Firmalar ve Yeni Kabusları 'Haberleşebilen Akıllı Nesneler'

Firmalar ve Yeni Kabusları 'Haberleşebilen Akıllı Nesneler'

‘Nesnelerin İnterneti’, IoT (Türkçe’de daha fazla anlam ifade ettiğini düşündüğümden dolayı 'Iot' ya da 'Nesnelerin İnternet'i' ni ‘Haberleşebilen Akıllı Nesneler’ olarak adlandırmayı daha uygun buluyorum ve yazımın devamında bu nesnelere kısaca ‘HAN’ diyeceğim) günlük hayatımızda çok sıkça duymaya başladığımız bir cümle olmaya başladır. Şu anda bir çok şirket internet üzerinden sizin bir çok verinizi takip edebileceğini bir çok konu hakkında sizi km'lerce öteden haberdar edebileceğini söylemekte, konu ile ilgili reklamlar vermekte ve hatta satışlar yapmaktadırlar.

Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre 100 firmaya HAN’lar hakkında onları en fazla sinir eden şeyler nelerdir diye sorulmuş.

Genel olarak verilen cevaplar ise 5 ana başlık altında toplanabiliyor.

  1. Abartı ve Karmaşa - 40% ile en fazla verilen cevap. Firmalar HAN’lar ile ilgili makale, mesaj, reklam bombardımanlarından dolayı iyice şaşkına dönmüş durumdalar ve gerçekte neyin ne kadar doğru olduğunu bilemedikleri için de harekete geçememektedirler.
  2. Uygulama Güçlükleri ve Kullanım Kolaylığı Sorunları - 23% Firmalar kendilerine ve ağ alt yapılarına uygun kolay biçimde kurulabilecek, yönetilebilecek ve rahat anlaşılabilir HAN yazılım ve donanımını bulmak konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar.
  3. Güvenlik ve Veri Trafiği - 16% güvenlik HAN stratejik planları oluşturmaya başlayan firmalar için en büyük sıkıntılardan biridir (bahsettiğimiz firmalar 1 ve 2 kısımları aşan firmalardır). Bu noktada firmalar HAN’lar için anti-hacking koruması, veri güvenliği metotları ve uygulamaları konuları hakkında endişelidirler.
  4. HAN’lar Hakkına Oluşturulan Standartların Yetersizliği (Olmayışı) – 14% birçok kablosuz ağ bağlantı protokolünün, bulut cihazlarının, veri gösterim formatlarının ve veri analiz araçlarının olması firmaların sıkıntı listelerinde olan konulardır.
  5. Yüksek Maliyetli HAN Uygulamaları – 7% firmalar HAN’ların ve üzerilerine bağlanan donanımların yüksek maliyetinden, ilk satın alma fiyatlarından ve bunların finansal geri ödeme sürelerinin uzunluğundan dolayı da ciddi olarak sıkıntı duymaktadırlar.

Bunların çözümleri ise… çok yakında :)

Zeusv2.0 yazılımsal ve donanımsal olarak saha testlerini başarıyla geçmeye devam ediyor.

Saim Paker

Makine Müh. MBA, Enerji Denetçi ve Yöneticisi, Kalite Sistem Denetçisi, Periyodik Kontrol, ISG Uzmanı, Eğitici Eğitmeni

9y

Should be discoverd in the time... QCSDM=Quality+Cost+Service+Development+Management OCA+SR=Ownership.Cost.Analysis+Security Risks=(Investment+Operating+Maintinance&Service+Annihilation).Cost+Security Risks

Veli BÜYÜKKARA

Founder at Bonels Group

9y

"IoT=Kronos" gibi bir fikre kapildim!

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Guclu Ceyhan adlı yazarın diğer makaleleri

  • Zeus

    Zeus

    ZEUS firmamız tarafından birçok şirketin en büyük problemlerinden birine getirilen direk çözümdür; “Şirketsel…

Diğer görüntülenenler