İNCOTERMS 2020 GELİYOR
İncoterms nedir?
Incoterms international commercial terms (uluslararası ticaret kuralları)’nın kısaltmasıdır. Incoterms, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC)’nin bir markasıdır. Incoterms kuralları;
FOB (“Free on Board”),
DAP (“Delivered at Place”)
EXW (“Ex Works”),
CIP (“Carriage and Insurance Paid To”)
gibi ticari terimler ile küresel ticareti düzenleyen kısaltmalar içermektedir.
Bu terimler, tüm dünyadaki alıcılar ve satıcılar için evrensel bir anlama sahiptir. Londra Şehri'nde bir finansal analistseniz, o zaman “FCA” kısaltmasını İngiltere’nin Mali Davranış Otoritesi ile ilişkilendirebilirsiniz.Fakat tüm dünyadaki ithalatçı ve ihracatçılar için FCA, “Free Carrier” için kullanır ve satıcının malları belirlenen yerde alıcı tarafından belirlenmiş taşıyıcıya teslim etme yükümlülüğüdür.
İncoterms kuralları nelerdir?
İncoterms veya uluslararası ticari terimler, Uluslararası Ticaret Hukuku ile ilgili Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından yayınlanan ticari terimdir. Uluslararası ticari işlem veya tedarik süreçlerinde yaygın olarak kullanılır ve kullanımları ticaret konseyleri, mahkemeler ve uluslararası kurumlar tarafından teşvik edilir. Genel sözleşme ve satış uygulamaları ile ilgili üç harfli ticaret terimleri(Örneğin CIF.DPU gibi) ile bir dizi, Incoterms kuralları açıkça küresel veya uluslararası taşıma ve Malların teslimi ile ilgili görevleri, maliyetleri ve riskleri iletmek için tasarlanmıştır. Malların alıcıya, satıcının mal tesliminde ilgili yükümlülükleri, maliyetleri ve riskleri tanımlama satış sözleşmeleri bilgilendirmek, için bir dizi sözleşme olarak günümüzde kullanılmaktadır.İncoterms ödenecek bedeli belirlemek amacıyla ve para veya kredi şartları, sözleşme hukuku idare veya mal transferleri kapsamında ortaya çıkmakla beraber Günümüzde ve Dünyada Uluslar arası Ticaret Odası tarafından Incoterms kuralları uluslararası ticarette en sık kullanılan terimlerin yorumlanması için dünya çapında hükümetler, yasal otoriteler ve uygulayıcılar tarafından kabul edilmektedir. Farklı ülkelerdeki kuralların farklı yorumlarından kaynaklanan belirsizlikleri azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, düzenli olarak dünya çapında satış sözleşmelerine dahil edilmektedirler.
İncoterms Kuralları neleri açıklar?
İncoterms kuralları, en sık kullanılan üç harfli ticaret terimlerinin onbirini, örneğin CIF, DAP, vb. durumları açıklar. Eşya, satış ve satın alma sözleşme uygulamalarını açıklar.
Yükümlülükler kapsamında satıcı ile alıcı arasında, örneğin malların taşınması veya sigortası düzenleyen veya nakliye belgeleri ve ihracat veya ithalat lisanslarını alacak tarafları açıklar.
Riskler kapsamında alıcı ve satıcının malları nerede ne zaman teslim edeceği ve risklerin transferleri hangi aşamada yapılacağını açıklar.
Maliyetler kapsamında nakliye, paketleme, yükleme veya boşaltma maliyetleri ve kontrol veya güvenlikle ilgili maliyetleri ve maliyetten sorumlu olan tarafları açıklar.
İCC Incoterms kuralları en son ne zaman güncellendi?
ICC, son olarak 2019'da Incoterms kurallarını güncelledi. 1 Ocak 2020 tarihinde Incoterms 2020 yürürlüğe girecektir.
Uluslararası ticarette neden İncoterms kuralları kullanılmalıdır?
Her ne kadar ABD'de var olan Uyumlaştırılmış Tarife Çizelgesi gibi farklı küresel ticaret kuralları var olsa da, Incoterms kuralları küresel düzeyde ulaşılabilir durumdadır. Ayrıca, Incoterms kuralları, Amerika Birleşik Devletleri'nin “kamyon taşımacılığından az” (LTL) kuralı gibi ulusal amaçlarla hazırlanmış ticaret terimlerini içermez. Ulusal ticaret politikalarının aksine, Incoterms® kuralları evrenseldir ve ticarete şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlar.
Hali hazırda kullanılan teslim şekilleri hangileridir?(2011 İla 2019 arasında)
2011 ‘de yürürlüğe giren hali hazırda kullanılan teslim şekilleri
Tüm Taşıma Modlarında Kullanılan Teslim Şekilleri;
EXW-Ex Works/Fabrikada Teslim
FCA-Free Carrier/Taşıma Vasıtasının Yanında Teslim
CPT-Carriage Paid To/Navlun Ödenmiş
CIP-Carriage and Insured Paid To/Navlun ve Sigorta Ödenmiş
DAT-Delivered At Terminal /Terminalde Teslim
DAP-Delivered At Place /Belirtilen Noktada Teslim
DDP-Delivered Duty Paid/Gümrük Vergileri Ödenmiş Olarak
FAS-Free Alongside Ship/Geminin Yanına Teslim
FOB-Free On Board/Gemiye Yükleyerek Teslim
CFR-Cost and Freight/Mal Bedeli ve Navlun Ödenmiş Olarak
CIF-Cost,İnsurance And Freight/Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun Ödenmiş Olarak
2020 yılında yürürlüğe girecek olan teslim şekilleri nelerdir?
EXW – Ex Works /işyerinde teslim
FCA – Free Carrier /Taşıyıcıya masrafsız teslim
CPT – Carriage Paid To /Taşıma ödenmiş olarak teslim
CIP – Carriage and Insurance Paid To /Taşıma sigorta ödenmiş olarak teslim
DAP – Delivered at Place /Belirlenen noktada teslim
DPU – Delivered at Place /Belirlenen noktada boşaltılmış olarak teslim
DDP – Delivered Duty Paid /Gümrük vergileri ödenmiş teslim
Sadece Deniz ve İç Su Yolu Taşımalarında Kullanılan Teslim Şekilleri Nelerdir?
FAS – Free Alongside Ship /Gemi doğrultusunda masrafsız teslim
FOB – Free On Boar /Gemi Bordasında teslim
CFR – Cost and Freight /Mal bedeli taşıma bedeli ödenmiş teslim
CIF – Cost Insurance and Freight /Mal bedeli taşıma bedeli ve sigorta ödenmiş olarak teslim
Dpu Teslim şekli Hayatımıza giriyor neler getiriyor?
DPU (Belirtilen Noktada Eşya Boşaltılmış Teslim) olarak değiştirildi. Ancak, terminal dışında bir yer olacaksa satıcı bu yerin eşyanın boşaltılabileceği bir yer olduğundan emin olmalıdır. DPU’nun en önemli özelliği eşyanın boşaltılmasını zorunlu tutmasıdır. Taraflarca belirlenen yerde eşyanın boşaltılmasından sonra alıcıya teslim edilecek, bu noktaya kadar ortaya çıkacak tüm masraf ve riskler satıcıya ait olacaktır
İncoterms 2020, EXW Teslim Şeklinde Yapılan Değişiklikler Nelerdir?
Ex works taşıma şekli, alıcı yani ithalatçı üzerindeki maksimum yükümlülüğü ve satıcı yani ihracatçı üzerindeki asgari yükümlülükleri belirler. Ex Works terimi, malın fiyatı ve paketleme masrafı haricinde herhangi bir masraf kalemi içermediğinden, ihracatçılar tarafından başlangıç teklifi verilirken sıklıkla kullanılır. Diğer tüm incoterms fiyatları, ex works fiyat üzerine diğer masrafların eklenmesi ile elde edilir.
Ex Works teslim şeklinde, satıcı, alıcının deposunda sevkiyata hazır haldeki malları yüklemekten de sorumludur. Bu durum, eğer yükü almaya gelen araca yükleme yapabilmek için, forklift, vinç gibi yükleme araçları gerekli ise, bunların temininden de alıcının sorumlu olduğu anlamına gelir. Ancak uygulamada, alıcının, imkanları dahilinde yükleme işlemlerinde satıcıya ek bir maliyet yansıtmadan, örneğin forklift ile yükleme işlemlerini yaptığı görülür.
Ex Works teslim şekline göre, alıcı yani ithalatçı, tüm gümrük evraklarının düzenlenmesinden ve gümrük masraflarından sorumludur. Bu noktada, satıcı yani ihracatçı, kendi faturasını ve çeki listesini hazırlayarak, alıcının yani ithalatçının yetkilendirdiği gümrük müşavirine iletmekle, ve satıcının yetkilendirdiği nakliye firmasına, yüklenecek ürünlere dair, kap, adet, kilo, mal tanımı, paketleme şekli gibi bilgileri vermekten sorumludur.
Uygulamada, satıcı yani ihracatçı firmanın, gümrük işlemleri için, kendi gümrük müşavirini kullandığı, gümrük aşamasını tamamladığı ve gümrük masraflarını ayrıca faturalandırdığı veya asıl faturasında, "gümrük masrafları" olarak eklediği görülür.
Ex Works Fiyat Nasıl Hesaplanır?
EXW, alıcının yani ithalatçının, malları, satıcının yani ihracatçının fabrika veya deposundan teslim alarak, nihai varış noktasına kadar, gümrükleme, sevkiyat, sigorta, dahil tüm masraf ve riski üstlendiği süreci ifade eder.
İhracatçının Ex works fiyat vermesi, malın fiyatının çıplak halini ifade eder, yani gümrük, sigorta, navlun gibi ek masraflar yoktur. Dolayısıyla Ex works fatura üzerindeki birim fiyat sadece malın üretim maliyetleri ve satıcının kar payını içerir.
FCA, Free Carrier Fiyat Nasıl Hesaplanır ?
