✔️ İthalat için Merkezi Gümrükleme. AB Gümrüklerinde Yeni Bir Dönem
✔️ 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren Avrupalı işletmeler,Birlik Gümrük Kodu (UCC) tarafından tanımlandığı üzere Avrupa genelinde gümrükleme sürecinin dijitalleştirilmesine yönelik önemli bir adım olan İthalat için Merkezi Gümrükleme sisteminin ilk aşamasından yararlanabiliyor.
✔️ Başlangıçta Bulgaristan, Estonya, İspanya, Lüksemburg, Letonya, Litvanya, Polonya ve Romanya'daki işletmeler tarafından kullanılabilen sisteme önümüzdeki yıl diğer Üye Devletler de katılacak.
⭕Gümrüklerin Basitleştirilmesinde Ezber Bozan Bir Adım
Merkezi Gümrükleme, Birlik Gümrük Kodu (UCC) tarafından getirilen en önemli basitleştirmeler arasındadır. Ekonomik operatörlerin, mallar fiziksel olarak başka bir Üye Devletteki bir gümrük ofisinde sunulsa bile, bir Üye Devletteki denetleyici gümrük ofisinde mallar için bir gümrük beyannamesi sunmasına olanak tanır. Bu, tüm iletişimin denetleyici gümrük ofisi aracılığıyla merkezileştirildiği ve gümrük beyannamesi süreci için etkin bir şekilde tek durak noktası oluşturulduğu anlamına gelir. Bu merkezileştirme, gümrük beyannamesi işlemlerinin ve malların fiziksel olarak serbest bırakılmasının ilgili gümrük ofisleri arasında sorunsuz bir şekilde koordine edilmesini sağlar.
⭕İthalat için Merkezi Gümrükleme (CCI)-Centralised Clearance for Import (CCI) 1. Aşama Sistemi Nasıl Çalışır?
İlk aşamada İthalat için Merkezi Gümrükleme (CCI) sistemi, farklı Üye Devletlerdeki gümrük ofislerinde fiziksel olarak sunulan mallar için standart gümrük beyannamelerinin işlenmesini otomatikleştirmektedir. Sistem aşağıdakiler dahil çeşitli gümrük prosedürlerini desteklemektedir:
✔️ Serbest dolaşım için serbest bırakma
✔️ Gümrük antrepoları
✔️ İçe doğru işleme
✔️ Son kullanım
✔️ AB Şirketleri için Avantajlar
LinkedIn tarafından öneriliyor
CCI sistemi Avrupalı işletmeler için aşağıdakiler de dahil olmak üzere önemli faydalar vaat etmektedir:
✔️ Daha Hızlı Gümrükleme: İthalat sürecinin hızlandırılması.
✔️ Azaltılmış Prosedürler: Transit prosedürlere olan ihtiyacın ortadan kaldırılması.
✔️ İdari Verimlilik: Temasların tek bir etkileşim noktasına yönlendirilmesi ve idari iş yükünün önemli ölçüde azaltılması.
✔️ Maliyet Tasarrufu: Şeffaflığı ve uyumluluğu artırmak için süreçlerin merkezileştirilmesi ve böylece operasyonel maliyetlerden tasarruf edilmesi.
✔️ Rekabet Üstünlüğü: İşletmelerin küresel bir pazara daha etkin bir şekilde katılmalarını sağlayarak, bulundukları yerden bağımsız olarak büyümeyi ve rekabetçiliği teşvik eder.
⭕İthalat için Merkezi Gümrükleme (CCI)Sistemine Başlarken
CCI basitleştirme ve sisteminden faydalanmak için ekonomik operatörlerin bir CCI yetkisine sahip olması gerekmektedir. İlgilenen işletmeler, UCC'nin 179. Maddesinde belirtilen kılavuz ilkeleri izleyerek, kendi AB Üye Devletlerindeki yetkili gümrük makamları aracılığıyla bu yetki için başvurmalıdır. Ayrıntılı bilgi için şirketler, sağlanan İş Kılavuzlarına başvurmalıdır.
⭕Sırada Ne Var? İthalat için Merkezi Gümrükleme (CCI) Sisteminin Gelecek Aşamaları
CCI sisteminin ikinci aşamasının 2 Haziran 2025 tarihinde yayınlanması planlanmaktadır. Bu aşama, basitleştirilmiş ve tamamlayıcı beyanları, beyan sahibinin kayıtlarına girişi, tüketim mallarını ve AB'nin özel mali bölgelerle ticareti bağlamındaki malları içerecek şekilde sistemin yeteneklerini daha da genişletecektir.
İthalat için Merkezi Gümrükleme (CCI)sisteminin hayata geçirilmesi, Avrupa Birliği'nin gümrük prosedürlerinde verimliliği artıran, maliyetleri düşüren ve AB işletmelerinin küresel sahnede rekabet gücünü artıran önemli bir ilerlemeye işaret ediyor. Bu dijital dönüşümü benimseyin ve uluslararası ticaretin gelişen ortamında bir adım önde olun.