Kızıl Kraliçe Etkisi
“Alice Harikalar Diyarında” eserinde Alice, Kırmızı Kraliçe’nin peşinden koşmaya başlar ancak her ne kadar hızlı koşarlarsa koşsunlar, oldukları yerden ileri gidemezler. Bunun üzerine Alice sorar: “Bunca zamandır koşuyoruz neden hala aynı ağacın altındayız? Sanki her şey bizimle beraber hareket ediyor." Kraliçe cevaplar: "Elbette. Başka ne bekliyordun? Sadece bulunduğun yeri koruyabilmen için olabildiğince hızlı koşman gerekiyor. Eğer ki başka bir yere gitmek istiyorsan hızını en az iki misli arttırmalısın."
Bilimsel olarak evrim teorisinde açıklanan bir kavramdır. Bu kavram, organizmaların/devletlerin/şirketlerin doğal seçilim sürecinde değişmelerine ve evrimleşmelerine rağmen, ortam koşullarının da sürekli değişmesi sonucu sürekli olarak geri planda kalmalarını ifade eder. Bu durum, organizmaların ortama uyum sağlamalarını zorlaştırır ve türün varlığını tehlikeye sokabilmektedir.
Kızıl Kraliçe Etkisi ile bağlantılı olarak, 18 Mart Çanakkale Zaferi değişen şartlara uyum sağlayabilme yeteneğinin ne kadar önemli olduğunu vurgular. Türk askerleri, düşmanın sayıca ve teknolojik üstünlüğüne karşı savaşırken aynı zamanda yüksek tepeler, dik kayalıklar, kaygan topraklar gibi doğal engellerle de mücadele etmek zorunda kaldılar. Bu mücadele, Türk askerlerinin ortama uyum sağlama ve değişen şartlara ayak uydurma becerilerini gösterdi.
"Çalışkan ol, öğrenmeye açık ol ve güvenilir ol" ="Türk öğün çalış güven"