Hashimato Tiroidi ve Beslenme

Hashimato Tiroidi ve Beslenme

Tiroid bezleri nefes borusunun ön kısmına yerleşmiş kelebek şeklinde olan bezlerdir. Bu bezler endokrin sistemin bir elemanı olarak bazı hormonların üretiminden, depolanmasından ve kullanılmasından sorumludur. Büyüme ve gelişme, metabolizmanın regülasyonu, vücut ısısının ayarlanması ve enerji kullanımında tiroid bezleri görev alır. Haşimato tiroidi; vücudun tiroid bezlerine bir virüsmüş gibi saldırmasıyla başlayan otoimmün hastalıktır. Bu saldırı sonucunda tiroid bezlerini işlevlerini yerine getiremez. Otoimmün hastalıklar nedeni bilinmeyen hastalıklardır.

Hashimato kendisi bir hastalık iken sonucunda hipotiroidi yani tiroid bezlerinin yavaş çalışması görülebilir. Bunun sebebi beyaz kan hücrelerinin tiorid bezine saldırarak çalışmasını yavaşlatmasıdır. Normalde hipotioridizmde, tiroid bezleri yeterince hormon üretmediği için çalışmaz. Bu sebeple hashimato ile hipotiroidizm karıştırılmamalı. Hashimatoda yorgunluk, kilo artışı, kabızlık, depresyon ve sonunda guatr görülebilir. Bu nedenle ilaç kullanımı ile birlikte dikkatli bir beslenme düzeni uygulanması gerekiyor.

Bu resim için metin sağlanmadı

Glutensiz Diyet Yapın

Yapılan çalışmalar hashimatoya sahip kişilerin çölyak hastalığına sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun sebebi elbette otoimmün bir hastalık olması. Bu nedenle gluten ve tahıl içermeyen diyetlerin hashimato tiroidine sahip bireylere faydalı olabileceğini gösteren çalışmalar var. 34 kadında yapılan 6 aylık bir çalışmada; glutensiz diyetin tiroid fonksiyonlarını ve D vitamini düzeylerini iyileştirdiği gözlenmiş. Bu sebeple bütün buğday, arpa ve çavdar ürünlerinden kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. Paketli gıdalar, makarna, ekmek ve soslar gluten içerir.

Bu resim için metin sağlanmadı

Otoimmün Protokol Diyetini Deneyin

Otoimmün Protokol Diyeti (AIP) otoimmün hastalıklara sahip kişiler için tasarlanmış bir beslenme planı. Tahıllar, ürünleri, ilave şeker, baklagiller, yumurta, kuruyemişler, rafine şekerler, kahve, alkol ve gıda katkı maddeleri gibi potansiyel zararlı yiyeceklerin beslenme planından çıkarılması ile uygulanır. Hashimato tiroidi olan kadınlarla yapılan 16 haftalık çalışmada; AIP diyeti yaşam kalitesinde önemli iyileşmelere yol açmış ve inflamasyonu gösteren CRP düzeylerinin de azalmasını sağlamış. Elbette AIP bir eliminasyon diyeti olduğu için tek başına yapılmasının tehlikeli olduğunu ve bir uzmanla birlikte yapılması gerektiğini unutmayın.

Bu resim için metin sağlanmadı

Antiinflamatuar Gıdalarla Beslenin

İnflamasyon hashimato tiroidinin önemli bir sebebi olabilir. Bu sebeple çeşitli meyve ve sebzelerden zengin bir diyet semptomları iyileştirmekte yardımcı olacaktır. Mevsim sebzeleri, antioksidan zengini meyveler, çeşit çeşit baharatlar ve yağlı balıklar güçlü antiinflamatuar gıdalardır.

Bu resim için metin sağlanmadı

Sütten Uzak Durun

Hashimato tiroidi olan kişilerde laktoz intoleransı oldukça yaygındır. Yapılan araştırmalara göre hastaların yaklaşık %76’sında laktoz intoleransı görülmüş. Böyle bir durumda midede ve bağırsakta şişlik, karın ağrısı, mide bulantısı ve sindirim problemleri yaşayabilirsiniz. Bu sebeple tiroid fonksiyonları ve ilaç emilimi de tahribata uğradığı için süt ürünlerini kesmeniz daha doğru olacaktır. Eğer kesmek istemiyorsanız da laktozsuz alternatifleri tercih edebilirsiniz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Guatrojenik Gıdaları Kısıtlayın

Yapılan bazı araştırmalar düşük karbonhidrat diyetlerinin hashimato tiroidi olan kişilerde vücut ağırlığı ve tiroid antikorlarının azalmasına yardımcı olabileceğini göstermiş. Bu diyet tipinde günlük kalorinin %15’i karbonhidratlardan sağlanırken, guatrojenik gıdalar da kısıtlanır. Guatrojenik gıdalar karnabahar, brokoli, lahana, kara lahana ve soya ürünleridir. Turpgillerden sebzeleri pişirerek yerseniz ve aşırı miktarlarda tüketmesseniz tiroid fonksiyonlarına etki etmeyeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca bazı araştırmalar soya ürünlerinin tiroid fonksiyonlarına zarar verdiğini gösteriyor. Kesin kanıtlı olmasa da bunlardan da uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diyetkolik adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler