KISKANÇLIĞIN SOSYAL MEDYA SÜRÜMÜ
Günümüzde sosyal medyada var olmak gerçek hayatta var olmak kadar önem kazandı. Neredeyse hastalıktan kırılan birinin oyalanmak için sosyal medya paylaşımlarına bakarak onun iyi olduğuna karar vermek yaygın bir anlayış. Gerçekte nasıl olduğunuzu anlamak için buluşmaya veya telefonla görüşmeye ihtiyaç duymuyorlar.
Sosyal medya geçmişte hiç olmadığı kadar insanların kendilerini eşit olarak ifade edecekleri muhteşem bir kanal. İşin özünde kendini ifade etme, bilgi verme amaçlı paylaşım yapıldığında ister istemez bunu beğenen birilerinin olmasını beklemek da son derece doğal ve insani oluyor. İşte burada beğeni yönetimi devreye girerek muhataplarınıza olan yaklaşım düzeyinizi belirten önemli bir gösterge haline geliyor.
Yani sizin bir ölçüde parmak iziniz…
Sosyal medyada yer almak “bir ucundan bende tutayım da geri kalmayım” diyenlerden başlayarak fenomen olup para kazanmak adına zirve yapanlara kadar gidiyor bu ilişki. Böylece milyarlarca hesap açılıyor. Hesap açma bedava olmak yerine en azından bir sinema bileti fiyatında olsaydı bu kadar açılıp da kullanılmayan hesap olur muydu? En çok herhangi bir mecrada yer alıp da hiçbir şey paylaşmadan orada konaklayanları bilirsiniz. Zamanla şifrelerini bile unutuyorlar. Ya, bu kişileri takip edenlere ne demeli? Orada ne arıyorsun? Bunu bir de LinkedIn gibi profesyonel mecralarda yaptığında seni tanımak isteyenlere nasıl bir mesaj verdiğini biliyor musun? Belki sana iş teklifi yapmak için araştırıyorlardır. İK alanında referans noktası oluyor sosyal medya.
Ya bu işin gereği neyse onu yap ya da o mecrada hesap açma azizim! Hesabında boş bir sayfayla karşılaşılmasın. Seni bu mecrada gören eski bir arkadaşın bağlantı kurma amacıyla takipçin olabilir. Bunu hesaba kat! Sana mesaj atıp geri bildirim bekleyenlere de “o hesabı çok kullanmıyorum, çok yoğunum zaman bulamıyorum” falan deme. Biraz ayıp oluyor! Bu durumda takipçileri de takip ettiklerini de sınırlarsın olur biter. Sadece aile içinde, yakın arkadaş çevresinde kalmak mümkün.
Bir mecranın var oluş amacının dışına çıkarak onu kullanmaya çalışanlar için söylenecek sözüm yok. LinkedIn bir facebook değildir! Yazının başlangıcında belirttiğim kıskançlığın sayısal dünyadaki yeni sürümüne bakalım. Kıskançlık hakkında psikoloji uzmanlarının söylediği o kadar çok şey var ki…Buraya sığdıramam. Ben bu yazımda bir pratisyen olarak sosyal medyada paylaşım yapanlar arasında olduğunu düşündüğüm beğeni yönetiminde yalnızca kıskançlık bağlamıyla açıklanabilecek ilişkilere dikkat çekmek istiyorum. Genelleme yapacak bir veri yok elimde. Ancak sosyal mecraya takla attıran insanların görüşlerinden de yararlandığımı vurgulamalıyım.
Instagram’daki beğeni yönetimini örnek alacağım. Bu mecrada hesabı olanların takip etme, beğenme ve paylaşma davranışları hakkındaki tespitlerim:
Kimler Instagram hesabı açıyor?
LinkedIn tarafından öneriliyor
Bir kızgınlık, dargınlık, soğukluk mesajı veren beğeni yönetimi
Madalyonun öteki yüzünde insana özgü başka bir şey var:
Deneyimlediğim, yakınlarımdan, arkadaşlarımdan duyduklarımdan çıkarımlarım böyle. Siz artık hangi gruba dahil olduğunuzu gözden geçirirsiniz. Takipçi sayılarına takılmadan mecranın sunduklarına odaklanın. Tekniğinizi geliştirerek kendinizi daha iyi ifade edin. Gören görür, beğenen beğenir. Takılmayın!
Gerçek beğenilerinizi sözcüklerden oluşan yorumlarla da belirtin. İşin doğrusunu yapanlar arasına katılın. Kolaylıklar dilerim.
#kıskançlık #beğeniyönetimi #likesmanagement #jealousy
#socialmediaaccountmanagement #sosyalmedyahesapyönetimi
3S Insan Kaynaklari Egitim ve Yonetim Danismanligi sirketinde Kurucu Ortak-Founder Partner, Yazar/Author
1yBana göre sosyal medya beğeni yönetiminde odak noktası paylaşılanlardır. Paylaşan değil. Bir metin, sanat eseri, video, fotoğraf beğenilir. Sanat eseriyse yapanı kutlanır. Ama bu şekilde işlemiyor. Dünyanın en güzel paylaşımını da yapsanız takipçiniz size karşı olumsuz duygular taşıyorsa asla beğenmiyor. Ama olumsuz duyguları ortadan kaldırmak için de iletişime geçmiyor.
3S Insan Kaynaklari Egitim ve Yonetim Danismanligi sirketinde Kurucu Ortak-Founder Partner, Yazar/Author
1ySosyal medyada kullanılan hesaplar kişilerle özdeş olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla kişi gerçekte nasıl duygularla hareket ederse hesaplarındaki geri bildirim ve beğeni yönetimini de öyle kullanıyor. Kızgınlık, neşe, acı, üzüntü, kıskançlık, uyarı, mutluluk, sevinç duyguları beğeni yönetiminin güdüleyicileri olarak rol oynuyor.