Gençkal Ankara Bülteni
Bültenimizi iki ana başlık altında hazırlıyoruz: Sürdürülebilirlik ve Teknoloji & İnovasyon
Sürdürülebilirlik
Teknoloji & İnovasyon
Dış kaynak kullanımı, uzaktan çalışma, çokuluslu ekipler gibi pek çok etken şirketlerin yapısında önemli dönüşümleri tetikliyor. En ilginç yansımalarından biri de teknolojinin küresel ölçekteki başkenti Silikon Vadisi’nin cazibesini hızla yitirmesi. Üstelik erime bu bölgeyle sınırlı değil. Apricitas Economics’in derlediği verilere göre ABD’de teknoloji odaklı istihdam oranı son 10 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda.
Çinli televizyon üreticisi TCL, dünyanın yapay zeka tarafından yazılan ve çekilen ilk romantik komedisinin tanıtımını yayımladı. “Next Stop Paris” adlı yapımın senaryosu da görüntüleri de o kadar kötü ki, şaka mı değil mi tereddüt ediyorsunuz.
Microsoft, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zeka girişimi “G42”ye 1,5 milyar dolarlık yatırım yaptı. Hamlenin ardındaki örtülü gerekçe, Çin ile arasındaki teknoloji eksenli ticaret savaşında ABD lehine safları sıklaştırmak.
LinkedIn tarafından öneriliyor
2020 yılında Hyundai tarafından satın alınan Boston Dynamics, 10 yıldır geliştirdiği “Atlas” adlı insansı robotu emekliye sevk etti ve hidrolikle çalışan Atlas’ı tamamen elektrikli bir model ile değiştirdi. Yeni robotun en sıradışı özelliği bütün eklemlerinin 360 derece dönebiliyor oluşu.
“Aloha Unleashed” adlı model, robotların bozulan diğer robotların arızasını otonom olarak tespit ve tamir edebilmesini mümkün kılıyor.
Şarj edilebilen cihazlarımızın tamamı lityum-iyon pil kullanıyor. En büyük sorunları, her şarj ile kapasitelerinin biraz daha gerilemesi. Bir grup Avrupalı bilimcinin Almanya / Humboldt Üniversitesi bünyesinde yürüttüğü çalışma sonucu lityum-iyon pilleri daha verimli hale getiren ve ömrünü iki katına çıkaran bir teknik keşfedildi. Bu tür pillerin normal ömrü en fazla 8 yıl ile sınırlı. Ekibin geliştirdiği “atışlı akım” (pulsed current) tekniği ile şarj edilen piller ise 16 yıl ömre ve yüzde 80 oranında kapasite koruma özelliğine sahip oluyor.
Mevcut elektrikli araçların tamamına yakını da yine lityum tabanlı piller ile çalışıyor. Çinli “IM Motors”, yarı katı-hal (semi solid-state) pil kullanan ilk modeli tanıtarak bu alanda yeni bir sayfayı araladı. Katı hal piller hem daha fazla enerji depolama hem de düşük sıcaklıklarda daha iyi performans sunma gibi ayrıcalıklara sahip. “Lightyear” adlı lüks SUV segmentinde kullanılan teknoloji, tek şarjla 1.000 km menzil vaat ediyor.
NASA, bu ayın sonunda “Güneş yelkenlisi” ile ilk denemeye hazırlanıyor. Çok hafif bir kompozit maddeden mamul 7 metre yelkene sahip araç, Güneş’ten esen proton ve elektron serpintileriyle aynen bir yelkenli tekne gibi ilerliyor. Ekstra enerji kaynağına ihtiyaç duymadığı için teorik olarak sonsuz bir menzile sahip.