FCA fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını ve alıcının yani ithalatçının malı teslim almak için talep ettiği adrese kadar oluşacak iç nakliye masrafını ve son olarak gümrük işlemleri için yapılacak masrafları ekler. Bu şekilde FCA fiyat belirlenmiş olur.
FCA Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + gümrük masrafları
FAS Fiyat Nasıl Hesaplanır?
FAS teslim şeklinde satıcı kendi fabrika veya deposunda, yükleme yapar, yükü alıcının talep ettiği gemi limanına kadar götürür ve gümrük işlemlerini tamamlar.
İhracatçı Ex works fiyatının üzerine, yükleme masrafları (forklift giderleri, işçilik) depodan limana kadar iç nakliye masrafı ve gümrük masraflarını ekleyerek birim maliyeti hesaplar ve FAS fiyat belirlenmiş olur.
FAS Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + gümrük masrafları
FOB, Free On Board Fiyat Nasıl Hesaplanır?
FOB fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını ve alıcının yani ithalatçının malı teslim almak için talep ettiği adrese kadar oluşacak iç nakliye masrafını, liman masraflarını ve son olarak gümrük işlemleri için yapılacak masrafları ekler. Bu şekilde FCA fiyat belirlenmiş olur.
FOB Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + liman masrafları + gümrük masrafları
CFR, Cost & Freight Fiyat Nasıl Hesaplanır?
CFR fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını, paketleme masrafı, fabrika yükleme, limana iç nakliye, liman masrafları, gümrük masrafları ve navlun bedelini ilave eder. Bu şekilde CFR fiyat belirlenmiş olur.
CFR Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + liman masrafları + gümrük masrafları + navlun
CPT, "Carriage Paid To" Fiyat Nasıl Hesaplanır?
CIF fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını, paketleme masrafı, fabrika yükleme, limana iç nakliye, liman masrafları, gümrük masrafları ve navlun bedelini ilave eder. Bu şekilde CIF fiyat belirlenmiş olur.
CPT Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + liman masrafları + gümrük masrafları + navlun
CIF, "Cost Insurance Freight" Fiyat Nasıl Hesaplanır?
CIF fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını, paketleme masrafı, fabrika yükleme, limana iç nakliye, liman masrafları, gümrük masrafları, taşıma sigortası ve navlun bedelini ilave eder. Bu şekilde CIF fiyat belirlenmiş olur.
CIF Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + liman masrafları + gümrük masrafları + sigorta + navlun
CIP, "Carriage and Insurance Pait To" Fiyat Nasıl Hesaplanır?
CIP fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını, paketleme masrafı, fabrika yükleme, gümrük masrafları, taşıma sigortası ve navlun bedelini ilave eder. Bu şekilde CIP fiyat belirlenmiş olur.
CIP Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + gümrük masrafları + sigorta + navlun
DPU "Delivered at Place Unloaded" Fiyat Nasıl Hesaplanır?
DPU fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını, paketleme masrafı, fabrika yükleme, gümrük masrafları, ve navlun bedelini ilave eder. Sigorta sorumluluğunun kime ait olduğu taraflar arasında ayrıca belirlenmeli ve sözleşmeye eklenmelidir. Bu şekilde DPU fiyat belirlenmiş olur.
DPU Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + gümrük masrafları + navlun + sigorta (sigorta sorumluluğu ihracatçıya ait ise)
DAP, "Delivery at Place" Fiyat Nasıl Hesaplanır?
DAT fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını, paketleme masrafı, fabrika yükleme, gümrük masrafları, taşıma sigortası, navlun alıcının ülkesindeki iç nakliye masraflarını ilave eder. Bu şekilde DAP fiyat belirlenmiş olur.
DAP Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + gümrük masrafları + sigorta + navlun + alıcının ülkesinde iç nakliye giderleri
DDP, "Delivery Duty Paid" Fiyat Nasıl Hesaplanır?
DDP fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını, paketleme masrafı, fabrika yükleme, gümrük masrafları, taşıma sigortası, navlun bedeli, alıcının ülkesindeki gümrük masrafları, gümrük vergileri ve lokal vergiler, ayrıca iç nakliye masrafları dahil tüm masraflar hesaplanarak eklenir. Bu şekilde DDP fiyat belirlenmiş olur.
DDP Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + gümrük masrafları + sigorta + navlun + alıcının ülkesinde gümrük ve lokal vergiler + alıcının ülkesinde iç nakliye ve boşaltma masraflarını ifade eder.
Yazımın sonuna gelirken 2020 ‘de uygulanacak olan yeni teslim şekilleri ile ilgili Gümrük Müşavirinize danışmanızı ilgili akitlerin yapılmadan önce geçerli teslim şekilleri ile ilgili işlem yapılması firmanızın yararına olacaktır bir sonraki yazım Gümrük kıymeti üzerine olacaktır şimdiden tüm firmalara Bol ihracatlı günler diliyorum.
Kaynak İCC
Çeşitli makaleler
ERKAN ATEŞ
GÜMRÜK MÜŞAVİRİ