsk ederiz