Kosgeb’in e-ticaret İçin Verdiği Teşvikler Neler?
KOSGEB hali hazırda iş yeri olan ve işini büyütmek isteyenler kadar henüz işi olmayan ancak iş yeri açmak isteyen kişiler için teşvikler vermektedir. Verilen teşvikler ise sektörüne, coğrafyasına göre değişiklik gösterirken özellikle e-ticaret için verdiği teşvikler merak edilmektedir.
Öncelikli olarak KOSGEB açılımı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme Destekleme İdaresi Başkanlığı olmaktadır. Ticari olarak girişimci olmak isteyen kişiler sermaye açısından ihtiyacı olduğu bazı noktalarda buraya başvuru yapabilmektedir.
KOSGEB e-Ticarete Hangi Destekleri Vermektedir?
Özellikle kendi işini kurmak ve işini büyütmek üzere uzun yıllardır önemli destekler veren KOSGEB iş fikri olan ancak sermayesi olmayan kişiler için mükemmel bir seçenek olmaktadır. Böylelikle girişimci olarak kişi kazanırken Türkiye ekonomisi de kazanmaya başlamaktadır. Bu sebeple girişimcilere gereken destekler verilmeye çalışılmaktadır. E-ticaret sitelerine KOSGEB tarafından verilen teşvikler başlıca şunlardır.
Kuruluş Desteği
İstihdam Desteği
Kredi Faiz Desteği
KOSGEB e-ticaret Desteği Nasıl Alınır?
Başvuru ile birlikte e-ticaret desteğinin alınabilmesi için beş aşamadan bahsetmek mümkündür. Özellikle gerekli şartları taşıyor olmanız halinde hazırlık ile başvuru süreci sırası ile yapılmaktadır. Bunlar;
-KOSGEB kaydını gerçekleştirin.
-Uygulamalı eğitimi tamamlayın
-İş Planınızı ve Dosyanızı hazırlayın
-KOSGEB başvuru sürecini gerçekleştirin
-İnceleme ve onay süresini bekleyin.
KOSGEB’e Kimler Başvuru Yapabilir?
Sektör olarak girişimcilerin hepsinin başvurusu mümkündür. Ancak destekleme her sektöre verilmediği gibi her başvuruna da verilmeyebilir. Öncelikli olarak bu destek ve teşviklerden faydalanmak isteyen kişiler KOSGEB eğitimlerine katılmak zorundadır. Bu anlamda iki farklı eğitimden bahsetmek mümkündür.
Genel Girişimci Eğitimi
Kendine özgü iş yeri kurmak, yürütmek, yürütme sürecinde rol ve sorumluları ile projeleri geliştirmek için verilen eğitimdir. Bu eğitimi alan kişiler ileri girişimci eğitimine katılmaya hak kazanmaktadır.
İleri Girişimci Eğitimi
Genel Girişim eğitimini başarı ile alanlar bu eğitime katılmaktadır. Özellikle yenilikçi imalat sektörü için açılan eğitimdir. Bu eğitim sonrası istihdam ile rekabet, marka değerinin oluşması gerekir.
KOSGEB’e Kimler Başvuru Yapabilir?
Açılan eğitimlere katılan ve başarılı olan kişiler KOSGEB e-ticaret teşviklerine başvuru yapabilmektedir. Başvuruyu ise;
-Yeni iş kurmak isteyen
LinkedIn tarafından öneriliyor
-İş yerini geliştirmek isteyen
-İş yerine makine teçhizat almak isteyen
-İş yerinde personel istidamı sağlamak isteyen
-Fuarlarda markası ile ülkemizi temsil etmek isteyen
-Ar-Ge ve inovasyon çalışması ile proje üretmek isteyen
-Herkes eğitimler ile birlikte KOSGEB kredileri ve teşviklerinden faydalanabilmektedir.
KOSGEB e-Ticaret Başvuru Şartları
Bireysel olarak e-ticaret teşviki ve diğer desteklere başvuru yapmadan önce başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığınıza bakmak gerekir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır.
-18 Yaş
-Şirket ise kurucularından en az birinin Girişimci Eğitimine katılmış olması ve şirket kuruluşu öncesi tamamlaması
-Şirket kuruluş tarihi itibariyle bir yıl içinde başvuru yapılması
-Şirketin kuruluş yılı öncesi üç yıl boyunca şahıs şirketi olmaması ve % 30 dan fazla ortaklık olmaması
-İş planı ile başvurunun KOSGEB’e yapılması
-Başvuru sonrası KOSGEB incelenmesi ile onay verilmesi gerekir.
Mevcut ticari işletmelerin işlerini büyütmesi ve yeni kurulacak işletmelerin desteği için KOSGEB belli başlı olarak teşvik ve düşük faizli krediler sunmaktadır. Dönemsel olarak alınan kararlar ile yapılan teşvik ve ödeme miktarlarında artışlar söz konusu edilir. Özellikle sektörüne bağlı olarak yapılan teşvikler nedeniyle girişimcilerin sık sık başvuru yaptıkları KOSGEB başvurularda bazı belgeler istemektedir. Bunlar;
-KOBİ beyannamesi
-KOBİ Bilgi dökümanı
-Ticaret Sicil Gazetesi
-İmza Sirküleri
-Oda Faaliyet Belgesi
-Girişimci sertifikası
-İş planı