Fark yaratmak mı istiyorsunuz? Artık "Kariyer Pasaportu" var !

Fark yaratmak mı istiyorsunuz? Artık "Kariyer Pasaportu" var !

Merhaba,

 Bu yazı,  bu dizinin üçüncü yazısı. Bundan önce 5 Mayıs’ta “Kariyer Portalları devrini tamamlıyor mu?”  sonra da 20 Haziran’da  “CV Out Kariyer Pasaportu IN” yazıları ile konuya değinmiştim. (1) (2)

O yazılarda  “ Artık klasik  ve geleneksel yöntemlerden çıkıp yenilikçi yöntemlere yönelmek gerekiyor”   demiştik.

Malum, Einstein  “Aynı şeyleri tekrar tekrar yaparak farklı sonuçlar beklemek ahmaklıktır “ diyor.

Bu yazı dizisinin iki muhatabı var :

Birincisi, bir iş ve meslek arayışında olan üniversite, yüksek okul öğrencileri ve yeni mezunlar ve tabii ki işinde ilerlemek isteyen 30 yaş üstü genç profesyoneller.

İkinci olarak da işe alım yapan, yetenek yönetimi ve eğitim alanında çalışan İnsan Kaynakları profesyonelleri ve şirketlerde her kademedeki yöneticiler.  Çünkü nitelikli mezunlar doğru ve iyi işi bulamıyorlar, siz de iyi yetenekleri kendinize çekemiyorsunuz. İşte size yeni ve inovatif bir teklif.

“CV out” diyerek ortaya çıkan dünyada ilk biz değiliz elbette, birçok yazı ve kitap var ortada ama önce neden “CV Out” ya da “CV yetmez”  diyoruz, ona biraz değineyim.

CV bizi “pasif” bir konuma sokuyor. Evet, belki eskiden bir CV hazırlamak yeterli oluyordu. Ama artık yetmiyor.

Tıpkı ürününü satmak isteyen birinin dükkanını açıp beklemesi gibi. Evet, dükkanınızın nerede olduğu önemli, ama artık bu tür tanıtım yöntemleri eskidi.

Artık ürününü satmak isteyen sadece dükkanını açmakla yetinmiyor, e-ticaret sitesini kuruyor, o da yetmiyor, sosyal medyada yerini alıyor, o da yetmiyor, “community”ler oluşturuyor, “lovemark” oluyor, markalarına “fan”lar kazandırıyor…;-)

Peki siz ne yapıyorsunuz? CV’nizi hazırlıyor ve bir kariyer portalına koyuyorsunuz. Ya da yüzlerce şirkete gönderiyorsunuz. Sonra da beklemeye başlıyorsunuz. Tıpkı milyonlarca kişinin aynı anda olta attığı bir gölde balık avlamak gibi.

CV’niz yani oltanızın ucundaki yem ne kadar parıltılı, çekici olursa olsun, gölde o kadar çok olta var ve o kadar az sayıda balık dolaşıyor ki. O balığın, sizin oltanızı göreceği, haydi gördü diyelim vuracağı ne malum?

Yani kısacası CV bizi pasif, edilgen bir konuma sokuyor ve ardından isyan ediyoruz. “Bize değer vermiyorlar, CV’lerimizi okumuyorlar, yeterli cevap vermiyorlar.”

Evet doğru, doğru olmasına ama ne fayda.  Konferanslarımda, eğitimlerde genç arkadaşlarıma hep şunu anlatıyorum, “size kimse değer vermeyecek, siz kendinizi değerli kılacaksınız.”

Peki ama nasıl ? İyi de yerine ne koyacağız?

İşte Kariyer Pasaportu ya da marka adıyla "Career Pass" fikri de buradan ortaya çıktı. Bu 3 yıllık KariyerİST deneyiminin sonucuydu. Zaten tüm bunları biz yapıyorduk ama bunu bir paketin içine koymak gerekiyordu. İşte o Kariyer Pasaportu oldu. Career Pass Türkiye’nin ilk ve tek Kariyer Pasaportu. Aynı adla ya da farklı adlarla yenileri de çıkacaktır.  Yakında bunu daha çok konuşuyor olacağız. Bu henüz başlangıç.

 Career Pass yani Kariyer Pasaportu, sizi tanımlayan bir “kimlik kartı”, “nüfus cüzdanı” gibi. Ama daha ötesi. Bir “pasaport” Yani geçiş kağıdı geçiş biletiniz. Bu pasaportla ülkeden ülkeye, şirketten şirkete dolaşabiliyorsunuz.

 

Hani çocukken ilk okulda “portfolio” hazırlardık hatırlar mısınız. Çok değerli bir şeydi, öncelikle anneler çok meraklı olurlardı, çocuklarının her adımını yazarlar, güzel defterler hazırlarlardı, sonra alınan ödüller, yarışmalar, çizilen resimler, katılınan konserler. Ne oldu sonra?  Sonra büyüdük ve biz unuttuk, anneler de unuttu. Oysa o kadar değerliydi ki. Çocuklarımıza özgüven kazandıran, kendilerinin ne olduklarını gösteren, kendilerini tanımalarını sağlayan en değerli araçtı. İşte Kariyer Pasaportu da kendinizi ortaya koyacağınız portfolyonuz olacak.   

CareerPass basit anlamda bir üye web portalı. Üye profilimiz,  genelde üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar, yani iş için adaylardan, mentorlarımızdan ve şirketlerden oluşuyor.

Amaç işe girmek isteyenlerin kendi profillerini bu portalda hazırlamalarını, kendilerini değerlemelerini  ve bu şekilde değerleyerek şirketlerin karşısına çıkmalarını sağlamak.

Profilde sadece CV’de yer alan bilgiler yok, yetkinlik ve güçlü yönler, alan, dar alan, sosyal sorumluluk ve gönüllülük çalışmaları, katılınan eğitimler, staj ve iş deneyimleri…

 “Eee bunlar LinkedIN’de var zaten” diyebilirsiniz. Var haklısınız, ama orası da çok kalabalık ve orada genellikle profesyonel çalışanlar var. Ve de orası bu amaçla kurulmuş bir portal değil. Daha çok network amaçlı iş ilişkisi geliştirmek için bir portal.

Ve öte yandan öyle çok parlatıldı ki, orada o makyaj altından insanı tanımak zor oluyor.

Peki Kariyer Pasaportunun farkı ne? Farkı şu. Siz profilinizi oluşturuyorsunuz. Ancak bu profildeki bilgiler, Kariyer Pasaportu da onaylıyor ve bir puan alıyorsunuz.

Yani adaylar burada kendilerini değerleyecekler ve CV istendiğinde de profillerini gösterecekler. 

Ve “Benim kariyer pasaportum var” diyecekler. Şirketler de “biz kariyer pasaportu olanlara öncelik veriyoruz” diyecekler.

Çok mu hayal?

Sistem o kadar tıkandı ki, ister istemez içinden bir çözüm çıkartacak. Kariyer Pasaportu bizim bulduğumuz çözümlerden biri. Bu tüm dünyadaki örnekler incelenerek hazırlanmış, 4 yıllık bir deneyim üzerine kurgulanmış ve aynı zamanda tamamıyla yerli ve bizim ihtiyaçlarımıza uygun.

Biz şimdiden görüşmelere başladık ama bu yazı vasıtasıyla da tüm şirket yöneticileri ve İK profesyonellerine bir davet göndermiş olalım. Daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz, Career Pass’in bu konuda şirketler için hazırladığı teklifi sizinle paylaşabiliriz.  Ya da bir toplantı yaparak, size bu sistemi anlatır, şirketinize uygun şekilde özelleştirir ve iyi yetenekleri bulmak için denenmemişi denemenize yardımcı oluruz.

Gelin farklı bir sonuç elde etmek için farklı bir şey yapalım.

www.careerpass.org

 

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Kamil Kasaci adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler