Kadın Girişimcilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Destek Paketleri
Kadın girişimcileri desteklemek; istihdam oluşturmak, dönüştürücü bir ekonomik etki yaratmak ve büyümeyi canlandırmak için en etkili yollardan biridir. Bu noktada, kadın girişimcileri iş hayatında daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla Figopara ailesi olarak desteklemeye devam ediyoruz. Günümüzde ise kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları da kadınların girişimcilik ekosisteminde yer alması için birçok destek paketi sunuyor. Peki, bu paketler nelerdir?
KOSGEB
Girişimcilere destek veren kurumlardan biri olan KOSGEB’in (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), girişimci destek programları ile kadın girişimciler iş hayatına giriş yapabilir, hobilerini işe dönüştürebilir. Kendi işini kurmak isteyen kadınlar, ücretsiz eğitimler sunan KOSGEB’e Girişimcilik Destek Başvurusu yaparak ihtiyaç duydukları hibe desteğini alabilirler. KOSGEB’in kadın girişimci hibe desteği şartları 2022 yılı için şu şekildedir:
Bunlara ek olarak, girişimci kadınların lise, önlisans veya lisans eğitimlerinin olması şartı bulunmamaktadır. Okuma-yazma bilmek KOSGEB’ten hibe desteği almak için yeterlidir. Ayrıca, hibe desteğine başvuru yapıldıktan sonra 1 yıl içerisinde işletmenin kurulması gerekir. Girişimci kredisi almak isteyen kadınların Girişimcilik Eğitimi almaları zorunludur. Daha önce bu eğitim alınmış ise tekrar alınmasına gerek yoktur. 2022 yılı için KOSGEB’in geleneksel girişimcilere desteği 65 bin TL’dir. İleri girişimciler için ise destek tutarı 365 bin TL’dir. KOSGEB tarafından onaylanan krediyi almaya hak kazanan kişiler 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi alabilirler.
KAGiDER
KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği), kadın girişimcilere destek veren kuruluşlar arasındadır. Kadınların sadece ekonomik açıdan değil, sosyal olarak da güçlenmesini hedefleyen bu kuruluş, girişimcilik alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını amaçlar.
KAGİDER, birçok özel sektör ve kamu kuruluşları ile projeler yürüterek girişimcilik konusunda kadınlara eğitim, rehberlik ve mentorluk desteği sağlıyor. 2 gün süren ‘İşimi Kuruyorum’ adlı eğitimi ile kadın girişimci adaylarına; iş planı oluşturma, fikri mülki haklar, hukuk, mali mevzuat, pazarlama, satış ve insan kaynakları yönetimi gibi eğitimler veriyor.
Sundukları maddi desteğin yanı sıra ‘Geleceği Kadın Liderleri’ adlı projesiyle genç kadınların iş hayatına güçlü bir başlangıç yapmalarını amaçlıyor. Bu proje kapsamındaki eğitimlerden sonra girişimciler, iş arama süreçleri boyunca takip edilir ve eğer talepleri olursa eğitmenler tarafından yönlendirilir. Bunun yanı sıra KAGİDER’in 18-30 yaş arası gençlerin katılabileceği ‘Genç KAGİDER’ isimli bir projesi de bulunuyor.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Kredi Garanti Fonu
Kredi Garanti Fonu (KGF), Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyetlerine başlamış kurumsal bir kefalet kuruluşudur. Kuruluş amacına uygun olarak işletmelerin finansman ihtiyaçlarına ve krediye erişimlerini kolaylaştırmayı amaçlar. TOBB, TESK, KOSGEB, kamu bankaları ve özel sermayeli bankalar ile işbirliği içerisinde olduğu için kadın girişimcilerin ihtiyaç duyduğu kredi desteklerini almalarına yardımcı olur. Bu kredi destekleri; kredi tutarı, risk grubu ve faaliyet alanına bağlı olarak avantajlı geri ödeme ve vade seçenekleri ile sunulur. Kadın girişimcilere destek olan KGF, 3000 kadına 620 milyon kefalet ücreti vermiştir. Kredi Garanti Fonu’nun kadın ve genç girişimciler için başvuru şartları şu şekildedir:
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Kadın girişimciler için bir diğer destek ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadın girişimcilere özel 15 bin TL tutarında uzun vadeli ve faizsiz kredi desteği sunuyor. Bu kredinin geri ödemesi için 8 yıllık bir süre verilmekle beraber ilk 2 yıl içerisinde herhangi bir geri ödeme de talep edilmiyor. Bu imkandan faydalanmak isteyen kadın girişimcilerin ise kendi projeleri ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmaları gerekiyor.
Bankalar
Ülkemizde birçok banka tarafından kadın girişimcilere destek kredileri veriliyor. İhtiyaç duyulan finansman desteğini sağlayan bankalar, kadın girişimciler için özel vade fırsatları ve teminat şartsız kredi imkânları sunabiliyor. Sunulan desteklerin genel yükümlülükleri, kredi miktarları ve vade süreleri seçilen bankaya göre farklılık gösterebilir. Girişimci bir ruha sahip olan ve kendi işini kurmak isteyen kadınlara kredi veren bankalar şu şekilde sıralanabilir:
Tüm bu kuruluşlara ek olarak, ülkemizdeki e-Ticaret platformlarının da kadın girişimcilere desteği bulunmaktadır. Bu konuda Hepsiburada, 32 binden fazla kadın girişimciye ve 132 kadın kooperatifine sahip olup kadın girişimcileri destekleyen ilk e-Ticaret platformudur. Üstelik ‘Kadınlara Teknoloji Gücü Programı’ ile üreten ve bu ekosisteminin bir parçası olmak isteyen kadınları desteklemeye çalışmaktadır. Bunun yanı sıra Trendyol da Güçlü Kadınlar Programı ile kadın girişimcilere birçok imkan tanımaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Kadınların her sektörde eşit katılımı olmadığı takdirde toplumsal refah ve kalkınma sağlanamaz. Bu eşitsizliği yok etmek için Figopara ailesi olarak kadınlara desteklerimizi sunuyor, çalışanlarımızın %52’sinin kadınlardan oluşmasından da gurur duyuyoruz! Kadın istihdamının artırılmasına ve Fintech ekosisteminde daha çok kadının yer almasını sağlayacak projelere katkıda bulunmaya herkesi davet ediyoruz!