FİNTEO MAG - Bizimle Yolculuğa Çıkın: Finans Haberleri ve Analizler
Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nun arkasındaki vakıf, Haziran ayında Uluslararası Finans Kurumu ile bir mutabakat zaptı imzaladı.
Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nu denetleyen Uluslararası Finans Raporlama Standartları Vakfı ile Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu, gelişmekte olan ve yükselen ekonomilerde iklim ve sürdürülebilirlik raporlamasını iyileştirmek için stratejik bir ortaklık duyurdu.
IFRS , ISSB’nin ilk sürdürülebilirlik standartlarının gelişmekte olan ve gelişmekte olan piyasalarda uygulanması amacıyla kapasite oluşturma ve teşvik etmeye odaklı programlar oluşturmak için Washington, DC merkezli küresel finans kuruluşuyla bir mutabakat zaptı imzaladı .
IFRS ve IFC, duyuruyu Londra İklim Eylem Haftası sırasında yaptı. Haber, ISSB’nin iklim açıklamalarını daha da basitleştirmeye odaklanan 2024-26 çalışma planını tamamladığı hafta geldi.
Kaynak:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan veriler, 29 Ağustos ile biten haftada bankacılık sektöründe önemli gelişmelerin yaşandığını ortaya koyuyor. Sektörün toplam mevduatı önceki haftaya göre 1,9 milyar lira azalarak 17 trilyon 955,4 milyar liraya geriledi. Bu dönemde mevduat ve ticari kredi faizleri yatay seyrederken, ihtiyaç kredisi faizlerinde dikkat çekici bir düşüş görüldü.
Mevduat ve Faiz Oranlarındaki Değişiklikler
1-3 ay vadeli Türk lirası (TL) mevduat faizi 59,3% seviyesine gerilerken, ticari kredi faizi 59,7% olarak kaydedildi. En dikkat çeken değişim ise ihtiyaç kredisi faizlerinde oldu. İhtiyaç kredisi faizleri son 7 haftada 5,7 puanlık bir düşüşle 77,9%’dan 72,2%’ye indi. Bu düşüş, özellikle bireysel kredi kullanıcıları için olumlu bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Kaynak:
Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk 8 ayında, Gümrük ve Kaçakçılıkla Mücadele Mevzuatı kapsamında tasfiyelik hale gelen araç ve eşyaları satarak kamu bütçesine ve ülke ekonomisine 2,3 milyar liralık katkı sağladı.
Gümrük ve Kaçakçılıkla Mücadele Mevzuatı kapsamında tasfiyelik hale gelen ticari ve binek araçlar, kozmetik, kuyumculuk ve tekstil ürünleri, elektronik eşyalar ile mobilya ve gıda sanayisi ürünleri rekabetçi ortamda satışa sunuluyor. Bu kapsamda 2024 yılının ilk 8 ayında 2 bin 584 araç satışından yaklaşık 1,1 milyar TL, 5 bin 358 farklı eşya grubu satışından yaklaşık 1,1 milyar TL, perakende satıştan ise yaklaşık 147 milyon TL tutarında hasılat elde edildi. Tasfiyelik eşyalar, hazineye toplamda 2,3 milyar TL katkı sağladı. Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk 8 ayındaki hasılat rakamının bir önceki döneme göre; ihale yoluyla yapılan araç satışlarında yüzde 23, eşya satışlarında yüzde 110, perakende satışlarında yüzde 60 ve genel olarak tüm tasfiyelik eşyalarda yüzde 54 oranında arttığını bildirdi.
Kaynak:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beyanname dönemi sonrası kira geliri sağlayan 95 bin 989 mükellefin 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi beyan ettiklerini belirtti. Şimşek, 700 bin kişinin hala beyanname vermediğini ve ceza için gerekli bildirimlerin yapılacağını aktardı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesinin ardından yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.
LinkedIn tarafından öneriliyor
"Çok sayıda çalışmayı devreye aldık"
GİB'in, bu yılın başından itibaren, elde ettikleri kira gelirini beyan etmesi gerekenlerin tespiti ve bilgilendirilmesine yönelik çok sayıda çalışmayı devreye aldığını anımsatan Şimşek, belirli kira bedelinin üzerindeki konutlar, günlük ve haftalık gibi kısa süreli konutlar ile iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak:
AB'nin ormansızlaşmayla mücadele için getirdiği yeni düzenleme, 2025'te sadece üreticileri değil, finans sektörünü de yakından ilgilendiriyor.
Yönetmelik Şimdi Ne Anlama Geliyor?
2023'te yürürlüğe giren ve 2025'te uygulanacak yönetmelik, soya, kakao, palmiye yağı gibi ormansızlaşmaya sebep olan ürünlere odaklanıyor. Üreticiler, ürünlerinin bu sürece katkıda bulunmadığını kanıtlamak zorunda. Bu da firmaların sıkı bir izleme sistemi kurmasını gerektiriyor.
2025'te Neler Değişebilir?
Finans Sektörü de Kapsama Girebilir: Avrupa Komisyonu, 2025 ortalarında yapacağı değerlendirmeyle finans kuruluşlarına da yeni yükümlülükler getirebilir. Amaç, ormansızlaşmaya yol açan finansal akışları engellemek.
Kapsam Genişleyebilir: Yönetmelik, diğer doğal ekosistemleri ve yeni ürün gruplarını da içerecek şekilde genişletilebilir.
Şirketler ve Finans Kuruluşları İçin Önemli Noktalar:
Hazırlıklı Olun: İlgili sektörlerdeki firmalar ve finans kuruluşları, bu değişikliklere hazırlıklı olmalı.
Uzman Desteği Alın: Eğitim ve danışmanlık hizmetleri, yeni düzenlemelere uyum sağlamada yardımcı olabilir.
UNiDAYS'ın yaptığı bir araştırmaya göre, İngiltere'deki Gen Z kuşağı öğrencileri, yeni eğitim dönemi için kişi başı ortalama 1600 sterlin harcayarak toplamda 4.3 milyar sterlinlik bir pazar oluşturacaklar. Bu harcamaların büyük bir kısmı moda ve güzellik ürünlerine yönelik olacak.
Araştırmaya göre, öğrenciler moda için 1.5 milyar sterlin, güzellik ürünleri için ise 1.1 milyar sterlin harcayacaklar. Özellikle yeni başlayan öğrenciler, daha fazla harcama yapma eğiliminde. Bu durum, markalar için önemli bir fırsat sunuyor. Öğrencilerin ilgi alanlarına hitap eden ürünler ve öğrenci indirimleri gibi kampanyalar, bu genç tüketicileri çekmek için etkili yöntemler olarak öne çıkıyor.
Gen Z kuşağı, yeni eğitim dönemi alışverişleriyle önemli bir ekonomik güç haline geliyor. Moda ve güzellik sektörleri, bu genç tüketicilerin ilgi alanlarını ve harcama alışkanlıklarını anlamak suretiyle bu pazardan daha fazla pay alabilirler. Markalar, öğrencilere özel kampanyalar ve ürünler sunarak bu genç tüketicilerin sadakatini kazanabilirler.
Kaynak: