Galaktik Kahve Krizi Kompleks Problemleri Basitçe Çözmek - Design Thinking
Bölüm 1 : Problem Sahnemizi Oluşturalım - Kahve Krizine Giriş
Design Thinking, veya Türkçedeki karşılığıyla Tasarım Odaklı Düşünce, hatırı sayılır bir süredir hayatımızda bulunuyor. Bununla ilgili olabildiğince çok kaynak ve uygulama var. Kısaca tanımlamak gerekirse; Tasarım Odaklı Düşünce nam-ı değer Design Thinking, kullanıcı merkezli, yaratıcı problem çözme yaklaşımı olarak tanımlanır. Bu metodoloji, özellikle karmaşık problemleri çözerken insan odaklı yaklaşımıyla bilinir. Amaç, problemle ilgili herkesi bir masa etrafında toplamak ve kümülatif bilgiyle birlikte çözüm üretmektir. Temelde beş aşamadan oluşur: Empati, problem tanımlama, fikir üretme, prototip oluşturma ve test etme. Her bir aşama birbirine bağlıdır ve süreç lineer değil, zaman zaman geri adımlar içerebilir. Bu yaklaşım, çözüm üretme sürecini daha esnek ve uyarlanabilir hale getirerek, son kullanıcı için gerçek değer ortaya koyan çözümler üretmeyi amaçlar.
Ama bugünkü amacımız modelin ne kadar etkileyici, ne kadar kolay olduğunu ispatlamak değil. Deneyimlemek… Ve evet, biraz absürt bir şekilde deneyimlemek! Bu üç haftalık blog serisi, Galaktik Kahve Krizi üzerinden Design Thinking’in nasıl uygulanabileceğini deneyimlememiz için tasarlandı. Amacımız, sadece bir problemi çözmek değil, aynı zamanda bu sürecin nasıl yürütüldüğünü deneyerek öğrenmek.
İlk Haftamız : Galaktik Kahve Krizine Merhaba…
Kahve sever bir geleceğe doğru yol aldığımızı varsayarsak kahvenin bir anda yok olduğu bir dünyada ne hissederdik? - Ben bir sonraki toplantımda azıcık sorun çıkarabilirdim :) - Peki neden uzay çağında kahve sevmeyle ilgili olası kıtlık problemimizi sadece dünyaya göre standartlaştırıyoruz? Dünya dışında uzaylılar kahve seviyor olamaz mı? Veya galaksiler arası seyahatin mümkün olabilmesi ihtimalini göz önünde bulundurarak, hep birlikte evrende kahve krizi yaşıyor olsaydık? Allahım çok korkunç… Ama neyseki insanların bilişsel kapasitesi problem çözmeye çok elverişli ve yetenekli insan türü olarak kompleks, birbirini birbirine bağlayan problemleri çözmek için bazı araçlar geliştirdik. Ne hoş ki bunlardan birisi de tasarım odaklı düşünce..
LinkedIn tarafından öneriliyor
Önce Problem Sahnemizi Oluşturalım;
Düşünün ki kahvenin tek görevi evrensel sahada sadece sizi uyandırmak değil; o ayrıca uzay gemilerine güç veren yeni nesil bir yakıt kahramanı! (Tabi uzay gemileri de kafeinle çalışıyor benzini sorgulamıyoruz gelecekte) Ancak galaksi ve komşularımız birdenbire benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya kalıyoruz; ciddi bir kahve çekirdeği kıtlığı, bütün uzay yolculuklarını mahvetme tehlikesiyle karşı karşıyadır! Bu krizin kilit oyuncuları arasında Galaktik Uzay Cafe’sinin sahipleri (Mowky ve Pete), uzay gemisi pilotları , galaksiler arası kahve çiftçileri ve galaktik hükümet yetkilileri yer alıyor. Bu problem tipik bir çok paydaşlı herkesi nasıl memnun ederiz problem örneği ve aslında tasarım odaklı düşünceyi deneyimleyebilmek için yeterli bir senaryo, o zaman hadi başlayalım!
Şimdi, bu üç haftalık blog serisi boyunca, amaç sizi de bizimle birlikte Galaktik Kahve Krizi karmaşık bir probleminin çözüm sürecine dahil etmek - evet tek başına çözmek eğlenceli değil! Her hafta, sizden gelen fikirleri ve çözüm önerilerini bekliyor olacağız. Serinin sonunda, en inovatif ve uygulanabilir çözüm önerisine sahip olan katılımcıya bir ödül var: Monday Innovators Club'ın Design Thinking bölümüne ücretsiz giriş !
Fikirlerinizi bizimle paylaşın ve Monday Innovators Club’da deneyerek öğrenmeyi keşfedin - orada daha egzantrik problemlerimiz var… Hadi bakalım, parmaklar klavyede, kalemler not defterlerinde, bilgisayarlar dijital panolarda; galaksimizi kahve krizinden nasıl kurtaracağız? ;)
Yazan : Merve Aydıner
Konuk Yazar ve Fikir Katalizörü : ChatGPT4
Marketing Professional | ADLER Coach | Trainer
8ay#DesignThinking de neymiş? diyenleri fikirlerini burada paylaşmaya ve akşam oturumlarına bekliyoruz. 🤓🤖 Merve Aydiner Emel Varan e-varan