Güneş enerjisi üretim maliyeti hızla düşüyor
IRENA, "Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı" son raporunda belirtildiği gibi, güneş enerjisi üretim maliyeti hızla düşüyor ve ucuz enerji üretim kaynağına dönüşüyor.
Ülkemizde, Rusya'dan kaynaklanan politik risk kaygısı ile, kömüre dayalı santraller teşvik edilirken, güneş enerjisi ile ilgili ülke stratejisi çok zayıf kalıyor. Devletin belgelerinde, 20.000 MW rüzgar, 3000 MW ise güneş enerjisi üretim gücü, 2023 hedefi olarak belirtiliyor. Bu hedefi en az 3 misli arttırmak, ve entegre akıllı şebeke yatırımlarına hız ve teşvik vermek gerekiyor. Her yıl en az 1000 MW lık yatırım yapacak yatırımcı potansiyeli olan bir ülkede bu sektörün önünü daha da açmak gerekiyor. Evlerde ve küçük sanayi tesisleri çatılarında güneşe yönelik bir teşvik kampanyası, en az 2023'e kadar 3000 MW daha kapasite yaratacaktır.
Enerji depolama tesislerinde görülen teknolojik gelişim ve maliyet düşüşleri güneşi özellikle evler ve şebekeler açısından daha istikrarlı bir kaynak haline getiriyor.
IRENA raporuna göre, güneşten elektrik üretim maliyeti, büyük santraller ölçeğinde %59 düşecek. Rüzgar enerjisindeki üretim maliyeti düşüşünün ise, %26 (onshore) - %37 (offshore) olması bekleniyor. Konu ile ilgili karşılaştırmalı tabloyu bilgilerinize sunuyorum.
Sonuç olarak, yenilenebilir enerji ve enerji depolama konusunda dünyadaki büyük devrimin arkasında kalmamalıyız. Güneş enerjisi konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları seslerini, sektörün gelişimi konusunda, yeterli güçte duyuramamaktadır. Sivil toplum, tüketici dernekleri, yerli mühendislik dernek ve odaları, yatırımcılar, sanayi ve ticaret odaları, Tobb, yerli makina imalat ve elektrik sanayii örgütleri, güneş enerjisinin gelişimi ve Türkiye için stratejik/ekonomik önemi açısından müşterek bir platform oluşturmalıdırlar.