İş geliştirme (Business Development) Nedir?
Modern ve kurumsal olma çabasındaki şirketler için çok önemli olan, fakat ülkemizde gereği kadar önem gösterilmediği için iş tanımı ve anlam kayması dahi yaşayan “İş Geliştirme”nin ne olduğunu açıklamaya çalışacağım.
Şirketlerde İş Geliştirme Bölümleri; Örgüt Teorisi, Stratejik Yönetim, Pazarlama, Satış, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Potansiyel Büyüme Yönetimi, Analitik Geri Besleme Yönetimi, Tedarik (Acquisition), Muhasebe ve Finansal Planlama ve Özelleştirilmiş Sistemler gibi alt kolları bünyesinde barındıran bir bütünün tamamıdır. Farklı yaklaşımları ve çalışma alanlarını içerisinde bulundurması dolayısıyla, şirketin tüm bölümleriyle paralel çalışma gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Ürün ve hizmet geliştirme sürecinden pazarlama sürecine kadar geniş bir alanı ilgilendiren ve eksikleri belirleme stratejisi ile bunu izleyen rekabet edilecek sektörün analizi, iş geliştricilerin yeni bir proje için başlangıç adımlarıdır. Çağımızda çok önemli olan “Networking” (ağ kurma) anlayışı içerisinde; diğer firmalar ve bireylerle olan stratejik ilişki ve ittifaklarını sağlam referanslar üzerine kurar. Ek olarak müşteri seçimlerinde karar vericilerin özellikle seçilmesi araştırma, pazarlama ve satış işlemini hızlandıracağı gibi, bu yönde harcanacak girişimin de geri dönüşünü kolaylaştıracaktır. Karma araştırma ve pazarlama süreçleri SWOT analizleriyle de güçlendirilerek pazar riskler azaltılabilir.
İş geliştirme sürecinde ağırlığı pazarlama, proje yönetimi, satış alıyor gibi görünmekteyse de, başta bahsedilen ana bölümler ve alt süreçleri de sürece müdahil olmaktadır. Sadece SWOT analizinin bile şu an ki pazara ilişkin değil, aynı zamanda gelecek ürün ve hizmetleri de şimdiden etkilediği akıllardan çıkarılmamalıdır.
Anlaşılacağı üzere tek başına bir bölümden çok, örgütün her kademesiyle bütünleşik bir halde olan iş geliştirme süreci, şirketin en önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır. İlişkilendirildiği bölümlerin çokluğu ve birçok zaman proje ve pazarlama süreçlerinin sıfırdan üretilmesi nedeniyle varsayılan bir şekilde karışık bir yapıya sahiptir. En basit haliyle iş geliştirme planı aşağıdaki gibidir.
Sonuç olarak iş geliştirme; yönetimde, örgütsel yapıyı da etkileyecek şekilde, bölümler arası çalışmaya açık, çağdaş yönetsel stratejilerin mihenk taşlarından birisidir. Bu bağlamda iş geliştirme sadece bir iş tanımı ve unvandan öte, örgüt yapısı perspektifinden ele alınması gereken bir konudur.
| Paylaşır: Marka Mentor | Türk İşi Kişisel Marka | Anlatır: Eğitmen | Podcast: Bahar'ın Kitaplığı | Yazar: Dünya Rekabetinde Bir Marka Olmak - Marka Adı Oluşturma Sanatı: "İsim, Şehir, Marka"
4yÇok teşekkürler yararlı bilgiler öğrendim
Dijital İçerik Yazarı & Sosyal Medya Uzmanı
4yMuzaffer bey yazınız için teşekkürler öncelikle. Peki bu konuda faydalanabileceğimiz kaynaklar var mı? Özellikle kitaplar.
Information Technologies Manager
7yTeşekkürler Muzaffer bey...
Information Technologies Manager
7yEy iş geliştirme uzmanları, muhtaç olduğunuz kudret şirketinizin bilgi-işlem yöneticilerinde mevcuttur :) şaka.
Planning & Quality Improvement Manager
7yHi How can I write a BDS plan about packaging in food industries?