KONTROL PLAN - HATA ÖNLEYİCİ SİSTEMLER
Hata Önleyicilerin (Error-Proofing) Teyit Edilmesi:
AIAG APQP kılavuzuna göre, hata önleyici [error-proofing] kontrollerin etkinliğinin doğrulanması (insan hatalarını önleyici olarak [mistake-proofing] belirlenmiş olanlar da dahil olmak üzere) gereklidir.
Gereklilikler:
Hata önleyici cihazlar kontrol planında listelenmelidir.
Hata önleme cihazlarının etkinliğini veya düzgün çalıştığını teyit etme yöntemi ve sıklığı kontrol planına dahil edilmelidir.
Hata önleyici cihaz doğrulama sıklığı, son iyi doğrulama sonucundan bu yana üretilen ürünün etkili bir şekilde muhafaza edilmesini sağlama kabiliyetine dayanmalıdır.
Ana kusur örnekleri (örneğin, “Kırmızı Tavşanlar-Red Rabbits”) güncel ve tasarlandığı gibi işlevsel olmalarını sağlamak için muhafaza edilmeli ve yönetilmelidir. Ana kusur numuneleri, üretim parçalarıyla karışmasını veya başka amaçlarla kullanılmasını önlemek için açıkça tanımlanmalı ve yönetilmelidir.
Uygun olmayan ürünlerin etkili bir şekilde tespit edilmesini ve kontrol altına alınmasını sağlamak için, ana kusur numuneleri spesifikasyon sınırlarında veya toleranslarının hemen dışında olmalıdır.
Aile Tipi Kontrol Planları:
Aile tipi kontrol planları, parçaların uygulama, tasarım, üretim, gereklilikler ve spesifikasyon açısından büyük ölçüde benzer olduğu birden fazla parça için kontrol planlarıdır.
Gereklilikler:
Kuruluş, “Aile Kontrol Planı” kapsamındaki tüm ilgili her bir parça numaralarını listelemelidir. Tüm parça numaralarının sayısı 3 numaralı alana (Parça Numarası) ve 4 numaralı alana (Parça Adı/Açıklaması) dahil edilemeyecek kadar fazla ise, kuruluş aile kontrol planının kapsadığı tüm parçaları gösteren ayrı bir belgeye atıfta bulunabilir. Aile tipi kontrol planları yalnızca tüm parçalar ile ilişkili ekipmanlar aynı üretim hattında veya ekipmanda çalıştırıldığında veya birden fazla hatta aynı marka ve model ekipman kullanıldığında veya aynı kontrollere sahip benzer ekipmanlar ve süreç akış şeması kullanıldığında uygulanabilir. Ana Esaslar: ✓ Eğer bir aile kontrol planı aile FMEA ve aile süreç akışının uygulanmasının bir sonucuysa, kuruluş tüm süreçlerin birbiriyle bağlantısını göstermek için ilgili dokümanlar ve bunların uygulandığı parça ailesini gösterecek şekilde tutarlı bir adlandırma veya numaralandırma uygulamalıdır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Kontrol plan hatasızlaştırma poka yoke yeniden işlem repair tamir kontroller
Yeniden İşlem (Rework) ve Tamir (Repair):
Yeniden işlem (izin veriliyorsa bileşenlerin yeniden kullanımı dahil) planlanır, üretim kontrol planına dahil edilir, orijinal spesifikasyonları karşılamak için uygunsuzluğu düzeltir ve üretim kontrol planının gözden geçirilmesi ve onaylanması sırasında müşteri tarafından onaylanır. Onarım (tamir), müşterinin “Kullanıma Uygunluk” kriter şartını karşılayan bir iyileştirmedir. Onarım, önerilen iyileştirme için bir kontrol planı ve müşteri onayı gerektirir. “Kullanıma Uygunluk” müşteri tarafından verilen bir karardır onarım nedeniyle spesifikasyondan herhangi bir sapmanın ürünün tatmin edici performansı üzerine hiçbir etkisi olmayacaktır.
