Konşimento Verisiyle Yeni Nesil İhracat Nedir?
Dünyada, 30 kadar ülke tarafından konşimento ve gümrük beyanname verilerini erişime açmış durumda. Başta ABD, Çin, Rusya, İngiltere gibi ülkeler olsa da 30 ülkenin verisiyle dünyadaki ticaretin %60-70'i, bu veriler sayesinde görülebilmektedir.
Bu yazının amacı; konu hakkında bilinci arttırmak, ihracatı arttırıcı yönde bakış açısı sağlamak ve rekabet çağında ihracat verilerimizi gizlemenin öneminden bahsetmektir.
İlk önce basit tanımlarla başlayalım...
Konşimento nedir?
Taşınmak için gemiye teslim edilen bir mala karşılık olarak verilen alındı. (Kaynak:TDK)
Konşimentonun, çeşitli taşımacılık şekilleri için versiyonları vardır. Bunlar: Air Waybill (Hava Yolu Taşıma Senedi), kara yolu taşımacılığında CMR (Kara Yolu Taşıma Senedi), demir yolu taşımacılığında ise Rail Waybill kullanılır.
Konşimento örneği:
Gümrük beyannamesi nedir?
Dış ticaret faaliyetleriniz kapsamında Türkiye’ye giriş veya Türkiye’den çıkış yapacak olan eşyanın gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için, bu eşya ve yaptığınız dış ticaret işlemi hakkında gümrük idaresine detaylı bir bildirimde bulunmanız gereklidir. Bu bildirime “gümrük beyanı” denir. (Kaynak: Gümrük Rehberi)
Gümrük Beyannamesi örneği:
Gelelim asıl konuya...
Hangi ülkelerin verilerine erişebiliriz?
Aşağıda göreceğiniz üzere 30 civarı ülkenin gümrük kayıtları çeşitli kısıtlamalarla erişilebilir. Bazı ülkeler, ihracatçı firmaların adını gizlerken, bazıları fiyat kısımlarını gizlemiş durumdalar. Her verinin aynı tipte olmadığını buradan anlayabiliriz ancak firmaların en çok ilgilendiği kısım öncelikli olarak ithalatçı firma ismi ve FOB fiyat bilgisidir.
Veri ücretleri ne kadar? Pahalı mı?
Verinin güncelliğine, adedine, hangi ülkenin verisi olduğuna vs göre değişir. Her firmanın bütçesine göre veriler mevcut; önemli olan hangi kaynakların kullanılacağı ve her zaman söylediğimiz gibi doğru pazarda müşteri aramak. Yapacağınız bir iki sevkiyatta ücretini rahatça çıkartacağınız rakamlar için bence veriye pahalı demek doğru olmaz.
Ücretsiz veri veren kaynaklar mevcut mu?
Evet, 3 farklı ülkenin verilerine sadece internetteki kaynaklar üzerinden ücretsiz olarak erişebilmekteyiz. Gizlilik ilkesinin aksine, şeffaklık ilkesini benimseyen ülkeler (Kanada, İngiltere ve İspanya) verileri devlet/resmi kaynaklı internet sitelerinde yayınlıyorlar. Daha fazlasını öğrenmek isterseniz tıklayabilirsiniz.
Hangi kriterlerle arama yapılabiliyor?
- GTİP numarası (6 veya 8 haneli)
- Firma adı
- Ürün adı
- Marka veya model adı
Nasıl yani, rakip firmaların isimleriyle arama yapabilir ve ihracat/ithalat verilerini görebilir miyiz? Bu sorunun cevabını siz anladınız :)
Veriler ne kadar doğru?
Biz; verilerin doğruluğuna, istatistiksel sapmalar ve yazım hataları hariç %100 güveniyoruz. Verilerin kaynağına örnek vermek gerekirse ABD'ye ait veriler resmi olarak U.S. Customs and Border Protection (CBP) tarafından sağlanmaktadır. Kendi ihracat verilerinizi kontrol ederek doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
Türkiye verilerini de görebiliyor muyuz?
Hem evet hem hayır. Şöyle ki, Türkiye yasal olarak gümrük kayıtlarını açan ülkeler arasında yok ancak yukarıdaki ülkelerle yapılan dış ticaret işlemlerinde karşı ülkenin ihracat veya ithalat verilerinden Türkiye verileri de görülebilmektedir.
Örneğin; Türkiye'den ABD'ye yapılan bir ihracatı, ABD ithalat verilerinden görebilmekteyiz yada bir diğer örnek olarak Türkiye'nin Hindistan'dan yaptığı ithalatı, Hindistan ihracat verilerinden görebilmekteyiz.
Kendi firma verilerimiz açıkta mı?
Hem evet hem hayır. Eğer ki Türkiye'den yukarıdaki verilerini açan ülkelere ihracatlarınız yada o ülkelerden ithalatlarınız varsa verileriniz açıktadır diyebiliriz. Yazının yayınlandığı 23/07/2020 tarihi itibariyle 19/07/2020 yani 4 gün önceki Türkiye ihracat /ABD ithalat verisi örneği:
Fiyat bilgisini görebilir miyiz?
Her ülkenin verisinin farklı olduğunu söylemiştik. Aşağıdaki örnekte verinin fiyat bilgilerini içerdiğini inceleyebilirsiniz. FOB fiyat olarak adlandırılan ülkeden malların çıkış fiyatı, navlun olarak adlandırdığımız kargo masrafı hatta sigorta bedeli bile görülebiliyor.
İhracat veya ithalat verilerimizi gizleyebilir miyiz?
Evet, bir kaç farklı yöntemle mümkün. Müşteri bulmanın zorluğunu bilenler, ihracat yapmanın zahmetine katlananlar, rekabeti yenmenin bedelini ödeyenler iyi bilirler ki müşterilerini üçüncü şahıslara açıklamak istemezler. Siz de ihracatlarınızı, arkanızda iz bırakmadan yani ''akıllıca'' yapın. Aksi halde binbir emekle bulduğunuz müşterinizi başkalarına hediye edersiniz.
Konşimento Verisiyle Yeni Nesil İhracat (Online) Eğitimi Tarih: 9 Ağustos Saat: 20.30
Sınırlı kontenjanda yer almak isterseniz kayıt olabilirsiniz. Daha önce kayıt olduysanız yada bağlantıda sorun yaşıyorsanız buraya tıklayınız.
NOT: Veriler, internetteki yasal kaynaklardan, ücretli/ücretsiz olarak elde edilmiş ve örnek olması amacıyla görselleştirilmiştir.
Çoğu kişinin bilmediği, bilenlerin ise söylemediği konuya açıklık getirmek istedim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...