HOP! KAN ŞEKERİ DÜŞÜYOR.
Yaşamak için ne gereklidir diye sorsak herkes su ve ekmek der. Ekmek ilk olarak eski Mısırlılarda hayatın önemli bir parametresi olmuştur. Hatta piramitleri inşa eden işçilere emekleri karşılığında ekmek veriliyormuş. Hala öyle değil mi? Ekmek parası için çalışıyoruz hepimiz. Size bir küçük bilgi vermek isterim. Aldığınız bir ekmeğin fermantasyon sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlandığını anlayabilmek için, gözenek yapısına bakabilirsiniz. Ekmeğin gözenekleri homojen büyüklükte ve eşit dağılmışsa o ekmek sağlıklı bir fermantasyon süreci geçirmiştir.
Ekmek tüketilmeli mi tüketilmemeli mi tartışmalara hala sürmektedir. Çünkü ekmek bir karbonhidrat olduğu için tüketildiğinde insülin hormonu salgısı artıyor ve hop! Kan şekeri düşüyor, acıkmaya başlıyoruz yani yedikçe yemek istiyor insan. Bunun önüne geçebilmek için glisemik indeksi düşük ekmekler tüketmeliyiz. Çünkü, glisemik indeksi yüksek bir ekmek yediğimizde insülin hormonu daha çok uyarılıyor ve daha çok acıkıyoruz. Örneğin beyaz ekmek glisemik indeksi yüksek bir üründür.
Peki glisemik indeksi düşük ekmek hangisidir?
Tam buğday, çavdar, yulaf unu ile yapılmış bir de ekşi maya kullanılarak yapılmışsa yemeğinde yanında yatın. Çünkü, vitamin ve mineral içeriği beyaz ekmeğe göre oldukça yüksektir. Glisemik indeksi düşük olduğu için tokluk hissi uzun olacaktır.