Gereklilikler: Yeniden işleme, uygun olmayan ürünün orijinal süreç veya süreç içindeki adımların/işlemlerin bir alt kümesi aracılığıyla yeniden işlenmesiyle yapılıyorsa, kontrol planı yeniden işleme sürecinin başlangıcını ve bitişini açıkça belirtmelidir. Yeniden işleme, uygun olmayan ürünlerin alternatif eşdeğer işleme yoluyla yeniden işlenmesiyle yapılıyorsa, ayrı bir yeniden işleme kontrol planı geliştirilmeli ve kullanılmalıdır. Onarımlar her zaman müşteri onayı/değişikliği gerektirir.
Her onarım sürecinin kendi kontrol planı olmalıdır. Tüm onarımlar, sonraki tüm kontrol planı kontrollerini tamamlamak için çıkarıldıkları noktada ana sürece yeniden girmelidir. Kuruluş herhangi bir yeniden işleme/onarım faaliyetini başlatmadan önce herhangi bir yeniden işleme veya onarım sürecinin kabul edilebilirliğine ilişkin müşteriye özel gereklilikleri veya müşteri gereklilik beyanını gözden geçirmeli ve planlama aşamasında mümkün olduğunca erken müşteriye danışmalıdır. Kuruluş, müşteri gerekliliklerine uygun olarak onarılan veya yeniden işlenen parçaların izlenebilirliğini sağlamalıdır, Ana Esaslar: ✓ Yok
Reaksiyon (Tepki) Plan Detayları:
Tepki planları sadece gerekli düzeltici eylemi değil, aynı zamanda kimlerin eylemden sorumluğunu olduğunu da belirlemelidir. Her durumda, şüpheli ve uygunsuz ürünler reaksiyon planında belirlenen sorumlu kişi tarafından yapılmak üzere açıkça tanımlanmalı, karantinaya alınmalı ve imha edilmelidir. Gereklilikler: Kontrol planının reaksiyon planı alanı, Kontrol Dışı ve/veya Spesifikasyon Dışı durumlarda gerçekleştirilecek belirli eylemleri belirtmeli veya bu eylemleri listeleyen belirli bir dokümana veya sistem talimatına atıfta bulunmalıdır. Kontrol planının reaksiyon planı alanı eylemi uygulamaktan sorumlu kişi (unvan veya role göre) belirtilen veya tüm ayrıntıları içeren belgeye referans, eylem(ler)in sorumlu sahibi de dahil olmak üzere içeriğini dokümante etmelidir. Ana Esaslar: ✓ Yok
%100 Görsel Kontrol (Muayene):
Bazı süreçler %100 görsel kontrole dayanır, bu da operatörler tarafından yapılabilir. Niteliği ne olursa olsun, %100 görsel kontrole güvenmek muayenede hata veya yanlış yorumlama riskini ortaya çıkarır. Gereklilikler: 100 görsel kontrol kullanılan yöntemse, kontrol planı, nitelikli kontrol operatörü tarafından örnekleme kontrolü, yargıyı doğrulamak için hat dışı ölçüm veya benzeri gibi görsel kontrolün periyodik bir doğrulamasını içermelidir. Yukarıda açıklanan periyodik doğrulama, sorumluluğu belirtmek için bir sütun ekleyerek veya yöntemde sorumlu kişiyi listeleyerek doğrulamadan kimin sorumlu olduğunu belirtmelidir. Değerlendirilecek özellik aletlerle, mastarlarla veya demirbaşlarla ölçülemiyorsa, müşteri onaylı bir ana ve/veya sınır numunesi (“ana numune kitabı” veya diğer dokümante edilmiş anlaşmalar dahil) operatörün kullanımına sunulmalı ve kontrol operatörü ve kontrol planında atıfta bulunulur.
Kara Kutu Süreçleri (Black-Box Processes):
Bazı durumlarda, kuruluş müşteriye özel olduğunu düşündükleri ile benzersiz bir rekabet avantajını temsil eden süreçler için dokümante edilmiş kontrol planları sağlamak istemeyebilir. Bazen “Black-Box” süreçleri olarak da adlandırılan bu tür durumlarda, kuruluş ve müşterisi kabul edilebilir bir çözümü müzakere eder. Gereklilikler: Bu kılavuzun gerekliliklerini karşılayan kontrol planları mevcut olmalıdır. Kontrol planlarının normal müşteri incelemesi ve onayından herhangi bir sapma, müşterinin onayı ile dokümante edilmelidir. Kontrol planı en azından müşteri tarafından şahsen ya da güvenli bir sanal ortamda incelenebilmelidir.