Güvenin Başarı Üzerindeki Etkileri

Güvenin Başarı Üzerindeki Etkileri

İş hayatında en çok duyulan kavramlardan birisi 'güven'. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucu konu sık sık gündeme gelse de aslında güven konusunun ne kadar önemli olduğu geçmiş dönemlerdeki akademik çalışmalar ile ortaya konmuştur.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin motivasyon kuramları içinde önemli bir yeri olduğu aşikardır. Öyle ki motivasyon basamağını aşabilenler başarı yolunda adım atarak doyuma ulaşabilenlerdir. İhtiyaçlar hiyerarşisinin aslında her bir basamağının ayrı ayrı incelenmesi ve günümüze göre yenilenmesi gerekir.

Değerler ihtiyacının içine girdiğimizde çift yönlü çalışan güven değerini görebiliyoruz. Hepimiz hem ilişkilerde hem de bulunduğumuz ortamda kendimizi güvende hissetmek isteriz. Buna karşılık olumsuz bir durum ile karşılaştığımızda genelde vazgeçme, terk etme eylemi ortaya çıkar. Öyle ki bugün koçluk ve eğitim çalışmalarını yürüttüğümüz hukuk sektöründe turn-over oranlarında ve performans analizinde güvene dayalı olan sebeplerin yüksek oranlarda olduğunu görmekteyiz.

Hukuk bürolarında güven ortamının sağlanması hedefler karşısında performans ve başarı konusunda önemli bir güç sağlayacaktır. Tabi ki bu çok da kolay olmayabilir. Bu konuda uzman desteği almanız bile gerekebilir. Uzun yıllar oluşturduğunuz şirket içi kültürüne bir anlık aksiyon veya farkında olmadan attığınız adım ya da kaçırdığınız an ile zarar verebilirsiniz.

Peki, bu konuda neler yapılabiliriz?

Bu resim için metin sağlanmadı

Üçüncü Kulak

Bazı durumlarda duyduğumuz şeyleri anladığımızı düşünsek de, altta yatan duygu ve mesajı kaçırabiliyoruz. Çalışmalarınızda ekip lideriniz var ise ona verdiğiniz yetki ve sorumluluk kadar dinlemek içinde zaman yaratmalısınız. Plan ve buna bağlı aksiyon, tedbir vs. gibi konular ile ilgili kararları alıp iletmek yerine sürece dâhil etmelisiniz. Belki de aksaklık sandığınız gibi çalışmaya ilişkin değil yönetsel kararlardır. Bunu bilebilmek üçüncü kulağınız ile dinlemelisiniz. Eğer hem yönetici hem de lider sizseniz ekip ile görüşebilir ya da koçluk desteği alabilirsiniz.

Üçüncü El

Bir konuda üstün yetenekli veya şanslı olabilirsiniz. Ve bu size hızlı çözüm sunuyor olabilir. Ancak her zaman aynı sonucu alamayabilirsiniz. Örneğin müşteriler ile görüşmelerde ikna yeteneğiniz ile istediğiniz sonucu elde ediyorsunuz. Bu konuda aldığınız eğitim ya da tecrübeniz sizi destekliyor da olabilir. Ya müşteriye ulaşamazsanız? O zaman müşteriye ulaşma konusunda aksiyon alınması gerekir ki ekibinizin üstesinden geleceği bir iştir. Fırsat vererek nasıl mümkün olabileceğini ve başaracağını desteklemelisiniz. Bireysel çalışma ile üç birim iş üretirken ekip çalışmasını devreye aldığınızda daha yüksek birimde iş ve kazanç elde edebilirsiniz. Sadece fırsat verip desteklemelisin. Böylelikle kişi özgüveni ile beraber işe ve işletmeye karşıda güvenini arttıracaktır.

Üçüncü Göz

Kaybettiğiniz bir eşyayı ararken en az beş defa baktığınız yerde bir başkasının bulmasını deneyimlediniz mi?

Bugün iş hayatında da aslında kaybettiğimiz bakış açısıdır. Öyle ki gerçekleştiremediğimiz işleri bir başkasının yapma ihtimaline de inanmayız. Bu düşünce içinde iken aradığımız başarı aslında gözümüzün önünde olabiliyor. Ancak sizin göremediğinizi rekabet içinde olduklarınız görebilir. İşte bu yüzden her zaman çalışmalarınızı ve hedef planlamalarınızı farklı bir bakış açısı ile kavramalı veya bu bakışa sahip çalışma arkadaşlarınıza fırsat verebilirsiniz.

“Güven, insan motivasyonunun en yüksek biçimidir. İnsanların doğasında var olan iyi ve güzeli ortaya koymalarına imkân verir.”
Stephen Covey
Bu resim için metin sağlanmadı

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler