İyimserlik ölçümlenebilir mi?
Başlangıçta örgütsel bir bağlamda geliştirilen ve Türkçe'ye Psikolojik Sermaye olarak geçen PsyCap kavramı, Umut, Öz yeterlilik, Dayanıklılık ve İyimserlik (HERO) olmak üzere dört birleşeni ile hem iş hem de yaşam memnuniyeti ile ilişkilendirilmiştir. Psikolojik sermaye kavramı pozitif psikoloji ekolünden doğmuştur ve pozitif psikoloji diğer psikoloji kavramlarındaki gibi tedavi etmeyi değil, herhangi bir bozukluk ortaya çıkmadan önce önlem almayı amaçlar.
Kişinin zorluklara karşı ayakta durabilme, kendini fark edip yönetebilme gücü olarak tanımlanabilir. Psikolojik sermayesi yüksek olan insanların en belirgin özelliği kendi hayatlarının, kariyerlerinin ve kararlarının sorumluluğunu almalarıdır. Psikolojik sermayesi düşük olan insanlar ise zorluklar karşısında hızlıca zorlanma, hedef odaklı davranamama, psikolojik dalgalanmalar ve modunu yönetememe gibi durumlar gösterir.
Psikolojik sermaye (PsyCap) bir kişinin başarısında pozitif psikolojik gelişim durumunu yansıtmaktadır. Bunun yanında zorlayıcı görevleri üstlenmek için gerekli çabayı sürdürecek ve bunları yerine getirecek bir güven sahibi olması (öz yeterlilik), şu anda ve gelecekte başarılı olma konusunda pozitif bir düşüncenin mevcut olması (iyimserlik), hedefler için azmetmek veya gerekirse yeni hedefler oluşturması (umut), sorunlara veya sıkıntılara kapılınca başarıyı elde etmek için sürdürülebilir ve geri adım atabiliyor olması (dayanıklılık) için olumlu psikolojik durum olarak özetlenebilir.
Psikolojik Sermaye’nin bir bileşeni olan ''İyimserlik'' seviyenizi ölçümleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Aşağıda yer alan link üzerinden çok basit şekilde üye olup anketi yanıtlayarak iyimserlik seviyenizi öğrenebilirsiniz.